Kamuoyunda 2B arazileri olarak bilinen , orman vasfını kaybetmiş arazilerin satışında peşin ödemelere yüzde 20 indirim uygulanıyor.
2B arazilerine en fazla Antalya başvuru alıyor.Antalya'yı sırasıyla İstanbul,Muğla ve Balıkesir izliyor.Bu 4 ilin toplam başvurular içindeki payı ise yüzde 80.
Balıkesir Defterdar Vekili Yakup Yıldırım,orman vasfını yitirmiş araziler olarak bilinen 2B alanlarının doğrudan satışına ilişkin başvuruların 7 Mayıs 2012 itibariyle başladığını belirterek, "Yaklaşık üç ayda, 36 ilde satışa çıkarılan 2B taşınmazlarında toplam 87 bin 28 müracaat yapıldı. Bunların içinde en fazla müracaat alan il Antalya. Ardından İstanbul, Muğla ve Balıkesir geliyor. Bu dört il, Türkiye'deki toplam müracaatın yüzde 80'ini karşılıyor." dedi.
Defterdar Vekili Yakup Yıldırım, Balıkesir genelinde toplam 51 bin 621 adet taşınmaz bulunduğunu belirterek, satışa konu kullanıcılı taşınmaz sayısınınsa 41 bin 288 olduğunu kaydetti. Yıldırım, söz konusu taşınmazların kullanıcı verilerinin tapu kütüklerinin beyanlar hanesine işlendiğini söyledi. Kanun çıktığı tarihten itibaren kendilerine 41 bin 288 taşınmaz için 12 bin 75 müracat yapıldığını aktararak, "Bu rakam, yüzde 30'a tekabül ediyor. Türkiye genelinde müracaat alma bakımından dördüncü, yüzölçümü bakımından ise 38 bin hektarla birinci iliz. Bu rakamlara ilaveten Kepsut ve İvrindi ilçelerinde yapılan çalışmayla 3 bin 115 tane daha taşınmaz geldi. Hedefimiz yüzde 80'e ulaşmak." şeklinde konuştu.
Balıkesir'deki toplam rayiç bedeli 281 milyon lira
Balıkesir'deki 51 bin 621 taşınmazın toplam rayiç bedelinin 281 milyon olduğuna dikkat çeken Yakup Yıldırım, Türkiye geneline ilişkin bilgiler de verdi. Türkiye'de 2B arazileri için en fazla müracaatın Antalya'da yapıldığını belirterek, "İstanbul, Muğla, Antalya ve Mersin gibi illerimiz, biraz daha fazla ticaret potansiyelleri olan ve tercih edilen durumunda. Bizdeki taşınmazların büyük bölümü, dağ bölgesi olan Dursunbey ilçesinde; orada 20 bin adet 2B taşınmaz var. Savaştepe'de 5 bin, Balya ilçesinde ise 4 bin civarında." dedi.
Vatandaşın arazisine sahip çıktığına dikkat çeken Defterdar Vekili Yıldırım, devletin tanıdığı bu önemli fırsata ilgi gösterdiklerini vurguladı: "Balıkesir'de 41 bin 288 tane satışa konu olan taşınmazı, toplam 52 bin 414 kişi kullanıyor. Bu taşınmazların çoğunda alt mirasçılar var.Antalya'da sisteme tanıtılmış müracaat rakamı 21 bin. İstanbulda 17 bin, Muğla'da 12 bin 96, Balıkesir'de 12 bin 75 kişi başvurmuş. Ayrıca kamuoyunda çok merak edilen rayiç bedellerle ilgili çalışmalarda sona yaklaşıyoruz. Muhtemelen eylül sonu itibariyle netlik kazanacak. 30 Ekim 2012, son müracaat tarihi. Biz kanunen altı ay içinde bütün işlemleri bitireceğiz ve vatandaşın tapusunu vereceğiz."
Haklarımızdan haberimiz yok
Vatandaşların kanunun tanımış olduğu haklardan azami istifade etmesi noktasında gayret gösterdiklerini belirten Yıldırım, "Biz vatandaşa hizmet için buradayız. İsterlerse ayaklarına gidip hizmet vereceğiz. Arkadaşlarımız, il genelinde 30 köye giderek vatandaşımıza hizmet verdi. Bin 392 müracaatı köylerde aldılar. Bu noktada vatandaşa gidip konuları anlattığımızda, kanunun kendilerine tanıdığı hakların çoğundan habersiz olduklarını görüyoruz. Ortada çok ciddi bir bilgi kargaşası var. Vatandaşlarımız bizimle irtibata geçsin, gerekli personeli kendilerini bilgilendirmesi için bulundukları bölgeye yönlendireceğiz." dedi.
Orman vasfını kaybetmiş arazilerde satış bedeli, rayiç bedelin yüzde 70'i olarak belirlenirken peşin ödemede yüzde 20 indirim uygulanacak. Toplam bedelin yarısının peşin ödenmesi halinde yüzde 10 indirim yapılarak, kalan tutar takside bağlanacak. Müracaat sırasında hak sahiplerinden istenecek belgeler şunlar: Başvuru dilekçesi, nüfus cüzdanının fotokopisi, başvuru bedelinin yatırıldığına dair makbuz, kanuni mirasçılardan mirasçı olduklarını gösterir veraset ilamının onaylı örneği, tüzel kişiler için ayrıca gayrimenkul tasarrufuna izinli olduğunu ve temsilcisini gösterir yetki belgesi.
Cihan