Kentsel dönüşüm ,mütekabiliyet yasası derken 2011’i geride bıraktık
Görülen o ki 2012’nin sektördeki ana başlıkları yine kentsel dönüşüm ve mütekabiliyet yasasının meclisten çıkması olacak.İnşaat sektörü 2011‘i yüzakı ile geride bıraktı.Gelişmiş ülkelerin ekonomik verilerinin geriye gittiği bir dönemde Türkiye ekonomisi Çin’den sonra en büyük gelişme gösteren ekonomi oldu.2012 yılında inşaat sektörü ekonominin büyümesinin üzerinde , tüm yılda toplam %10 büyüyerek ekonominin yüz akı oldu.Yan sektörleri de canlı tutan inşaat sektörünün istihdama da katkısı arttı.Toplam istihdam içindeki payı yüzde 7,5 oranına yükseldi.
Sektördeki genel düşünce;Gayrimenkul sektörü’nün 2012’de de geçen yıla oranla daha temkinli de olsa büyümesini sürdürmesi yönünde. Türkiye’de her yıl 600-700 bin konut ihtiyacının oluştuğunu düşünürsek bu yıl satışa çıkacak yeni projelerle sektör büyümesini sürdürecektir. Konut sektörü üreticileri arasında yaşanacak yoğun bir rekabet dönemi olacak. Bu rekabet , dersini iyi çalışan, ulaşım akslarına yakın ve nitelikli projeleri tercih eden yatırımcılar için karlı fırsatlar sunacak. 2012 yılının ilk çeyreği yatırımcıların daha temkinli olacakları bir dönem. Aynı zamanda konut sektöründe üreticiler arasındaki rekabetin kızışacağı bir dönem olacaktır.Kaliteli iş yapan ,markasına yatırım yapan inşaat şirketleri bir adım öne gidecek gibi görünüyor. Ali Ağaoğlu’nun tabiri ile “İşini doğru yapan için iyi bir yıl olacak”
Hükümetin aldığı önlemler makro ekonomik açıdan risklerin minimize edilmesini sağlayacak.
Önümüzdeki yıl kentsel dönüşümün önünü açacak yasaların çıkması ve yabancılara gayrimenkul satışını engelleyen mütekabiliyet ilkesinin değiştirilmesi ile gayrimenkul sektörünün 2012'nin 3. ve 4. çeyreğinde rahatlama sürecine girmesi bekleniyor.Konut kredilerinin faiz oranlarının 0,80 ler den 1,20 lere gelmesi alım gücünü yüzde 15-20 gibi geri çektiği için son çeyrekte sektöre olumsuz etki yaptı.Yabancıya mülk satışının çıkması bu açığı kapatacağı gibi sadece sektörün değil, Türk ekonomisin en zayıf noktası cari açığın finansmanına da katkı sağlayacaktır.
Yasal düzenlemeler doğru kullanıldığında hem yatırımcıya hem de ülke ekonomisine yarar sağlayacak. Türkiye yatırımcıların gözünde diğer ülkelerle rekabet edebilecek hatta daha cazip imkanlar sunan bir ülke konumuna gelecektir.Yasanın çıkması halinde özellikle Ortadoğu ülkelerinden ciddi bir talep gelmesi beklenmektedir. Özellikle lüks konut ve residence satışlarında artış olacağını tahmin ediliyor.
2011 yılında konut kredilerinin yüzde 35 civarında büyüdü. 2012'de de beklentiler yüzde 20-25'ler civarında büyümesi.2012 yılında mülk fiyatlarında artışın yüzde 4-6 civarında olmasını beklenirken ,konut kredisi faiz oranlarının yükselmesi beklenmiyor.
İstanbul’da markalı konut projesi üreten firmaların 2012’de Anadolu'da özellikle büyük kentlerdeki yeni konut projesi fırsatlarını değerlendirme yönünde gidecekleri öngörülüyor.
2012'de de sektör kentsel dönüşüm, yabancılara gayrimenkul satışı, 2B arazilerinin satışı, bina stokunun depreme dayanıklı hale getirilmesi konularını konuşacak gibi.
Hedeflerinizi gerçekleştireceğiniz bir yıl geçirmeniz dileklerimle
Ayla Özer
Yayın Yönetmeni