8 Ocak 2025 Çarşamba
Ana SayfaKonut Projeleri10 Milyar Dolar Sermaye Girişi Sağlayabiliriz

10 Milyar Dolar Sermaye Girişi Sağlayabiliriz

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkan Yardımcısı Işık Gökkaya, yaptığı açıklamada, bazı uluslararası yayın kuruluşlarının Gezi Parkı eylemleri nedeniyle gayrimenkul sektörüne yabancı ilgisinin azaldığı iddialarını değerlendirdi.
 
Gayrimenkul alan kişinin çok kısa sürede vazgeçmesinin söz konusu olamayacağına dikkati çeken Gökkaya, bu sektördeki alım ve satımların "uzun vadede" değişebileceğini söyledi. 
 
Bu yılın ilk çeyreğinde  gayrimenkul satışlarında, 2012'nin aynı dönemine göre yüzde 89'luk artış olduğunu ifade eden Gökkaya, "Yabancı alımları da satışları da orta ve uzun vadede artacak bir şey. Türkiye'de yabancıların ortalama 2,5 milyar dolarlık  gayrimenkul alımı söz konusu. Bu yıl bu rakamın 3 milyar dolara ulaşmasını bekliyoruz. Biz sektör olarak bazı şeyleri doğru yönetebilir ve doğru bir stratejiyle kendimizi anlatabilirsek çok rahat şekilde orta vadede 10 milyar dolar yabancı sermaye girişini sağlayabiliriz" diye konuştu.
 
Firmaların doğru stratejilerle doğru proje yapmaları halinde orta vadede yabancı sermaye girişinin artacağını belirten Gökkaya, "Çünkü her yapılan projeyi yabancıya satarım düşüncesi çok doğru değil. Onlara uygun mimariyle ve lokasyonda proje geliştirmemiz ve kendimizi anlatmamız gerekiyor" dedi.
 
"Hiçbiri iptal olmadı"
 
GYODER olarak bu konuda yurt dışında yoğun tanıtım faaliyetleri yaptıklarını ifade eden Gökkaya, şunları kaydetti:
 
"Şu aşamada yeşil gayrimenkul yatırım ortaklığında bizim 160'ın üzerinde yabancı satışımız var. Şimdiye kadar hiçbiri iptal olmadı. Bu iddiayı ortaya atanların hangi verilere dayandırdıklarını söylemeleri lazım. Bu tip olayların devamı belki orta vadede yabancı gayrimenkul yatırımcısı için bir tereddüt oluşturabilir ama şu aşamada öyle bir şey konusu değil."
 
Bu arada, 2013 yılı ilk çeyreğinde net doğrudan uluslararası yatırım girişi 2 milyar 43 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. Bu rakamın 719 milyon dolarlık kısmını gayrimenkul sektörüne yapılan yatırımlar oluşturdu.
 
İstanbul ve Dubai yatırımcıların gözdesi
 
İstanbul ile Dubai'yi konut sektörü açısından karşılaştıran Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı Şirketi Reidin Üst Yöneticisi (CEO) Ahmet Kayhan da iki şehrin de özellikle Orta Doğu ve Körfez sermayesinin yatırım listelerinin başında geldiğini ve ikisinin de çok hızlı büyüdüğünü belirtti.
 
Kayhan, İstanbul ve Dubai'nin uluslararası finans, ticaret ve turizm pazarlarından ciddi pay aldığını ve bu payı daha da artırmak için çaba sarf ettiğini ifade ederek, bu çabanın konut sektörü üzerinde daha net görüldüğünü kaydetti.  
 
İstanbul ve Dubai'nin pazar dinamikleri ve emlak arz zinciri açısından oldukça ayrı pazarlar olmasına rağmen benzer yönleri de bulunduğunu dile getiren Kayhan,  “Her iki şehirde de  emlak segmenti çok hızlı büyüyor. Bu da uluslararası yatırımcının ilgisini çekiyor. İki pazar da özellikle Körfez yatırımcısına hitap ediyor” dedi.
 
Ahmet Kayhan, İstanbul'un konut sektörü anlamında Dubai'den edineceği önemli tecrübeleri olduğunu ifade ederek, Dubai'nin özellikle uluslararası pazarlarla işbirliği ve ticaret açısından daha olgun bir market olduğunu söyledi.  
 
 
Türk gayrimenkulleri Kuveytlilerin gözdesi
 
Karlı bir yatırım aracı olmasının yanı sıra fiyat avantajı sayesinde de ilgi çeken Türk gayrimenkulleri, Kuveytlilerin gözdesi haline geldi.
 
Kuveyt'te gayrimenkul yatırım şirketlerinin son dönemde yürüttüğü reklam ve tanıtım çalışmalarının da olumlu etkisiyle, Körfez ülkelerindeki astronomik gayrimenkuller dışında seçenekler arayan Kuveytliler, yatırım adresi olarak Türkiye'yi seçiyor.
 
AA muhabirine konuşan Kuveytli gayrimenkul uzmanları, Kuveyt'te 40 metrekarelik bir dairenin değerinin yaklaşık 150 bin dolar olduğunu, buna karşılık Türkiye'nin özellikle iç kesimlerinde bu fiyata bir villa satın alınabileceğini ifade ediyor.
 
Uzmanlar, son iki yıl zarfında Türkiye'de gayrimenkul fiyatlarında görülen gerilemenin de, Kuveytlilerin Türkiye'de mülk edinme isteğindeki artışta etkili olduğunu kaydetti.
 
Kuveytlileri Türkiye'den gayrimenkul almaya yönlendiren önemli sebeplerden birinin de, alıcıların, ilgilendikleri binaları gezip tercihlerini yaparak satış sözleşmesinin ardından anahtarlarını teslim alabilme imkanını bulmaları olduğu belirtiliyor.  
 
 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI