İstanbul’ da Olası Deprem ve Salgın Endişesi, Müstakil Yerleşimi İşaret Ediyor;
80’ li yılların ortasında tanışıp, Özal’ lı yıllarla gelişen villa trendinin altında yatan sosyal olgu, yerleşim ve yaşam tarzı ile zenginliğin, statü atlamanın sembolü olmasıydı. Şimdi ise günümüzün ihtiyacı olarak karşımızda duruyor.
Çocuklu ve Yaş Alan Aile Yapıları Müstakil Yerleşimi İstiyor;
İlk çocuğun, ev dışında yaşama adım atması ile o çocuğu bahçeli bir evde büyütme isteği başlıyor. Buna 30 – 50 yaş evresi diyorum. Aileler gelir düzeylerine göre bu isteklerini gerçekleştirebiliyor.
İkinci villa dönemi ailelerin yaş alma dönemlerinde tekrar hayat buluyor. Özellikle hayatının bir döneminde villa yerleşim ve yaşamını deneyimlemiş olanlar yaş alma dönemlerde tekrar müstakil yerleşime yöneliyor. 60 – 75 yaşlarda bahçeli müstakil yaşam, tekrar özlem olarak ortaya çıkıyor.
Villa Kültürü Değişti: Yıllar önce, Malikane – Konak olarak tanımladığımız birkaç dönümlük bahçeli müstakil villa trendlerinde birkaç dönümlük bahçe içinde brüt 500 m2 ile 1,500 m2 arasındaki konut kullanımları ile tanışmıştık.
90’lı yılların sonuna doğru gelişimine öncülük etme fırsatı bulduğum Kent Villa kavramı ile İstanbul ve Türkiye’ yi tanıştırmıştık. 200-500 m2’ lik bahçe payları içinde Brüt 150 – 350 m2 arasında zemin üstü iki ve yol kotuna göre üç katlı, ikiz ve sıralı villalar geliştirilmişti.
Kent villa konseptinde hedef 90’ lı yılların zenginliğinden ayrışan genç profesyonellerin ailelerini bahçeli yerleşim ve yaşam ile tanıştırmaktı.
35 yıllık yatay mimari yolculuğu farklı hedef kitlelerin ihtiyaçlarına yanıt verebilmek için, bizlere Kent Villa konsepti içinde kot avantajı sunan projelerde Bahçe ve Çatı Katı kullanımları ile çeşitlenen Alt – Üst villa ve ortada daire sunma şansı verdi.
Yıllar içinde birkaç dönümlük bahçe içinde, 1 zemin üstü brüt 250-300-350 m2’ lik Tek Kat’lı, zemin altı İki Kat’ ta, zemin üstü iki kat’ lı 300 m2’ lik müstakil bahçeli villa konseptlerinin gelişimine katkı verdim.
35 yıl içinde talep ve arz yönünü deneyimleme, yaşayarak deneyim – tecrübe etme şansı yakaladım.
TALEP DEĞİŞİMLERİ ve ÖNERİLERİM:
Aile Yapılarındaki Değişim :
Geniş, geleneksel aile yaşamı, günümüzde tek ebeveynli aile ve yalnız yaşayanlara evrilmektedir. Gelecekte geniş aile ve çekirdek aile tipi daha da azalacaktır. Üniversite yaşamı ile aile evlerinden ayrılarak tek başına yaşam tercihinde bulunan genç bireylerin sayısı hızla artmaktadır.
TÜİK ve Belediye verilerine göre İstanbul’da villa tercihinde bulunabilecek gelir düzeyi yüksek olan yerlerde hane halkı sayısı 2,5’ lere kadar gerilemektedir. Aile yapılarındaki değişim, uzun süreli müstakil yerleşim – yaşam senaryosunun 2 kişi ve o kişinin ihtiyaçları üzerine kurgulanması gerekliliğini ortaya çıkarmaktadır.
Aile bireylerine yönelik Müstakil villa trendi : Eş (Anne ve Baba) + Çocuklar (maksimum 2) 3 oda ihtiyacını ortaya koymaktadır.
