Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) her ay yayımladığı Konut İstatistikleri verilerine göre Türkiye genelinde Ağustos ayında, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre %54,2 artış ve bir önceki aya göre %25,7 azalışla 170.408 adet konut satıldı.
İlk el konut satışları 52.123, ikinci el konut satışları ise 118.285 adet olarak gerçekleşti. Ağustos ayında yabancılara 3.893 adet konut satıldı.
2020’nin başından bu yana, İstanbul’da 176.035 adet konut satışı gerçekleşirken toplam satışlar içindeki payı %17,2 oldu.
TÜİK konut satış istatistiklerini değerlendiren Mars Investment Genel Müdürü Hakan Bucak, pandemi nedeniyle 3 ay talep ve resmi işlem kayıplarının bile konut satışlarını etkileyemediğini söyledi.
Bucak’ın açıklamaları şöyle:
“Pandemi nedeniyle aslında minimum 3 ay talep kaybı ve resmi işlem kaybı yaşayan konut sektörü satış hızını arttırarak ağustos 2020’de yine karşımıza artışla çıktı.
En dikkati çekmesi gereken şu:
Ocak-Ağustos 2019: 718 bin konut satılmışken, Ocak-Ağustos 2020 1 milyonu aştı. Bilhassa Mart, Nisan ve Mayıs aylarında gelen düşük rakamlara rağmen.
İpotekli konut satışlarında ki artış 122 % ile bir önceki yıla göre artarken, faizin ne kadar önemli bir gösterge olduğunu görmüş olduk. Pandemide evde geçirilen sürede, finansal yatırımların ve kağıt paranın değeri gözden düşerken, altın ve gayrimenkul gibi somut yatırımların değeri arttı. Dünyanın en önemli tasarruf ve teminat aracı olan konut talebi her geçen gün artıyor.
Yabancı satışlara baktığımızda, Türkiye’nin pandemi dönemini başarılı geçirmesi, en az ekonomik olarak etkilenen ülke olması ve uluslararası siyaset arenasında söz sahibi olması özellikle dünya çapında yaşayan Müslüman halkları için önemsendi ve yatırıma dönmeye başladı. Seyahat yasakları olan Nisan Mayıs Haziran aylarında ciddi düşüş yaşayan yabancı konut satış rakamları, seyahat yasaklarının kademeli olarak kalkmasıyla sırasıyla aylık yüzde yüze varan artışlarla ağustos ayında neredeyse 4.000 konut satışı gerçekleşti. Hedef ülkelerde hala devam eden seyahat yasakları var Suudi Arabistan, İran, Malezya gibi. Bunlarında kalkmasıyla beraber bu rakamların aylık 6000 üzerine çıkması muhtemel. Bugüne kadar 2020 yılında gerçekleşen 20000 üzeri konut yabancıya devredildi. Önümüzdeki 4 ayda bu rakamın 40.000 i zorlaması kuvvetle muhtemel. 2021 senesinin ne yabancı yatırımlar açısından ne kadar başarılı geçeceği de aşikar.
Yabancı gayrimenkul yatırımlarında eskiden körfez ülkeleri boy gösterirken bugün görüyoruz ki İran, Çin, Almanya, Azerbaycan, Bangladeş ve Afganistan gibi ülke vatandaşları ciddi talep göstermeye başladı. Özellikle stratejik lokasyona ve yaşam kalitesine sahip ülkemizin dünyada dönen siyasi krizlere rağmen güçlü durması bunda çok büyük bir etken oldu. Faizlerin artış trendine geçmesi ipotekli konut satışlarını biraz yavaşlatabilir ancak yabancı ve ipoteksiz alımların hız kesmeden artacağına inanıyorum. Tabi seyahat yasakları ve devlet dairelerindeki işlemlerin hızına göre bu tahmin değişebilir.”