Emlak vergisinin mart ayında başlayan birinci taksitini ödeme süresi 31 Mayıs’ta sona erecek. Mükellefler yıllık emlak vergilerinin tamamını mayıs ayına kadar ödeyebilecekleri gibi, ikinci taksiti kasım ayında olmak üzere iki taksit halinde de yatırabilecek.
Habertürk'ün haberine göre 4 yılda bir güncellenen arsa rayiç değerleri dolayısıyla bu sene bazı cadde ve sokaklarda sürpriz vergi artışları oldu. Gayrimenkullerin bulunduğu belediyelere yapılan emlak vergisi ödemeleri doğrudan belediye veznesine yapılabildiği gibi, belediyelerin internet siteleri üzerinden veya posta çekiyle de ödeme yapılabiliyor.
BAZI SEMTLERDE VERGİ KATLANDI
Belediyelerin inisiyatifinde yapılan güncellemeler sırasında özellikle yeni gelişen bazı semtlerde geçen yıla göre yüksek oranlı artışlar yapıldı. Emlak vergisinin hesabında dikkate alınan arsa ve arazi bedelleri, ilçelerde oluşturulan komisyonlarca 4 yılda bir güncelleniyor.
Aradaki yıllarda ise Bakanlar Kurulu kararı ile artırım yapılıyor. 2014 yılı emlak vergisi ödemeleri, güncelleme işlemleri tamamlanan yeni arsa bedelleri üzerinden yapılıyor.Yeni güncellenen arsa değerleri dolayısıyla özellikle İstanbul’un gelişen ve yeni yatırım yapılan bazı semtlerinde arsa değerlerinde 5-10 kata varan artışlar yaşandı.
Bu durum da 2014’te ödenecek emlak vergilerini yüzde 200’e varan oranlarda artırdı. Eski yerleşim yerlerindeki vergi artışı ise yüzde 8-10 ile sınırlı kaldı. Ankara’da ise arsa değerleri kent genelinde yüzde 10-20 oranında artırıldı.
ÇALIŞAN EMEKLİLER MUAF OLAMAYACAK
Emekli aylığından başka geliri olmayanlar, hiçbir geliri bulunmayan ev kadınları ve işsizler, gaziler, engelliler, şehitlerin dul ve yetimleri, sadece tek konutları varsa bunun için emlak vergisi ödemeyecek. Tek evi bulunan ve öğrenimine devam eden öğrenciler de emlak vergisinden muaf olacak.
Emekliler daha sonra işçi veya esnaf statüsünde sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışmaya başlarlarsa emlak vergisi muafiyetleri sona eriyor. Birden fazla evi bulunan emekliler ise her ikisi için de vergi ödeyecek.