Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "İktidarı kaybetme pahasına da olsa kaçak ve çürük yapıları yıkacağız" açıklamasının ardından gündemden düşmeyen kentsel dönüşüme ilişkin yasa tasarısı hazır.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, dün bakanlığın bütçesinin kabul edildiği TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yasa tasarısına ilişkin ipuçlarını açıkladı.
Tasarıda, riskli ve niteliksiz yapıların yıkılarak yeniden yapılmasına ilişkin "kat maliklerinin tamamının izni"ni gerektiren düzenleme kaldırılıyor. Bir binanın yıkılarak yenilenmesi için kat maliklerinin 3'te 2'sinin onayı yeterli olacak. Afet riski altındaki alanların dönüşümüne dair çıkartılacak yasada ise şehir ismi belirtilmeyecek. Afet riski taşıyan ve dönüşümün gerekli olduğu alanlar bölge ve il bazında Bakanlar Kurulu kararıyla, parsel ve ada bazında ise Bakan'ın yetkisiyle belirlenecek.
ENGEL KALKACAK
Yasa'nın çıkmasıyla Türkiye'de yaklaşık 19 milyon yapı stokundan kaçak, ruhsatsız ve depreme karşı dayanıksız 8.5 milyon konutun yenilenmesinin önü açılacak. Riskli binalardaki mülk sahiplerinin 3'te 2'sinin onayıyla binalar yıkılarak, yenileri inşa edilebilecek. Mevcut yasayla 16 dairelik bir apartmanda 15 kişi onay verse dahi 1 kişinin itirazıyla binanın yenilenmesine karar verilemiyordu. Yeni tasarıya göre 16 kişiden 11'inin onayı ile bina yıkılarak yenilenebilecek.
Ekonomi canlanır istihdam artar
Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu da yasayla birlikte Kat Mülkiyet Kanunu'nda yeni düzenlemeler yapılarak yenileme ve dönüşümün önündeki engellerin kalkacağını dile getirerek, ayrıca inşaat sektöründeki hareketlenmeyle Türkiye ekonomisinin canlanacağını ve istihdamda artış yaşanacağını kaydetti. İnşaat sektörünün emek yoğun bir sektör olduğunu ve bu alanda 1.8 milyon kişinin istihdam edildiğini söyleyerek, yenileme ve dönüşüm projelerinin yaklaşık 1 milyon kişiye daha istihdam yaratılabileceğini belirtti.
Fırsatçılar saf dışı kalacak
Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Ali Dumankaya yapıların 3'te 2 nitelikli çoğunluk kararıyla yenilenmesinin önünü açacak düzenlemenin, kentsel dönüşümü ve insanların nitelikli, güvenli yapılarda yaşama sürecini hızlandıracağını söyledi. Düzenlemeyle kimi fırsatçıların da önüne geçileceğine işaret eden Dumankaya, "Yenileme ve dönüşüm alanlarında mevcut yasadaki 'yüzde 100 anlaşma'yı kullanarak fiyat artıran fırsatçılar, 3'te 2 nitelikli çoğunluk kararının yeterli olmasıyla saf dışı kalacak" dedi.
3'te 2, her yerde uygulanmalı
Markalı konut üreten 16 inşaat firmasının üyesi olduğu KONUTDER Yasa Tasarısı'na ilişkin görüşlerini yarın Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayrak'tar'a iletecek. KONUTDER Başkanı ve Sinpaş GYO İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, dönüşümün önündeki engellerden Kat Mülkiyeti Yasası'nda yer alan "kat maliklerinin tamamının izni" şeklindeki düzenlemenin sadece afet riski taşıyan bölgelerde değil, ülke genelinde kaldırılarak nitelikli çoğunluk olan 3'te 2 ile karar alınmasının önünün açılmasını talep edeceklerini açıkladı. Çelik, aksi durumda afet alanı ilan edilen yerler dışındaki niteliksiz yapıların yenilenmesinin mümkün olamayacağını, bu nedenle Bakanlık ya da belediyelerin alan belirleme yetkisinin kaldırılmasını istedi.
Öncelik riskli binalara verilecek
Uygulamaya , riskli, yıkılmayı bekleyen, deprem aksı üzerindeki ve kaçak binalardan başlanacak. İstanbul'da başta Avcılar, Bakırköy, Bahçelievler, Büyükçekmece gibi ilçelerde başlatılacak uygulama, dalga dalga İstanbul'un geneline yayılacak. Türkiye genelinde sadece inşaat maliyeti olarak yaklaşık 450 milyar TL'lik bir ekonomi yaratması öngörülen dönüşüm projeleri, yeni bir istihdam kapısı da olacak.