Günümüzün Aile Birey İhtiyaçlarında değişim :
Ebeveyn Yatak Odası : Son dönemde yatak odası dışında eş zamanlı ihtiyaçlara göre şekillendirilecek; “Bay & Bayan Giysi Odası + WC/Duş + Lavabo“ önemli çözüm olacaktır.
Çocuk (lar) Yatak Odası : Genel olarak 1 oda büyük, diğer oda küçüktür. Büyük odayı büyük çocuk, küçük odayı mecburen küçük çocuk seçmek durumundadır. Büyük çocuk evden ayrılıncaya kadar oda kullanım sistemi bu şekildedir. Önerim odalar arasında büyüklük ve içerik farklarının olmamasıdır.
Yarım asırlık gayrimenkul geliştirme süreçlerimde; çocuklar arasında sabahları okula gitme zaman dilimleri çakıştığında paylaşılamayan tuvalet ve banyo kavgalarının, ortak kullanım problemlerinin çıktığına şahit oldum. Ortak WC/Banyo kullanımından ayrı ayrı yatak odasına entegre edilmiş dizayn geliştirilmelidir.
Bu dizayn çocuk yatak odalarında giysi dolabı ile desteklenmeli ve çocuklara yatak odasında yaşam alanı sağlayacak büyüklükte olmalıdır. Bizler bu odaların ve konforunun önemini salgın sürecinde deneyimledik.
Günümüzde ise bunun konfor değil ihtiyaç olduğunu görüyoruz. Bu şekilde tasarlanacak çocuk yaşam alanları evin bireylerinin çocukluk – gencik dönemi ihtiyaçlarını karşılamakla kalmayacaktır. Özellikle; evlenerek ailelerinden ayrılanların, ata/aile evine ziyaretlerinde otel konforu olarak tanımlanan en-suite’nin çiftlere oda kullanım kolaylığı sağladığı belirtilmektedir.
Patili Dostların Hayattaki Yerleri :
Geliştirdiğimiz Siteler, Yerleşimdeki maliklerimiz, Çevre Site ve potansiyel müşteri analiz verilerimiz Konut hayatında, evcil hayvan sahipliği oranın %60’ lar seviyesinde olduğunu göstermektedir. Bu oran her yıl artarak devam etmektedir.
Kedi ve Köpek dostlarımız, aile yaşam döngüsünün bir parçasıdır. Sıra artık minik dostlarımıza yerleşim mimari döngüsünde yer açmaya gelmiştir.
Özellikte müstakil yatay yerleşim modelinde bahçe katında bağımsız giriş/çıkış olanağı sağlayan patili dostlarımızın ihtiyaçlarına yönelik 1 odanın alt ve üst yapısının tefriş ve dekore edilmesi önemlidir. Mimar ve iç mimarlarımızı tasarıma davet ediyorum.
Unutulan Misafir ve Akrabalık Kavramı :
İstanbul gibi Metropollerde dostların – akrabaların konaklamaya yönelik misafirlikleri bitme noktasına geldi. Eskiden geliştirdiğimiz villa projelerinde misafirlere yönelik; konuk evi – misafir odası planlardık. Konaklamalı misafir kavram ve dizayn olarak unutulmaya başlandı.
Evde Yardımcı ve/veya Bakıcı :
Bay ve Bayan eşlerin çalışma hayatı içinde olması, yaşam konforu ve ihtiyaçlar konut yaşamı içinde bayan veya eşli yatılı ihtiyacını getirmektedir.
Çamaşır ve Ütü Odası Kombinasyonu, Konutlarda üst katlardan kanal yolu ile atılabilecek kirli çamaşır toplama alanı ile bütünleşik, çamaşır yıkama – kurutma – ütüleme – ön asma alanı oluşturma ihtiyacı vardır. Bu alanın yardımcı dairesine geçiş ile entegre edilmesi önerilir.
Yardımcı Aile yerleşim döngüsüne uygun; 1+1 dairenin ( Açık mutfak + Salon + Yatak Odası + WC/Banyo ) yer alması önemli ihtiyacın karşılanmasını sağlayacaktır.
