Yaklaşık 500’den fazla yabancı yatırımcının katılacağı 12. Gayrimenkul Fuarı ve Arap-Türk Zirvesi 28-29 Nisan’da İstanbul’da düzenlenecek.
Etkinlik nedeniyle Taksim’de bir otelde düzenlenen basın toplantısına Cidde Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Ziad Bassam, İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Kalsın, YDU Group Saudi Başkan Yardımcısı Younus Inayat, Arap-Türk İş Adamları ve Yatırımcıları Derneği Başkanı İsmail Altın katıldı.
İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Kalsın, 500 üzerinde bir yatırımcı bu organizasyonla beraber Türkiye’deki iş dünyasıyla bir araya gelip yatırım imkanlarını konuşacaklarını belirtti.
“Fırsatlarla dolu bir döneme girdik”
Kalsın, Türk ve Arap iş dünyası ortak yatırımlara açılan fırsatlarla dolu bir döneme girdiklerini anlatarak, “Bu yıl Körfez ülkelerinden Kuveyt, Suudi Arabistan başta olmak üzere Bahreyn, Umman, Ürdün, Dubai, Azerbeycan, Mısır ve Irak’tan yatırımcı topluluğun ülkemizi ziyaret edeceğimizi biliyoruz. Türkiye ve Arap ülkeleri arasındaki ilişkiler sadece karşılıklı iş birlikleriyle değil bölgesel huzurunda temellerini sağlamlaştıracaktır. 2017 yılının genelindeki yüzde 7,4’lük büyümede bu sürecin bir devamı olmuştur. Hükumetimizin almış olduğu tedbir ve desteği ile iç tüketim ve yatırımlarda yaşanan canlanma önemli bir etken olmuştur” dedi.
Kalsın, Türkiye’nin gayrimenkulde büyük bir potansiyele sahip olduğunu aktararak, “Sektörlere baktığımızda turizm, hizmetler, sanayi sektöründe büyük bir artış olduğunu gözlemliyoruz. Elbette bu sektörlerde inşaat sektörünün büyümesinde büyük katkılar sağlamıştır. Gayrimenkul önümüzdeki süreçte gelişmeye katkısı daha da artacaktır. Dünyanın gidişatına yön veren 10 büyük projenin 6’sı Türkiye’de yapılıyor.” diye konuştu.
Türkiye’nin yıllık yüzde 11,1 artış gösteren fiyatlarıyla dünyanın en iyi performans sergileyen gayrimenkul pazarlarından olduğunu dile getiren Kalsın, “Marmaray, Avrasya, Yavuz Sultan Selim Köprüsü gibi projelerin ister istemez bu projelerin çevresinde de yatırım imkanlarını sunacaktır. Yabancılara satılan konutlara baktığımızda bir önceki yıla göre yüzde 22,2 oranında artış söz konusudur. Ofis inşaatta aynı şekilde artış gözlenmektedir. İstanbul’daki A sınıfı ofislerde 2017 yılı sonunda 5,3 milyon metrekare ulamış durumda, bu rakamın 2020 sonu itibari ile 7,1 milyon metrekareye ulaşmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.
“El ele verip, ortak işler yapmalıyız”
Cidde Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Ziyad Bassam da Türkiye’de geçen yıl yabancılara 1,4 milyon konut satıldığını anımsattı.
Bu alanda başı Arap ülkelerinin çektiğini aktaran Bassam, “22 bin az olsa da ciddi bir değer. Bu fuarda sadece gayrimenkul satışı düşüncesinden ziyade başka bir adım atmayı umut ediyoruz. Aynı zamanda iş ortakları olarak çalışıp el ele vermeliyiz, beraber proje tasarım noktasında iş birliği yapmalıyız. Özellikle Arap bölgesine projeleri tasarlamalıyız” değerlendirmesini yaptı.