Türk müteahhitlik firmalarının çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulunan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, yurtdışında proje üstlenen Türk müteahhitlik firmalarının sayısının yaklaşık 2 bin 200 olduğunu belirterek 2020’de yurtdışında üstlenilen projelerin ortalama proje bedelinin 47 milyon dolar olduğunu söyledi.
2021 Ocak ayında yurtdışı projelerinde Bağımsız Devletler Topluluğu’nun (BDT) yüzde 46.4 ile ilk sırada yer aldığını açıklayan Bakan Pekcan, firmaların özellikle son dönemde katma değeri yüksek, büyük ölçekli inşaat projeleri üstlenme kabiliyetine eriştiklerine dikkat çekerek “2019 ve 2020 yılında yurt dışında üstlenilen projelerin ortalama proje bedeli sırasıyla 38 milyon dolar ve 47 milyon dolar seviyesinde gerçekleşmiştir. Ortalama proje bedelinde görülen son 17 yıllık dönemdeki artış, müteahhitlerimizin havalimanı, metro, endüstriyel tesisler, doğalgaz-petrol rafinerileri, otoyol ve enerji santralleri gibi büyük ölçekli ve katma değeri daha yüksek projeleri üstlenmelerinden kaynaklanmaktadır. Bununla birlikte, ortalama proje bedelinin düşük seyrettiği yıllarda düşüşün nedeni, firmalarımızın kriz döneminde küçük projeler dahil her türlü projeyi gerçekleştirmeye çalışmalarından kaynaklanmaktadır” dedi.
Yıllar itibarıyla yurtdışında üstlenilen proje bedelinin yükselmesinin, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) kayıtlarına göre müteahhitlik açısından hizmet ihracatı gelirinin artmasını sağladığını söyleyen Bakan Pekcan, “Bununla birlikte, yurtdışında proje üstlenen firmalarımızın üstlendikleri projelerin bedellerinin tamamının gelir olarak değerlendirilmemesi gerekmektedir. Ayrıca, firmalarımızın yurtdışı projelerden elde etmiş olduğu gelirlerin tamamını ülkeye getirme gibi bir yasal zorunluluğu bulunmamaktadır” şeklinde konuştu.
Türk müteahhitleri tarafından üstlenilen projelerin 2021 yılı Ocak sonu itibariyle bölgesel dağılımı şöyle oldu:
- Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) yüzde 46.4 (194.7 milyar dolar)
- Ortadoğu yüzde 25.8 (108.2 milyar dolar)
- Afrika yüzde 16.9 (71.2 milyar dolar – Sahra-altı Afrika yüzde 4.6 Kuzey Afrika yüzde 12.3)
- Avrupa ve Amerika yüzde 7.9 (33.2 milyar dolar)
- Asya Pasifik Bölgesi yüzde 3 (12.8 milyar dolar)