Bugün 2. Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Kongresi Marriott Otel'de gerçekleşti. Sabah 09:30'da başlayan kongrenin açılış konuşmalarını İMB Başkanı Halil İbrahim Abdik, ULI Başkanı Haluk Sur, İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu, Alt Yapı ve Kentsel Dönüşüm Genel Müdürü Vedad Gürgen ve TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu yaptı.
Tahir Tellioğlu'nun röportajını aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz!
Kentsel dönüşüm parsel dönüşümü değildir!
Gayrimenkul sektörünün öncü kuruluşlarının yoğun ilgi gösterdiği toplantıda İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu, süreçteki sıkıntılara değindi. Tellioğlu, Belediyelerin harç muafiyeti uygulamasında sıkıntı var. Vatandaşlar, müteahhitler ve belediyeler bu işten nasıl kar elde edebilirim diye düşünürken süreç tıkandı.
Şehirlerimizi geleceğe miras bırakmak için uğraşıyoruz. Amacımız özellikle istanbul gibi büyük şehirlerin altyapısyla sosyal alanlarıyla yeşil alanlarıyla ferah bir şehir haline getirmek. Parsel dönüşümünden ziyade daha büyük alanları planlayıp dönüştürmeliyiz. Kentsel dönüşüm parsel dönüşümü değildir. Daha büyük birleşimlere teşvik edilmelidir.
Kentsel dönüşümde rol oynayan herkes elini taşın altına koymalıdır. Bu çürük yapı stoğu neden oluştu bunu düşünüp hareket etmeliyiz. İnşaat sektörünüm 3'te 1 çürük elma. Bu işi mesleği olarak görmüyor. 10 yıldır söylüyoruz. İlk önce kendi içimizdeki çürük elmaları ayıklamalıyız. Gelecekteki 100 yıl için bugünü iyi planlayıp geleceğe düzenli bir şehir bırakmalıyız." dedi.
2. HER YÖNÜYLE KENTSEL DÖNÜŞÜM KONGRESİ'Nİ VİDEOMUZDAN İZLEYEBİLİRSİNİZ
Kentsel dönüşüm master plan çerçevesinde gerçekleşmeli!
Kentsel dönüşümün ismini halkın koyduğunu ifade eden Alt Yapı ve Kentsel Dönüşüm Genel Müdürü Vedad Gürgen, "Devlet tek başına dönüşüm yapamaz. Ya hep beraber bir olup yapacağız ya da hiç kimse yapamayacak. 1999 depreminde yaşadığımız kayıplar bir dönüşüme ihtiyaç olduğunu acı bir şekilde gözler önüne sererken Van depremi son nokta oldu.
Biz dönüşümü bizi bekleyen doğal felaketlere hazırlıklı olabilmek için yapmalıyız. Metrekare ve para hesabı ile dönüşüm yapmamalıyız. Bu noktada süreç tıkanıyor. Yarın bir felaket olsa durum değişmeyecek.
1999 depreminden yola çıkarak, modern hayat kurtarma projemizi başlattık. Kentsel dönüşümde vatandaştan devletin en üst noktasına kadar herkes sorumlu. 66 bin bina 225 bin konut yani 1 milyon kişi çürük binasını kendisi yıkıp dönüştürüyor.
Kentsel dönüşümde master planlı çalışmak en sağlıklısı. Mesela Kilis'in dönüşümü bir master plan içerisinde gerçekleşek. İstanbul'da buna örnek olarakta Gaziosmanpaşa Belediyesi yaptı. Görüşmeler içinde olduğumuz belediyeler var. Bu master planlar beni heyecanlandırıyor.
Dönüşüm projelerine ömür biçmek mümkün değil. Şu tarihte bitecek demek zor. Çünkü işin içine metrekare ve para hesabı girince çıkılmaz bir hal alıyor. Bu toplantılar çok faydalı. Herkes görüşlerini paylaşıyor. Kentsel dönüşümü gerçekçilik tabanında sürdürmeliyiz." dedi.
Bankalar faizlerini düşürmeli!
