Yapımı hızla devam eden İstanbul’un 3. havalimanının inşaat çalışmalarını yerinde denetleyen Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Ahmet Arslan; projede 3 bine yakın ağır iş makinasının haftanın yedi günü kesintisiz 24 saat çalıştığını belirterek inşaatın yüzde 70 oranında tamamlandığını açıkladı.
3. Havalimanı projesi uluslararası ödüller kazanmaya devam ediyor
İlk olarak uçuş kontrol kulesiyle uluslararası ödül aldığını söyleyen Bakan Arslan terminal binasının tasarımının da uluslararası yarışmalarda ödül kazandığını söyledi.
3. Havalimanı’nın ana terminal binasının çatısı Mimar Sinan’dan esinlenerek yapılıyor
1 milyon 300 bin metrekarelik ana terminal binasının tek çatı altında toplanan dünyanın en büyük terminal binası olduğunu açıklayan Bakan Ahmet Arslan terminal binası içindeki yapının Türk mimarisini andırdığını söyleyerek çatının Mimar Sinan’dan esinlenerek yapıldığını söyledi. Terminal binası içinde oldukça geniş bir alan üzerinde yer alacak olan duty free alanında da İstanbul Boğazı’nın görüntüsü yansıtılacak.
3. Havalimanı’nın yıllık 200 milyon yolcu kapasitesi olacak
Havalimanının uluslararası havacılıkta yaşanan rekabette Türkiye’yi öne çıkaracağını söyleyen Bakan Ahmet Arslan yıllık 200 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak olan projenin 90 milyon yolcu kapasiteli ilk fazının 29 ekim 2018’de açılmasını planladıklarını, havalimanının tamamının 2023’te bitirileceğini söyledi. Bakan Arslan havalimanına ilk uçağın şubat 2018’de indirileceği bilgisini de verdi.
3. Havalimanı ile ilgili genel bilgiler
Cengiz-Mapa-Limak-Kolin-Kalyon konsorsiyumu tarafından kurulan İGA (İstanbul Grand Airport) Havalimanı İşletmesi A.Ş. tarafından yapılan proje yaklaşık 76 milyon 500 bin metrekarelik bir alan üzerinde inşa ediliyor. Tamamen bitirildiğinde günlük uçak kapasitesi 3 bin 500 olan havalimanının yıllık yolcu kapasitesi de 200 milyon olacak. Projede yaklaşık 3 milyon 500 metrekarelik kapalı alan olacak. Projenin terminal binasında kullanılan demirle 24 tane Eyfel Kulesi yapmak mümkün. Havalimanından 350 destinasyona uçuş gerçekleştirilecek. Şu anda inşaat şantiyesinde 10 bin 200 kişi ve 3 bine yakın ağır iş makinası 7/24 çalışıyor. Havalimanının 700 bin metrekarelik alana sahip katlı otoparkının aynı anda 18 bin aracın part etme kapasitesi bulunuyor. Proje 2023’te tamamen bitirildiğinde dünyanın en büyük havalimanı olmuş olacak.