Hasankeyf’i sular altında bırakacak Ilısu Barajı’nın yaratacağı tahribata ilişkin 54 sayfalık rapor hazırlayan Hasankeyf Koordinasyonu, 100 bin insanın yerinden göç etmek zorunda kalacağını açıkladı.
Ilısu Barajı’nın tamamen su tutması durumunda, Dicle Nehri’nin 136 kilometrelik nehir yatağının baraj gölü havzasına dahil olacağı ifade edilen raporda, Dicle’nin kollarıyla birlikte 400 kilometrelik akarsu yatağının baraj suları tarafından yutulacağına ve 100 bin insanın yerinden göç etmek zorunda kalacağına dikkat çekildi.
Ilısu Barajı’nın sular altında kalacak taşınmazların kamulaştırılmasında yaşanan sorunlara da değinilen raporda, kamulaştırma bedellerinin yetersiz olduğu, yurttaşların ya bölgede yapılan yeni yerleşim yerlerini ya da başka yerleşim yerlerine göç etmesi seçeneğiyle karşı karşıya bırakıldığı ifade edildi. Yeni yerleşim yerlerine göç edenlerin ise işsizlikle karşı karşıya olduğu dile getirilen raporda, göçün getirdiği işsizlik nedeniyle birçok kişinin kendi topraklarından koparak başka şehirlere göç ettiği belirtildi.
Hasankeyf ve Dicle Vadisi için mücadelenin geç olmadığına işaret edilen raporda, Ilısu Barajı’yla birlikte binlerce yıllık ekosistemin yok olacağı, 12 bin yıllık tarihi antik kent Hasankeyf’in yok olacağı, 100 bin kadar insanın yerinden göç ettirileceği tespitine yer verildi. Ilısu’nun alternatifinin çok olduğu ama Dicle ve Hasankeyf’in alternatifinin olmadığına dikkat çekilen raporda son olarak, “Ilısu baraj projesi bir an önce durdurularak bölge insanlarının söz sahibi olacağı, sosyo-ekonomik standartları yükseltecek, kültürel ve doğal varlıkları koruyacak çözümler geliştirilmelidir. Su tutma sonucu baraj gölü Hasankeyf’e yetişse bile bu talepten vazgeçilmemelidir” ifadelerine yer verildi.
Raporda, taşınmadan kaynaklı tarihi eserlere ve yapılara zarar verildiği vurgulanırken, Hasankeyf’te yıkımların ve tahribatın olağanüstü hal dönemiyle birlikte daha da arttığına dikkat çekildi..