Açılış konuşmasında en son söz alan TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ise, "Dünyanın gündeminde üç önemli konu var. Orta sınıfın genişlemesi, küresel rekabette ülkeler yerine şehirlerin yarışması ve ülkeler arası rekabette girişimci yarışması. Bu üç konuda bizim sektörümüzle alakalı. Bugün yüzde 75 oranında insan şehirde yaşıyor. Şehirlerin büyümesi gerekiyor. Yaşanabilir olması içinde bize büyük görev düşüyor.
Türkiye'nin büyümesinde yüzde 6 büyüme gösteren inşaat sektörünün yeri büyük. Üretim anlamında sektör durmadı ancak satış sürecinde düşüş yaşadık. Buna sebep ise ipotekli konut satışının azalması. Bankalar kredi faizlerini düşürüse, satışlarda yükseliş olacaktır. 2014 yılında yabancıya satıştan 4.3 milyar dolar kazandırdık ülkeye. Cari açığı kapamada başarı sağladık. Ayrıca Türk firmalar yurtdışında yaptıkları işlerle de, inşaat denince artık akla Türkiye gelmesini sağlıyor.
Ben sektörden umutluyum. Atmamız gerek bazı adımlar var. Mesleğin standartlarını ortaya koymalıyız. Devlete iş yapanlar için karne var ama özel sektörde yok. Özel sektör içinde iş bitirme raporu tutulmalı. İnşaat sektörünü düzenleyen mevzuatları sadeleştirip bir araya getirmek gerekiyor. İstihdam maliyetleri de önemli bir sorun. İstihdam maliyeletlerini düşürüp nitelikli eleman çalıştırmalıyız. Geçici vergi, damga vergisi, taşeron çalıştıran firmanın gider gösterememesi gibi birçok sıkıntı var. Bu sıkıntılar için ilerleyen günlerde Maliye Bakanı ile bir araya geleceğiz. Seçimi atlattıktan sonra 4 yıl seçim yok. Ekonomiye odaklanabiliriz. El birliğiyle ülkemizi, ekonomimizi büyütmeye devam edeceğiz." dedi.
Açılış konuşmalarının ardından, "Gayrimenkul ve inşaat sektörünün kentsel dönüşümme bakışı önerileri ve planları" isimli birinci oturuma geçirildi. Atlas Conceptia Yönetim Kurulu Başkanı Tavit Köletavitoğlu başkanlığında gerçekleşen oturumda Vartaş Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Barata, Gayrimenkul Hukuku Enstitüsü Başkanı Avutkat Ali Yüksel, Nuhoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nuhoğlu, Ofton İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Asım Uysal ve Kuyaş Kuyumcukent A.Ş. Genel Müdürü Salih Sağında açıklamalarda bulundu.
Gayrimenkul Hukuku Enstitüsü Başkanı Avutkat Ali Yüksel, "Biz 7 yıl önce kurulduk. Kentsel dönüşüm üzerine çok konuşma yaptık yapmayada devam ediyoruz. Kentsel dönüşüm geri dönülmez bir kavram oldu ve sıkıntılar için bizce olabilecek çözümleri paylaşıyoruz." dedi. Ali Yüksel'in konuşmasının ve sunumunun tamamına videomuzdan ulaşabilirsiniz.
Ali Nuhoğlu'nun röportajını aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz!
Fikirtepe sosyal bir yer olacak!
Nuhoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nuhoğlu, "Kentsel dönüşüme girmekteki amacımız 30 yıla yakın var olan tecrübemizi sürece katabilmek. Kentsel dönüşüm merkezde modern binaları hayata geçirme şansı sunuyor.
Fikirtepe tıkanmış durumdaydı. Bu yüzden son dönemde yapılan kararları olumlu buluyorum. İstimlaklar kararları olumlu. Onlarca ilçede dönüşüm yapıyoruz. Biraz hızlı gitmek istiyoruz. Bu yüzden bazı hatalar yapıyoruz. Master plan yapılmadığı durumda bir anlam ı olmuyor. En başta planlayıp yürümemiz gerekiyor. Dönüşüm yapıldığı alanlarda alt yapı, üst yapı, sosyal alanlar planlanmalı.
Fikirtepe caddelerin, sokakaların, okulların, yeşil alanların ve sosyal donatıların olduğu sosyal bir yer olacak. Yüksek duvarlı kendi içerisinde yaşam süre bir yer olmayacak.
Fikirtepe'deki insanlar o ortama uyum sağlayacaklarmı diye soruyorlar. Fikirtepe'deki isanlara cahil doğudan gelmiş insan gözüyle bakıyorlar. Oradaki insanlar Fikirtepe'deki dokuya herkesten çok uyum sağlayacaktır." dedi.
Kentsel dönüşümde daha hızlı olmalıyız!
Ofton İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Asım Uysal, "Kentsel dönüşüm durma noktasına geldi. Depremin ne zaman olacağını bilmiyoruz. Dönüşümü bir an önce hızlandırmalıyız. Bence vatandaşı bilinçlendirmeliyiz. Sürecin kısır döngüye dönmesinde vatandaşın büyük rolü var. Belediye ve bakanlığında bürokrasi sürecide hızlanmalı. Yani kısacası daha hızlı olmalıyız." dedi.
Salih Sağında'nın röportajını aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz!
Büyük ölçekli kentsel dönüşüm yapılmalı!
Kuyaş Kuyumcukent A.Ş. Genel Müdürü Salih Sağında, "Hep aynı şeyleri söylüyoruz. Bu güzel birşey demek ki bir fikir birliği var. Bize mimarlığın şehircilik dersinde şehiri Devlet, hal ve faaliyetlerin parasını ödeyen üçgeni yapar diye öğretildi. Şehirle insanları ihtiyaç ve imkanları kamunun potansiyeli belirliyor. Bu doğru giderse doğru şehir oluyor.
Çarpık bir şehirde yaşıyoruz. Yaptığımız yanlışları analiz edip, ders çıkarmamız gerekiyor. Nüfus artışı, plansız şehirleşme, iç göç gibi unsurlar bu noktaya gelmemize sebep oldu. Kentsel dönüşümle beraber depreme dayanıklı yapılar, planlı alt yapı, enerji verimli ve çevreye duyarlı binalar hayata geçirmiş olacağız.
Kentsel dönüşüm yaparken dikkat etmemiz gereken bazı noktalar var. Dönüşümü büyük ölçekli düşünmeliyiz. Alt yapı göz önüne alınmalı, nüfus yoğunluğu dengelenmeli, finansörler belirlenmeli ve iş ortakları koordineli çalışmalıdır." dedi.
Ömer Faruk Barata'nın röportajını aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz!
Kentsel dönüşüm bir merkezden yürütülmemeli!
Vartaş Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Barata, "Kentsel dönüşümün bir merkezden yürütülmesini yanlış buluyorum. Bakanlıktan görüş alınıp belediyelerce yürütülmesi gerektiğini düşünüyorum.
Biz Fikirtepe'de 2011'de başladık. 48 ay olacak. Çok zor bir süreç. Bunu kolaylaştırmamız lazım. Firma ile vatandaşın görüşmesi yeterli değil. Bir tarafta kamu olmalı. Vatandaşın firmaya güven duymasını kamu sağlayacak.
Kamulaştırma yeterli değil. Tapu tescil davası açılması lazım. Mahkemelik durumlar bizi yavaşlatıyor. Süreci zora sokuyor. Bir diğer konu ise emsaller. Emsalleri arttırarak bir yere gelemeyiz. Dönüşümdeki sorunlar çözüme kavuşturulmalı. İnsanın hevesi kalmıyor. Bizde ilk baştaki kadar heyecanlı değiliz heyecanımızı kaybettik." dedi.
Gaziosmanpaşa'da master planlı dönüşüm!
Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta, "Gaziosmanpaşa nufüs açısında yoğun bir ilçe. Kentsel dönüşüm kapsamında uygulamaya yönelik ilçenin master planını hazırladık. Dönüşüm alanları için bakanlığın bize verdiği yetkiyi vatandaşla uzlaşma aşamasında bir firmaya verdik. Master planları sunduk ve değerlendirdik. Kentsel dönüşümü bütüncül bir iş olarak ele aldık.
Gelmiş olduğumuz noktada kamu-halk-yatırımcı üçgenin önemli olduğunu gördük. Bu üçgenin uzlaşması için çalıştık. Eğer uzalaşma sağlanmazsa projenin hayata geçmesi imkansız. Bundan sonraki aşamada en önemli sorun hak sahiplerine yapılan dağıtım. Bunun içinde bir ekip kurduk ve çalışmalarımız devam ediyor. Şehrimizi yenilerken uzun yıllar dönüşüme ihtiyaç kalmayacak bir dönüşüm olmasını temenni ediyorum." dedi.
Önce teşhis, sonra tedavi!
Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz, "2009'da kentsel dönüşüm için çıktığımız yolda daha ortada kararlar yokken, biz ruhsat harcını kaldırdık ve 500 lira kira yardımı kararı aldık. İlçemizdeki binalarda hasar tespiti yaptık. Sonrasında halkı bilgilendirme toplantıları gerçekleştik. Mağdurlar derneği kurulmuştu, bilgilendirme sonrasında bu dernekler kentsel dönüşüm platformuna dönüştü. Süreç takip sistemi kurduk. Riskli yapı tespitinden yıkıma kadar online takip edilebiliyor. İtirazım yoktur taahhütnamesi uyguluyor. Bu taahütname süreci 1 ay kısaltıyor. Bunun gibi uygulamalarla kentsel dönüşümü hızlandırmaya çalışıyoruz." dedi.
Sulukule'deki daireleri teslim ettik!
Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, "Biz dönüşüme 6 yıl önce başladık. Ne yasa vardı ne de kentsel dönüşüm. Şuanda 6 bölge üzerinde çalışıyoruz. Bunlardan biri Sulukule idi. Çok fazla konuşuldu. Sulukule'de 270 bina 640 tane hak sahibi vardı. Sulukule'deki kiracılara TOKİ'den çekilişsiz kurasız ev sahibi olma imkanı sunuldu. Sulukule'nin projesini 22 defa değiştirdik. Taleplere kulak verdik. Sulukule şuanda az katlı binlar, büyüklükleri 60 metrekare ile 100 metrekare arasında değişen daireler var. Konutların tamamını teslim ettik. Bugün ki imkanlar yoktu. Biz bugün ki imkanları kendimiz verdik. Devam eden projelerimiz ise Ayvansaray, Fener-Balat, Yalı mahallesi, Süleymaniye ve Kapalı Çarşı. Fatih'te koruma bölgesi çok olduğunda dikkatli çalışmamız gerekiyor." dedi.
Saat 15:30'da Kentsel dönüşüm sürecine sektörel bakış açıları ve 2015 yılı hedefleri konulu oturum yapıldı. Başkanlığını Etik Yapı Denetim Yönetim Kurulu Başkanı Ali Derindağ'ın yaptığı oturumda, Ege Gayrimenkul Geliştirme Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Nihat Kandaloğlu, Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Gökhan Taş, TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, Altensis Yönetim Kurulu Üyesi Emre Ilıcalı ve Red Gayrimenkul Geştirme Yönetimi A.Ş. Yönetici Ortağı Serdar Serdaroğlu konuştu.
Emre Ilıcalı'nın röportajını aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz!
2. Her yönüyle kentsel dönüşüm kongresinin son oturumu ise kentsel dönüşüm verilerinin ekomik ve finansal boyutu konuluydu. Başkanlığını 24 TV Ekonomi Moderatörü Zeliha Saraç'ın yaptığı oturumda İş Bankası Bireysel Krediler Müdürü Recep Haki, Reidin.com Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kayhan, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Doç. Dr. Ali Hepşen, Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği Başkanı Bekir Yener Yıldırım açıklamalarda bulundu.