Mutfakta Rolü Değişiyor :
Günümüzde gurme / aşçılık trendi, eşlerin mutfak rolleri müstakil mimaride mutfaklara özel bir yer açtırıyor. Hacmi ve kapsamı ile ihtiyaçlara yanıt verebilecek, hatta günlük yemek yeme ve Oturma Odası ile desteklenebilecek tasarım önemli fark yaratacaktır.
Ev Ofis – Çok Amaçlı Oda :
Bahçe katı ile bütünleşik, ev içinden geçiş dışında bağımsız giriş çıkış olanağı veren farklı amaçlara uygun çok amaçlı oda öneriyorum. Bu oda gündüz ofis, akşamları çocukların oyun odası olarak kullanılabilecektir. Çalışma şartları – İş yerinden bağımsız çalışma mekanlarındaki değişim, çağımızın ihtiyacı olarak karşımızda durmaktadır.
SERTİFİKA VE STANDART ÖNERİLERİM:
Proje geliştirmede, İmar durumlarına göre hacim / büyüklük kaygısı olmadan yaratıcılığın kullanabileceği en önemli alan “müstakil villa trendi dir.“ Bu trend içinde hayat, uygulama olanağı bulabilecek standartlar önemlidir.
Yıllardan beri olduğu gibi geleceği önermek benden, yenilikçi, fark yaratan inovatif yaklaşımları uygulayabilme cesareti sizden:
Engelli Yerleşim ve Yaşam Standartları:
Aileler villa tercihinde bulunurken gençlik dönemi kadar artık yaşlılık, olası yaş almanın veya engelli hayatın katlara yayıldığında ortaya çıkardığı problemleri düşünmektedir. Islak hacimler, iç – dış kapılar, hol ve koridorlar tekerlekli araç standartlarına uygun olmalıdır.
Pet Friendly Tasarım ve Yerleşim Standartları:
Geliştirilecek müstakil yaşam döngüsündeki Projeler için, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Belediyeler, Veterinerler Odası ve ilgili sivil toplum kuruluşları ile yerleşim alanlarında “evcil hayvan“ barınma ve bakım standartları geliştirelim. Mimari tasarımlarını, ruhsat projelerinde uygulayarak “evcil hayvan dostu“ sertifikası ile taçlandıralım.
Çocuklar Arası Oda Eşitliği Standartı :
Müstakil yerleşimde çocuklar arası hacim ve konfor farklarını ortadan kaldıralım. Eşit tasarlanan odalar, aile bireyinin tüm yaşam döngüsü ihtiyaçlarını karşılayabilecek yeterlilikte olsun.
Yenilenebilir Enerji Standartları:
Her Ev, 1 Elektrik İstasyonu; müstakil yerleşim trendinde güneş panelleri / dikey rüzgar tribünleri ile elektrik enerji üretim ve depolanması teşvik edilmelidir.
Şehir şebeke sistemine Yedek veya asıl enerji ihtiyacı için devreye girecek bu sistemlerin alt ve üst yapısı hazır olmalıdır. Evlerin açık – kapalı otoparklarına hızlı şarj istasyonları kurulmalıdır.
Gelecek Geldi… Şimdi, geleceğin ihtiyaçlarına yönelik tasarım ve kullanım zamanı…
Sürdürülebilir Kaynak Kullanım Standartları :
Özellikle yağmur ve atık suların değerlendirilmesi için geliştirilecek yöntemler önem kazanmaktadır. Müstakil yerleşim alanları ve bahçelerde kaynak kullanımları önceden projelendirilmelidir.
Malzeme Kullanım Standartları:
Müstakil imalat sürecinde kullanılacak inşaat – dekorasyon malzemelerinin doğa dostu / kanserojen madde içermemesi, insan sağlığına uygun olması önem kazanmaktadır.
Karşılamakta olduğumuz sayılı günler kalan 2025 yılının Dünya ve Ülkemize barış, Emlakdream ailesi ve tüm okurlarımıza, izleyenlerimize sağlık, huzur, mutluluk getirmesini diliyorum.