Türkiye’de yaklaşık 23 milyon kişi, sahip olduğu ev, iş yeri, arsa ya da arazi nedeniyle emlak vergisi mükellefi.
Türkiye’de bulunan bina, arsa ve araziler emlak vergisinin konusuna giriyor. Emlak vergisinin mükellefi, bina ve arazilerin malikleri, intifa (yararlanma) hakkı sahipleri ve bunlar yoksa malik gibi tasarruf edenler.
2013’E GÖRE ZAMLI ÖDENECEK
2014’te emlak vergileri, 2013’e göre “zamlı” ödenecek. Hem de 2014 yılı için belirlenen yeniden değerleme oranı olan “yüzde 3,93’ten” çok daha fazla bir artışla…
Artışın nedeni ise arsa değerleri. 2014 yılında arsaların emlak vergisi değerleri yeniden belirlendi. Bazı yerlerde değerler “yüzde 500’e yakın arttı”. Emlak vergisi değeri hesaplanırken, arsa m2 değeri de dahil olduğundan, emlak vergileri de artmış oldu.
EMLAK VERGİSİNİN ORANI
Emlak vergisi iki farklı vergiden oluşuyor. Bunlar, bina ve arazi vergisi.
Bina vergisi, konut ve iş yerleri, arazi vergisi ise arazi ve arsa olarak farklı oranlara tabi.
Büyükşehir belediyesi sınırları içinde vergi oranı “yüzde 100 artırımlı” uygulanıyor.
Tasarrufu kısıtlanan bina, arsa ve arazinin vergisi, kısıtlamanın devam ettiği sürece “1/10” oranında tahsil ediliyor.
Emlak vergisi hesaplanırken, verginin yüzde 10’u tutarında “Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Katkı Payı” alınıyor.
Emlak vergisi oranları
Emlakın cinsi Normal yöreler Büyükşehir
Bina (konut) Binde 1 Binde 2
(konut dışı) Binde 2 Binde 4
Arazi Binde 1 Binde 2
Arsa Binde 3 Binde 6
Emlak vergisinde brüt alan dikkate alınır
14 Seri No’lu Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği uyarınca, bina değerinin tespitinde binanın dıştan dışa (brüt) yüzölçümü esas alınır.
Binanın (apartmanlarda ise dairenin) dıştan dışa yüzölçümünün ise dış duvarlar arasındaki mesafeler itibariyle m2 cinsinden bulunacak alan olduğu ve bu şekilde hesaplanan brüt alanın, hol, merdiven boşluğu, kapıcı ve kalorifer dairesi, sığınak gibi ortak kullanım yerlerinden gelen paylar ile kömürlük ve çamaşırlık gibi müştemilatın yüzölçümünü de içereceği belirtilmiştir. Sıfır oranlı emlak vergisinde de brüt alan dikkate alınmalıdır.
(Maliye Bakanlığı’nın 12.04.2011 tarih ve B.07.1.GİB.4.35.17.02-032-86 sayılı özelgesi)
Bağ evinin emlak vergisi
SORU: Eşimi geçen yıl kaybettim. Kirada oturuyorduk. Bir tane de bağ evimiz vardı. 2 ay önce bu bağ evine taşındım. Artık burada yaşıyorum. Ev hanımıyım ve eşimden aldığım emekli aylığı haricinde başka gelirim de yok. Bu ev için emlak vergisi ödeyecek miyim? Nalan KIRAÇ
YANIT: Brüt alanı 200 m2’yi aşmayan tek konuta sahip emekliler için emlak vergisi oranı sıfır olarak uygulanır. Yazlık ve bağ evi gibi ara sıra kullanılan yerler için ise sürekli oturma şartı gerekiyor. Bu durumda, bağ evinde artık sürekli ikamet edeceğiniz için, sıfır oranlı vergi uygulanacaktır.
Kat irtifaklı tapu
Türkiye’de kat irtifaklı arsa tapusu olan çok sayıda ev, büro ve dükkan var.
Kat irtifaklı tapusu olan ancak bitmiş durumdaki binalarda, gayrimenkullerin “arsa değil bina” vergisi ödeniyor.
Emlak vergisini ödeme zamanı
Emlak vergisi, biri Mart-Nisan-Mayıs, diğeri de Kasım 2014’te olmak üzere “iki eşit taksitte” ödenecek. Ödemenin geciktiği her ay için yüzde 1.40 oranında “gecikme zammı” söz konusu.