Plansız yatırım Avrupa ve Ortadoğu’daki krizle birleşince yüzlerce otele ‘satılık’ ilanı asıldı. Sadece internet sitelerinde bile fiyatları 50 milyon-250 milyon euro arasında değişen 50’den fazla otel alıcı bekliyor. Otel yatırımcıları, 250 milyon euroluk otelleri bile internetten ‘kelepir’ ilanıyla satmaya çalışıyor. 5 yıldızlıdan pansiyona 1.500 turistik tesis satılık.
Sektörde büyüme umuduyla yapılan plansız yatırımlara Avrupa’daki finansal kriz ve Ortadoğu’daki iç karışıklıklar eklenince yüzlerce yatırımcı oteline ‘satılık’ tabelası astı. Fiyatları 50-250 milyon euro arasında değişen 50’den fazla 4 ve 5 yıldızlı otel internet sitelerinde ‘kelepir’ diye satılmaya başlandı. Otellerin bazıları sahibinden.com ve gazete ilanlarıyla satışa çıkarken bazıları da icra ilanlarıyla müşteri arıyor. Turizm sektöründe pansiyondan 5 yıldızlıya, butik otelden tatil köyüne kadar 1.500’den fazla turistik tesis alıcı bekliyor.
Sektör temsilcileri tüm Türkiye’de otel satışlarının hızlanmasını plansız yatırıma ve yatak enflasyonuna bağlıyor. Potansiyelden daha fazla yatırım yapıldığını savunan turizmciler, “İleride turist gelecek diye yatırım yapılmaz. Doluluk oranları tatil beldelerinde iyi olsa da İstanbul ve şehir otellerinde yüzde 60’larda. Beklentiyle turizm yatırımı olmaz. Yatak sayısında Avrupa’da ilk 10’dayız” diyor. Rakamlar da durumu doğruluyor. 2000’li yılların başında 500 binlerde olan işletme ve yatırım belgeli yatak sayısı geçen yıl 1 milyona dayandı. 2011’i 945 bin yatakla tamamlayan Türkiye’de bu yıl tarihte ilk kez 1 milyon sınırının aşılması bekleniyor.
En çok Taksim’de satılık
Satışa çıkan oteller arasında en büyük payı İstanbul ve büyük şehirlerdeki şehir otelleri alıyor. İstanbul’daki satılık 5 yıldızlı otellerin fiyatı 70-250 milyon euro arasında değişiyor. En çok Taksim-Şişhane bölgesindeki oteller alıcı arıyor.
Bazı yatırımcılar ‘iflas ediyor’ dedirtmemek için otelin bulunduğu konumu da yanlış veriyor. Ancak aracıyla konuşulduğunda isim verilmeden bulunduğu bölge anlatılıyor. Halen satılık olan en pahalı otel Taksim-Beşiktaş lokasyonunda. 250 milyon euro istenen 5 yıldızlı otel 235 oda, 640 yataklı. Bölgedeki otel fiyatları da yaklaşık 80-120 milyon euro civarında bulunuyor.
Sektörde bazı otellerin satışı gizli pazarlıklarla yapılırken çoğu, Türkiye’nin önde gelen satış sitelerinden sahibinden.com’da yayınlanıyor. Sektördeki sıkıntı bu siteden de anlaşılıyor. Zira sitede geçen yıl 1.100 turistik tesis ilanı bulunurken bu yıl rakam 1.500’ü aşmış durumda.
Söz konusu turistik tesisler arasında 846 otel, 288 butik otel, 184 apart pansiyon, 94 pansiyon ve 34 tatil köyü bulunuyor. Bazı gruplar ve yatırımcılar, yıllarca işlettikleri otelleri üzerine kâr paylarını da koyarak satarken; bazıları “Bu iş bana göre değil” diyerek sektör değiştirmek istiyor.
İcradan oteller şimdiden geçen yılı solladı
Çeşitli icra ilanlarının bulunduğu internet sitesi icraihalesi.com yetkililerinin verdiği bilgiye göre geçen yıl 21 olan icradan satılık otel sayısı bu yılın sadece ilk 4 ayında geçen yılı geçti. Halen 23 icralık otel için teklifler bekleniyor. 2009’da 41 olan icradan otel sayısı 2010 yılında da 93’e fırlamıştı. İcradan satılığa çıkan otellerin satış ilanlarına bakıldığında en büyük yoğunluğun Antalya ve İstanbul’da olduğu dikkat çekiyor.
Çınar’a hâlâ alıcı çıkmadı
Türkiye’nin dört bir yanında yatırımcı bekleyen oteller arasında birkaç yıl önce tamamen yenilenen Yeşilköy’deki Çınar Hotel de bulunuyor. Alman ticari araç üreticisi MAN ’ı Türkiye’ye getiren Tevfik Ercan ve kardeşlerinin 1958 yılında açtığı otel Türkiye’nin ilk beş yıldızlı oteliydi. 1959 yılında Türkiye’de ilk kez yapılan Bilderberg toplantıları ile de adını duyuran otel, birçok ünlü ismi ağırlamıştı. Otel internette 125 milyon euroya alıcı bekliyor. Ancak konuştuğumuz aracılar otelin fiyatını 100 milyon euronun da altına indirebileceklerini söylüyor. Kısa bir pazarlıkla fiyat 25 milyon euro birden düşüyor. 250 oda ve 500 yataklı otel 9 bin metrekarelik arsa üzerine kurulmuş durumda. Otelin en büyük özelliği ise Yeşilköy Atatürk Havalimanı’na çok yakın olması.