Kentsel Dönüşüm kapsamında yenilenmesi planlanan yaklaşık 7 milyon konutun yüzde 2-3'ü dahi yeşil bina olarak tasarlanırsa 2023'e kadar ülke ekonomisinde 470 milyon dolar; 7 milyon konutun tamamı yeşil bina olursa 26 milyar dolarlık enerji ve su tasarrufu sağlanacak.
Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği, T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın himayelerinde T.C. Başbakanlık Toplu Komut İdaresi Başkanlığı, TOKİ’nin destekleriyle Türkiye’de binaların çevresel etkileri konusunda farkındalık oluşturmak, bilgi ve bilinç düzeyini yükseltmek, yeşil binaların gerekliliği konusunu Türkiye’nin gündemine taşımak amacıyla 18-19 Şubat 2013 tarihlerinde İstanbul Swissotel’de Küresel ekolojik,ekonomik ve sosyolojik sorunlardan çıkış yolu olarak gösterilen 'Yeşil Dönüşüm' temasıyla 2. Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi’ni düzenliyor.
Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği Başkanı Haluk Sur, Türkiye’de kentsel dönüşüme tabi olacak 7 milyon konutun yeşil bina kriterlerine göre yenilenmesiyle bile enerjide 26 milyar dolarlık tasarruf elde edilebileceğini belirterek bunun, yaklaşık 130 milyar dolarlık enerji yatırım maliyeti ile karşı karşıya bulunan Türkiye için önemli bir rakam olduğunu ifade etti. Yeşil binaların Yeşil Mortgage kredileri, yeşil değerleme uzmanları, yeşil teknisyenler gibi yeni istihdam alanları ortaya çıkaracağını vurgulayan Sur, “Her ülke kendi ulusal sertifikasyon sistemlerini oluşturarak binaları çevreci projelere dönüştürüyor ve bu sayede enerji tasarrufu sağlıyor.” dedi.
Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği öncülüğünde gerçekleşecek olan 2. Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi’nde, 100’den fazla akademisyen, sivil toplum kuruluşu ve sektör temsilcisinin ortak aklı doğrultusunda şekillenen “Yeşil Bina Sertifikası” kılavuzunun tanıtımı da yapılacaktır.