13 Ocak 2025 Pazartesi
Ana SayfaSektörden Haberler4. Uluslararası Yeşil Çatı Kongresi başladı

4. Uluslararası Yeşil Çatı Kongresi başladı

Merkezi Almanya’da bulunan International Green Roof Association (IGRA) Uluslararası Yeşil Çatı Derneğitarafından 4’üncüsü düzenlenen Yeşil Çatı Kongresi, bu yıl ilk kez İstanbul’da gerçekleştiriliyor. Yeşil çatılar konusunda dünyadaki en büyük organizasyon olma özelliğine sahip kongre, “Doğayı Çatınızda Keşfedin” sloganı ile Raffles İstanbul Zorlu Center’da başladı.   

Onduline Avrasya A.Ş. Ana Sponsorluğunda gerçekleşen 4. Uluslararası Yeşil Çatı Kongresi’nin Platin Sponsoru Zorlu Center. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin de aralarında olduğu Türkiye ve yurtdışından çok sayıda kuruluş ile sektör örgütü de destek veriyor. İki gün sürecek olan kongrede 30 konuşmacı yer alırken, 35 farklı ülkeden 500’e yakın katılımcı ağırlanıyor.  

Ünlü mimarlık firmaları tarafından tasarlanan yeşil çatı projeleri, güncel gelişmeler ve yeni teknolojiler ile uluslararası yeşil çatı prensipleri ve standartlarının ortaya konulacağı IGRA 4. Uluslararası Yeşil Çatı Kongresi; sürdürülebilir kentsel gelişim üzerine oturumlar, eğitim programı odaklı özel oturumlar ve eşzamanlı sergi ile tamamlanacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin destek verdiği kongre için Avrupa’nın belli başlı şehir yönetimlerinin delegeleri de İstanbul’a geldi. Konuk delegeler kendi şehirlerinde hayata geçirdikleri başarılı yeşil çatı stratejilerini özel bir oturum ile paylaşacak.  

Dünya çapında üne sahip mimar, tasarımcı, yeşil çatı uzmanları ve yerel yönetim temsilcilerini buluşturan kongrede, yeşil çatılardaki en son yenilikler paylaşılacak. Avrupa’nın en büyük yeşil çatısı unvanına sahip Zorlu Center’da yapılan teknik gezi ile başlayan kongrenin ilk gününde, “Doğayı Çatıda Keşfedin” konulu konferanslar gerçekleştirilecek ve IGRA Yeşil Çatı Ödülleri sahiplerini bulacak.

Yeşil çatılar konusunda uzman bir isim olan IGRA Başkanı Roland Appl, 4. Uluslararası Yeşil Çatı Kongresi’nin ilk kez  İstanbul’da düzenlenmesinden dolayı mutluluk duyduklarını dile getirdi ve İstanbul’un yeşil çatı teknolojilerinin modern mimari konseptleriyle ile ilişkisinin tartışıldığı kongre için kusursuz bir lokasyon oluşturduğunu belirtti. 

Onduline Grubu CEO’su Jean Noel Fourel, yeşil çatı sistemleri ve teknolojileri konusunda dünyada olduğu gibi Türkiye’de de öncü bir rol üstlendiklerine dikkat çekti. Onduline Grubu’nun Türkiye ve bölge operasyonlarını yürüten Onduline Avrasya’nın, şimdiye kadar 400 bin metrekarelik yeşil çatı uygulaması ile pazar lideri olduğunu ve büyük ölçekli yeşil çatı projelerinin altına imza attıklarını belirterek, “Sürdürülebilir bir dünya için çevresel sorunların global boyutta ele alınması ve buna yönelik adımların atılması gerekiyor. Biz de global bir şirket olarak, bu sorumlulukla hareket ediyor ve sürdürülebilirlik politikalarımızı belirliyoruz. Ana işimiz ile paralel olarak kentleşme ve artan hava kirliliğine karşı yeşil çatıların yaygınlaşması amacıyla çalışmalar yürütüyoruz. Türkiye de bunun bir parçası.” diye konuştu.

Onduline Avrasya CEO’su Burhan Karahan, kongre ile ilgili yaptığı değerlendirmede yeşil çatıların, kentleşme ve buna bağlı olarak artan çevre sorunlarının da etkisiyle gelecekte çok daha fazla gündemde olacağını belirtti. Karahan, “4. Uluslararası Yeşil Çatı Kongresi’nin ilk kez Türkiye’de düzenlenmesi özellikle son yıllarda büyük çaplı yeşil çatı projelerinin hayata geçirildiği İstanbul’a verilen önemin bir göstergesi. Onduline Avrasya olarak böylesine büyük bir organizasyonun Türkiye’de yapılmasına ön ayak olmaktan dolayı son derece mutluyuz” dedi.  

4. Uluslararası Yeşil Çatı Kongresi ikinci gün etkinlikleri 21 Nisan 2015 Salı günü devam edecek.

Neden Yeşil Çatılar? 

İstanbul kişi başına düşen 1,5 metrekare yeşil alanla dünyada son sıralarda yer alıyor. 

Şehirlerimiz nefes alamıyor çünkü ortalama yüzde 75’i asfalt ve beton gibi geçirimsiz yüzeylerle kaplı ve çatılar da bunun önemli bir kısmını oluşturuyor.

Isıyı yansıtamadan kendi bünyesine hapsedip atmosfere geri veren beton yüzeyler, ısı adası etkisine yol açıyor. Bu etki, şehir mikro kliması ile kırsal bölgeler arasında belirgin sıcaklık farklarıyla (4-8°C) kendini gösteriyor. Ortaya çıkan ısı etkisi, şehirlerde yaşayanların sağlığını da tehdit ediyor. 

Avrupa’da birçok şehir yönetimi yerel yasalarında yeşil çatıları yeni yapıların inşası için zorunlu kılıyor ve fonlarla da yatırımcıları destekliyor. 

Geçmişi Babil’in Asma Bahçelerine kadar uzanan yeşil çatılar, hızla gelişen sistemler sayesinde günümüz mimarisinin gözde uygulamaları arasına girdi. Çatı ve teraslarda bitki ve ağaç türlerinin yetiştirilmesini sağlayan bu sistemler, şehirlerde betonlaşmanın yarattığı gri etkisini yeşile çeviriyor.

Yeşil çatı çünkü… 

§ Beton yapıların içinde sıkışıp kalmış şehir insanına, doğaya yakın olabileceği yeni bir mekân yaratıyor…

§ Doğaya hasret şehir insanı için çatıda yemyeşil bir bahçe oluşturma fikri cazip geliyor.

§ Yeşil çatılar sadece estetik bir görünüm yaratmakla kalmıyor, şehirlerin havasında bol miktarda bulunan karbon monoksiti emerek havayı temizliyor.

§ Yeşil çatılar; yok olan doğal çevrenin yeniden yerine konmasına yardımcı olurken, çeşitli hayvan türleri ve bitkiler için yaşam ortamı sağlıyor.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI