Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen, Türkiye'nin 20 yıl sonra afetlerden endişe etmeyen ülke haline geleceğini ümit ettiğini belirterek, "Türkiye'nin dönüşümüne talibiz ve ülkemiz vatandaşımızın desteğiyle dönüşecek" dedi. Gürgen, yaptığı açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde kentsel dönüşüm projeleri başlatılmasının üzerinden bir yıl geçtiğini söyledi. Projelerde müşavirlik hizmetleri temel atma bölümüne geçtiklerine dikkati çeken Gürgen, şöyle konuştu: "En kısa zamanda anahtar teslimleri gerçekleşecek. 1999 Marmara depreminde herkes gördü ki bu bölge depremler açısından çok nazik, dolayısıyla dönüşüm projelerimiz yoğun olarak İstanbul, Sakarya, Bursa ve benzeri bölgelerde gerçekleştiriliyor. Ayrıca 37 ilimizde de dönüşüm projelerimiz var.
Onun yanında riskli binalar konusu çok önemli. Bakanlığımızca hazırlanan yönetmelikler uyarınca lisanslandırılmış 600'e yakın kurum ve kuruluş var. Vatandaşlarımız rızasıyla gidip binasının gk tehlikeli olup olmadığını, bir afet sırasında yıkılıp yıkılmayacağını öğreniyor.
"BİR YILDA 50 BİN MÜRACAAT"
Türkiye'de 55 bin bağımsız bölüm riskli tespit edildi" diyen Gürgen, "55 bin bağımsız bölüm demek' neredeyse 200-250 bin kişilik nüfusu kapsar. Vatandaşımız, iradesiyle Türkiye'de ortalama büyüklükteki bir şehri dönüştürme projesine girdi. Bu konuya ilgi gösteren vatandaşlarımıza teşekkür ediyoruz. İnşallah bu konuyla ilgili önümüzde biçtiğimiz 20 yıllık bir süre vardı.
Ümit ediyorum ki 20 yıl sonra Türkiye, artık afetlerden endişe etmeyen bir ülke olacak. En basit afetlerde bile enkaz altında kalan vatandaşlarımız var, bunları bir daha yaşamak istemiyoruz" ifadesini kullandı.
TOKİ'in Zonguldak'taki projesinde risk yok
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığımdan (TOKİ), yapılan açıklamada, Başkanlığın Zonguldak'ta yürüttüğü proje kapsamında kalan galerilerin, yerleşim açısından herhangi bir risk taşımadığı bildirildi. TOKİ'den, Zonguldak Üzülmez'de Türkiye Taşkömürü (TTK) kurumunun lojmanlarının da bulunduğu alanda yürütülen kentsel dönüşüm projesine ilişkin yapılan açıklamada, Zonguldak'ta uygulanacak kentsel dönüşüm alanında bulunan, madencilikte damar istikametinde sürülen nakliye ve havalandırma yolu olarak tanımlanan galerilerin, proje açısından risk taşımadığı belirtilerek, TTK lojmanlarının da bulunduğu alana ilişkin İstanbul Üniversitesi'nce onaylanan rapor olduğu ifade edildi.
Açıklamada, "Proje kapsamında 49 hektarlık alanda 2 bin 560 konut yapımı planlandı. Konutlar farklı büyüklüklerde 1+1, 2+1 ve 3+1 niteliğinde planlandı. 501 hak sahibi ile yapılan görüşmeler neticesinde yüzde 75'i gibi yüksek bir oranda anlaşma sağlandı" ifadelerine yer verildi.
Yeni Akit Gazetesi