25 Şubat da İstanbul’ da “Sürdürülebilir Şehirler ve Binalar” başlığı altında “3. Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Kongresi” Marriott Hotel Şişli de MANAGEMENT PLUS DANIŞMANLIK VE EĞİTİM tarafından düzenlendi. Kongreye, ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ve İMKON (İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu) büyük destek verdi.
Kentsel Dönüşümde hak sahibi olan kişilere kredi kullandırmak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile protokol imzalayan ilk banka olduğundan bu yana projeye desteğini sürdüren ve Bakanlık onaylı kredilerde sektör lideri konumunda olan İŞ BANKASI’ nın platin sponsor olarak destek verdiği kongrenin diğer platin sponsorları ise Türkiye’ nin önde gelen gayrimenkul geliştirici ve üreticileri arasında bulunan NEF, AVRUPA KONUTLARI, PİYALEPAŞA GAYRİMENKUL ve dünyanın önde gelen gayrimenkul danışmanlığı markası ERA TÜRKİYE oldular.
Kongrenin ana sponsorları ise; GAYRİMENKUL HUKUKU ENSTİTÜSÜ, COMPETENZA, BİTÜDER, YENİKÖY ENERJİ, VARTAŞ, GAD FOUNDATION ve DYO oldular.
Medya sponsoru STAR GAZETESİ VE 24 TV televizyon yayın sponsoru, Sektörel internet sponsoru HÜRRİYETEMLAK.COM, sektörel bilgi sponsoru REIDIN.com ve ZİNGAT, sektörel dergi sponsoru GAYRİMENKUL TÜRKİYE, sektörel iletişim sponsorları ise EMLAKDREAM.COM, EMLAKWEB TV ve EMLAKTASONDAKİKA.COM oldular. Ayrıca kongreye TÜRKİYE DEĞERLEME UZMANLARI BİRLİĞİ de çok büyük destek verdi.
Kentsel dönüşüm 2016'da ivme kazanacak
Kongre de yetkin katılımcılarının ortaya koyduğu ortak değerlendirme; 2012 yılından bu güne kentsel dönüşüm sürecinin zor da olsa ilerleme kaydettiği ve 2016 yılında ivme kazanarak daha da gelişmesi yönünde oldu.
Yatay yapılaşmaya teşvik…
Yapılan açılış konuşmalarında; kentsel dönüşümün özel sektör ve devlet işbirliği ile yapılması gerektiği, müteahhitlik yasasının acil çıkarılmasının, odanın kurulmasının ve müteahhitlik sektörünün kentsel dönüşüm sürecinde geliştirilmesi gerektiği ayrıca müteahhitlik sektörünün sanayi kolunda görülmesi gerektiği, kentsel dönüşüm yasasının, imar ve yapı denetim kanunlarıyla birleştirilmesi ve görev tanımı, denetim, yetki ve sorumlulukların belirlenmesi, kentsel dönüşümün siyaset üstü milli bir mücadele olduğu ve topyekün bu sürecin geliştirilmesi ve hızlandırılması gerektiği, İller Bankasının Türkiye nin itici gücü olduğu ve belediyelerin İller bankasının kaynaklarından faydalanmasının kentsel dönüşümü hızlandıracağı, İler Bankasının kentsel dönüşüm sürecinin en önemli oyuncularından biri olduğu, siyasi iradenin kentsel dönüşüme desteğinin tam olduğu ve 2016 yılından itibaren desteğin daha da artarak ilerleyeceği, 2023 yılına kadar 6-7 milyon konutun yenileneceği, 2016 yılında kentsel dönüşümün hız kesmeden ilerleyeceği, sürdürülebilir ve yaşanabilir şehirler yaratmanın temel hedef olduğu, kültürel yapımıza uygun yaşam alanları geliştirmeyi ve dikey değil yatay yapılaşmanın teşvik edildiği bir kentsel dönüşüm sürecine ihtiyaç duyulduğuna ilişkin görüşler aktarıldı.
26 öncelikli dönüşüm alanı…
Açılış konuşmasında kentsel dönüşüm alanında yürütülen faaliyetlere ve ileri vadede planlanan çalışmalara değinen Çevre Şehircilik Bakan Yardımıcısı Mehmet Ceylan: ''Dünyada giderek artan oranda nüfusun şehirlerde yaşadığını dikkate aldığımızda yaşanabilir şehirler yaratmak temel hedeflerimizden birisidir. Yaşadığımız zamanın çizgilerini barındıran, afete dayanıklı yapılar inşa edilmesini hedefliyoruz. Bugünün şehirlerine bugünün insanlarına karşı sorumluyuz ama gelecek nesillere karşı da bir o kadar sorumluyuz. Bu nedenle şehir ve mekan planlamasında temel hedefimiz şehirlerimizi huzurlu, mutlu insanlardan oluşan kaliteli birer yaşam merkezi haline dönüştürmektir. İktidarımız döneminde de kent estetiğini dikkate alarak sürdüreceğiz. Bildiğiniz gibi hükümetimi Türki’nin önünde sorun teşkil eden önemli sorun alanlarını belirlemiş durumda. 26 öncelikli dönüşüm alanını belirlemiş bulunmaktayız.
81 ilin tamamında dönüşüm programları başladı
Öncelikli dönüşüm programlarıyla bunların hayata geçirilmesine yönelik olarak çalışmalar yürütüyoruz. 26 öncelikli dönüşüm programından birisini de kentsel dönüşüm önceliği oluşturmaktadır. Bu dönüşüm programımızı eylem planlarıyla hayata geçiriyoruz. Tüm mekanlarımızda şehirleşme politikamız dikey değil yatay bir yapılaşma olacaktır. Bildiğiniz gibi son zamanlarda değerli konuşmacılarda ifade ettiler. Son zamanlarda çok da kültürümüzle bağdaşmayan yüksek katlı binalar inşa edilmektedir. Bunun yaygın bir şekilde uygulanması da eleştirileri neden oluyor. Kültürümüze uygun şekilde yatay yapılaşmaya teşvik ediyoruz. Yeni şehirleşme politikamızın en önemli noktası budur. Kentsel dönüşümle ilgili kanunun yürürlüğe girmesiyle 81 ilin tamamında dönüşüm programları başlatılmış bulunmaktadır.
6,5 milyon bağımsız birim dönüşecek
47 farklı ilimizde 178 adet riskli alan ilan etmiş bulunmaktayız. Alanda bulunan yapı sayısı 190 bin adettir. Nüfus büyüklüğü ise 1 milyon 215 bin kişidir. Kanun kapsamında sağlıklı yaşam çevrelerine teşvik etmek amacıyla 21 ilimizde rezerv yapı alanları belirlenmiş bulunmaktadır. 97 bin 590 konut 12 bin 800 işyeri olmak üzere bağımsız bölüm içeren riskli binanın yıkımı gerçekleşmiştir. Ülke genelinde yaklaşık 2 milyar TL civarında bir kaynak kullanılmış bulunmaktadır. Vatandaşlarımıza 1 milyar civarında kira yardımı yaptık. 2023 yılı hedefleri kapsamında; toplam 6,5 milyon bağımsız birimin dönüşümünü tamamlamaktır. 2019 sonuna kadar hükümetimiz 250 bin binada 1 milyon bağımsız birim sayısına ulaşılması hedeflemektedir.’’dedi.
Açılış konuşmalarının ardından gerçekleşen 1.ana oturumda; şehirlerde yaşanan sorunların tümünün ortak sorunlar olduğu, ada bazında kentsel dönüşüm ihtiyacının her geçen gün arttığı, Anadolu da ki şehirlerin kentsel dönüşüm sürecine girdiği fakat sürecin hızlanması için halkın desteğinin arttırılması gerektiği, halkın hakkından fazlasını istememesi için Belediyelerin halkı bilinçlendirmesi gerektiği, kentsel dönüşüm sürecinde halkla iletişim, ikna ve müzakereye daha fazla önem verilmesi gerektiği, şehirlerde kentsel stratejiye dönük proje geliştirme çalışmalarının hızla ilerlediği, belediyelerin projelerini yabancı yatırımcılara anlatmak için MIPIM 2016 ya katılacakları, kentsel dönüşüm sürecinde Maliye Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığının entegrasyonun sağlanması gerektiği, belediyelerin kentsel dönüşüm doğrultusunda sürdürülebilir şehirler yaratmak için gerekli çaba göstermeleri gerektiği, şehirlerde kentsel dönüşüm sürecinin liderliğini ve oyun kuruculuğunu belediyelerin yapması gerektiği konularına değinildi.
Halk kentsel dönüşüm sürecini sahiplenmeli
Kongrenin 2.ana oturumunda GYODER İcra Kurulu Üyesı Haluk Sur, Avrupa Konutları Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, Nef İcra Kurulu Erden Timur, Sinpaş GYO Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik, Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, Piyalepaşa Gayrimenkul Genel Müdürü Kaan Yücel yer aldı. Oturumda; Hükümetin kentsel dönüşümle ilgili iradesini kararlı bir şekilde kullandığı, kentsel dönüşümün bir rant değil uzun vadeli ve kararlılık gerektiren bir süreç olduğu, kentsel dönüşüm sürecinde yıkımlar yapılırken gerekli önlemlerin halk sağlığı açısından alınması gerektiği, 40 milyon kişiyi yakından ilgilendiren bir olgu olduğu ve toplumun bu konuya inandırılmasının ve sevk edilmesinin çok önemli olduğu, kentsel dönüşüm sürecinde Belediyeleri farklı uygulamalardan arındırarak bir uygulama bütünlüğünün sağlanması gerektiği, bütünsel olarak şehir planlama sürecinin ilerletilmesi gerektiği, üreticilerin üzerine düşen görevi üstlendiklerini fakat halkın da kentsel dönüşümü sahiplenmesi gerektiği, kentsel dönüşümün sadece ekonomik bir dönüşüm değil ayrıca sosyolojik bir dönüşüm olduğu, kentsel dönüşüm sürecinin gelişmesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yanında Belediyelere de çok büyük görevler düştüğü, ülkemizde kentsel dönüşümle birlikte sürdürülebilir şehirler yaratıldığında küresel rekabet liginde çok üst sıralara tırmanılacağı belirtildi.
