22 Kasım 2024 Cuma
Ana SayfaYazar21. YÜZYILIN DEVAM EDEN GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ İHTİYAÇLARI

21. YÜZYILIN DEVAM EDEN GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ İHTİYAÇLARI

Yenileme süreçi olarak Yüz yılın gerisinden gelirken; yapı süreci olarak Dünya'nın sayılı ülkeleri arasında yer bulan ülkemizde gayrimenkul süreci nerelere gidebilir.
 
Bugünün insan/birey ihtiyaçlarını karşılabilen olanaklar, yarınların ihtiyaçlarını karşılabilir mi? Inovasyon/farklılık yaratma gayrimenkul sektöründe rekabet'de firmaları bir adım öne taşıyabilir mi?
Söylemin ve söyleneceklerin tükendiği, birbirinin kopyası inşaat sektörüne "teknolojik farklılık" avantaj sağlayabilir mi?
Kaynakların hızla tükendiği Dünyamız'da teknoloji kullanımı, birlikte/ortak noktada hareket zaman ve maliyet tasarrufu sağlayabilir mi? Erişim şekli farklılaşan Teknik şartname ve mahal listeleri farklılaşabilir mi?
Yıllar önce laz bir müşterimin söylediği benden akıllı olacak bina istemem söyleminin aksine Akıllı binalar; teknolojik alt ve üst yapıyı entegre edebilir mi?
 
Alt yapı elemanları;doğalgaz/elektrik/su/kanalizasyon/telefon-data vs ve alt yapı ile gayrimenkullere ulaşan iş kalemleri  tek bir teknolojik alt yapı kapsamında hareket ederek gayrimenkullerde tek bir hizmet panosunda toplanabilir mi?…  Belediyeler/ulaşım daireleri toplu erişim, metro, otobüs vs gibi hizmetlerini gayrimenkulerden izlenebilir noktaya getirebilir mi?…
Evin içinde bireylerin bile gsm ile haberleştiği yapılarda  odalara çektiğimiz data/telefon hatlarını hayatımızdan çıkartabilir miyiz?…
Gayrimenkul kullanım sayısına göre kapalı ve/veya açık otopark zorunluluğu getirebilir miyiz, getirebilsek de üst yapıda yaşayacak bireylerin kapalı otoparkdan çıkarken çıkış süreçlerini hesaplayarak bu doğrultuda üst yapı kapasitesine sınır getirebilme cesareti ortaya koyabilir miyiz?..
 
Yapı garantilerine yönelik digital kart/künye geliştirip; teknik şartname ve mahal listesi muhataplarının gayrimenkul ile irtibatını sürekli hale getirebilir miyiz?..
Yapılar ile sağlık sistemi işbirlikteliğini nasıl tesis edebiliriz?
Gayrimenkullerde; Isı ve hareket algılayıcı zorunluluğu getirerek tasarruf sistemleri geliştirebilir miyiz?…
Teknolojik alt ve üst yapıya yönelik olarak genç nesil mimarlarımızın önümüzü açabilirmiyiz?..Sektörel ARGE alt yapısını geliştirebilir miyiz?.. 
 
Belkide belirttiğim kullanılan tüm öngörülerin daha uygulanabilir olmasını temin edebilir miyiz….
 
Bilge Özdemir 
Proje Pazarlama ve Satıştan Sorumlu Turyap İcra Kurulu Üyesi

PROJE BİLGİ FORMU

Bilge Özdemir
Bilge Özdemir
Bilge Özdemir, pazarlama ve işletme konularında yurtdışı ve yurtiçinde eğitim almış ve önde gelen firma ve gayrimenkul projelerinde uzun süre üst düzey profesyonel yöneticilik yapmış, sektörü bilen, proje geliştirip yönlendiren, proje pazarlama ve satış misyonundan gelen vizyon sahibi girişimcidir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI