Bu yıl yaklaşık 150 bin konut üreten sektör yeni yılda hız keserek yaklaşık 120 bin konut üretmeyi planlıyor.
Niş ve nitelikli projelerin öne çıkacağı sektörde, güçlü olmayan firmaların ise şansı azalacak. İniş ve çıkışlarla bir yılı geride bırakan inşaat sektörü 2012 hazırlıklarını da tamamladı.
Birçok firma 2012'nin ilk ayından itibaren yeni projelerini birbiri ardına açıklayacak. Bunun için altyapı çalışmaları şimdiden neredeyse tamamlandı. Ancak 2012 yılı sektör temsilcilerin hemen hepsi için hızın kesildiği bir yıl olacak. 2011 yılında 5-4 proje hayata geçiren inşaat firmaları 2012 yılında maksimum 3 projeyi devreye sokacak. Yıl içinde 4-5 projeye birden imza atan inşaat firmaları ise konsorsiyumla ilerlemeyi tercih edecek.
Kötüler elenecek
2012 yılında sektörde ayrışmaların da artacağı kaydediliyor. Özellikle finansman sıkıntısı çeken inşaat firmalarında teslimlerin uzayabileceği ve bu konuda açılacak dava sayısının artacağına da dikkat çeken sektör temsilcileri konut alıcılarını da temkinli olma konusunda uyarıyor.
Yabancıya satış artacak
Arsa maliyetlerinin ve emtia fiyatlarının yükselmesi yeni yılda yapılacak konutların fiyatlarını da yukarıya çekecek. Yeni projelendirilen konutlarda firmalar satış grafiğini artırmak için daha özellikli projelere imza atacak. Niş ve lüks ve nitelikli projelerde hedef kitle yabancı yatırımcı olacak.
Kentsel dönüşüm moral verecek
Kentsel dönüşümle birlikte sektörde özellikle 3'ncü çeyrekten itibaren bir hareketlilik bekleniyor. 4'ncü bölgelerde yapılacak kentsel dönüşüm projeleri orta gelir grubu için umut olurken, merkezi lokasyonda yapılan dönüşümlerde hizmet ve kalitede sınırlar zorlanacak.
*Teknik Yapı Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım: Kentsel dönüşüm yılı olacak. Dönüşüm orta gelirliye de fırsat yaratacak. Lükste ise hizmet öne çıkacak.
*Dumankaya Y.K.Ü Uğur Dumankaya: İlk ayların yavaş geçeceğini öngörüyorum. Ancak kentsel dönüşüm müşterilere daha uygun fiyata konut edinmenin yolunu açabilir.
*Demir İnşaat Başkanı Hamit Demir: Önümüzdeki yıl finansman zorluğu yaşayan şirketlerde teslimlerde uzama ve batışlar görülebilir. Yatırımcı ev alırken iyi araştırma yapmalı.
*Dap Yapı Başkanı Ziya Yılmaz: Yabancılar ülkemizde mülk edinmenin karlı bir yatırım olduğunu keşfetti. 2012 yılında düzenlemelerle birlikte yabancı satışı hızlanır.
*İnanlar İnşaat Başkanı Serdar İnan: Yılın ilk üç ayında, sektör açısından bir yaprak dökümü olma ihtimali yüksek. Doğru yerde, doğru proje geliştirmeyen, firmalar zor bir dönem geçirebilir.
*Ağaoğlu İnşaat Başkanı Ali Ağaoğlu: 2012, temkinli olmakla beraber sektör olarak işini doğru yapan için iyi bir yıl olacak diye düşünüyorum.
*Varyap CEO'su Erdinç Varlıbaş: İç pazarda biz talep daralması beklemiyoruz, ama dışarıdan kaynaklanan sebeplerin bize etkisi ağır olursa daralma gerçekleşebilir.
*Soyak Holding CEO'su Emre Çamlıbel: 2011 yılı gibi bir seyir bekliyoruz. Mütekabiliyetle ilgili değişikliklerin hayata geçmesi ise sektörün önündeki en büyük fırsatlardan biri olarak görunüyor.
*Özyurtlar İnşaat Başkanı Tamer Özyurt: Kredi faizlerinden dolayı insanların çok uzun vadeli kredilere yönlenmek istemediğini daha net göreceğiz. Bu durum sektörde daralma yaşatacak.
*Fi Yapı Başkanı Fikret İnan: 2012 yılında sektörün gündeminde kentsel dönüşüm ve yabancılara konut satışı olacak. Bu iki konu sektör açısından önemli, çünkü iç piyasa daraldı.
*Ofton Eş Başkanı Yusuf Şimşek: İnşaat sektörü Türkiye'nin yükselen değeri olmaya devam edecek. 2012'de ufak çaplı dalgalanmalar yaşanabilir ama bu sektörü olumsuz etkilemez.
*Mar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Münir Özkök: 2012 yatırımcıların daha temkinli olacağı ve üreticiler arasındaki rekabetin kızışacağı bir dönem olacak.
*Hisar Yapı Başkanı Hayri Ekinci: 2012 yılı inşaat sektörü açısından hareketli bir yıl olacak. Kentsel dönüşüm ve mütekabiliyet sektöre ivme kazandıracak.
Emine AÇAR/Bugün