Kongrenin 3. ana oturumunda; en kısa zamanda Gayrimenkul Mahkemelerinin kurulması gerektiği ve kentsel dönüşümle ilgili kararların bu mahkemeler tarafından alınması gerektiği, birbiriyle çelişkili mahkeme kararlarının olmaması gerektiği, kentsel dönüşüm sürecinde binalarda karbon salımının azaltılması ve enerji verimliğinin yükseltilmesi için çalışmalar yapılması ve yasaya eklenmesi gerektiği, sürdürülebilir şehirler yaratmanın gelecek nesillere bırakabileceğimiz en önemli misyon olduğu, çocuklarımızı sağlıklı yetiştirebilmemiz için sürdürülebilir şehirler ve binalar yaratmamız gerektiği, sürdürülebilir şehirler ve binalar yaratmak için estetik ve mimari anlayışımızı geliştirmemiz gerektiği, gayrimenkul danışmanlarının kentsel dönüşüm sürecinde çok önemli roller almaya başlayacağı, gayrimenkul danışmanlığı sektörünün yasasının çıkması gerektiği, binalarda sürdürülebilirliği sağlamak için su izolasyonunun mutlaka yapılması gerektiği, su izolasyonu olmayan binaların korozyon etkisiyle deprem de öncelikle yıkılacağı, kentsel dönüşüm yasasının içene enerji verimliliği ve su izolasyonu tanımlarının mutlaka koyulması gerektiği konularına değinildi.
İkinci kez sponsor oldukları ‘2. Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Kongresi’nde konuşan Can Ekşioğlu, gayrimenkul danışmanlığı mesleğine standart getirecek olan tasarının yasalaşmasıyla birlikte sektöre çeki düzen geleceğinin altını çizdi. Ekşioğlu “Sektörümüzde uzun zamandır beklenilen Emlak Komisyonculuğu Yasa Tasarısı’nın biran önce kabul edilmesini ve gayrimenkul danışmanlığının artık bir meslek olarak algılanmasını istiyoruz" dedi.
Kongrenin 4.ana oturumunda ise; şehirlerin marka değerinin arttırılması için gerekli çalışmaların hızlandırılması gerektiği, kentsel dönüşümün finansmanının değil gayrimenkul finansmanını konuşmamız gerektiği, riskli binaların dışında riskli alanlarda da bankaların öneminin çok büyük olduğu, kentsel dönüşüm kredilerinin artmasının süreci hızlandıracağı, menkulleştirme yapılarak yabancı sermayenin çekilmesi gerektiği, kamusal kaynaklarla kentsel dönüşümün yapılması için havuz oluşturulması gerektiği, tapu ve kadastro kayıtlarının dijitalleştirilmesinin gerektiği, bilginin doğru tutulup gayrimenkul finansmanına dönüşmesinin sağlanması, yasaları çıkarırken yönetmeliklerinde revize edilmesi gerektiği konuları irdelendi.
Kentsel dönüşümün sosyolojik boyutları dikkate alınmalı
3. Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Kongresi sonucunda yukarıdaki aktarımlar doğrultusunda kentsel dönüşümün 2012 yılından bu güne kadar geliştiği, kentsel dönüşümü ülkemizde geliştirmek için gerekli mücadeleyi topyekün vermemiz gerektiği, şehirlerin ve binaların sürdürülebilir hale gelmesinin ve marka şehirler geliştirmenin kalkınmanın en önemli göstergesi olacağı, kentsel dönüşümün rantsal dönüşüm olmadığı, bu anlamda tüm taraflara çok önemli görevler düştüğü, hükümetin bu konuya ilişkin kararlı tutumunun devam edeceği, 2023 yılına kadar 6 milyon konutun dönüştürüleceği, belediyelerin ketsel dönüşümün en önemli oyuncusu olduğu, gerek İller Bankasının gerekse bankaların belediyelerin kentsel dönüşüm projelerine kaynak aktarma da veya kredi berme de gerekli rolü üstlenmek istemeleri, kentsel dönüşümün sosyolojik boyutları daha fazla dikkate alınarak halkla ilişkilerin bu anlamda geliştirilmesi gerektiği, sağlık, ikna ve müzakere boyutlarına daha fazla önem verilmesi gerekliliği konuşmacılar tarafından ortaya kondu.