Bakanlık 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu kapsamında riskli yapı tespitinin yapılabilmesi için kurum ve kuruluşları lisanslandırıyor. Lisans verilen kurumlarda çalışan inşaat mühendisleri ise bakanlık tarafından düzenlenen eğitime katılıyor. Eğitimi başarıyla tamamlayan mühendislere katılım belgesi düzenleniyor. Sadece söz konusu belgeyi almaya hak kazanan mühendisler riski yapı tespitinde görev alabiliyor. Kentsel dönüşümün başladığı 2011’den bugüne kadar eğitimlere katılan inşaat mühendislerinden bin kişiye katalım belgesi verildi.
Ancak 25 Temmuz 2014 tarihinde 6306 Sayılı Kanun’un Uygulama Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle birlikte lisanslandırılan kurumlarda görev almak isteyen inşaat mühendislerine bakanlık tarafından düzenlenecek eğitimle birlikte, yapılacak sınavda en az 70 alma şartı getirildi.
6 aylık geçiş süreci doldu
Söz konusu sınav şartının yönetmelik değişikliği öncesinde katılım belgesi alan inşaat mühendislerini de kapsadığını belirten Riskli Yapılar Daire Başkanı İsmail Raci Bayer, bu şartın yerine getirilmesi için 6 aylık geçiş süresi tanındığını belirtti. Yönetmelikte yapılan değişiklikle ilgili ilk sınavın geçtiğimiz eylül ayında Ankara’da yapıldığını kaydeden Bayer, “Bu sınava yaklaşık 650 inşaat mühendisi katıldı. Yönetmelik değişikliği sonrası ikinci eğitim ve sınav programı geçtiğimiz hafta Ankara’da gerçekleşti. Söz konusu sınav, ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü ile Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yapıldı. Sınava Türkiye’nin dört bir yanından yaklaşık 350 inşaat mühendisi katıldı. Sonuçlar, yönetmelik değişikliğiyle tanınan geçiş süresinin sona erdiği 25 Ocak’tan önce açıklandı. Buna göre 100 üzerinden 70 puan alamayan 401 inşaat mühendisinin yetkileri 25 Ocak itibariyle askıya alındı” diye konuştu.
6306 Sayılı Kanun kapsamında yürütülmesi Hakkında Kanun kapsamında 2014 yılı sonu itibariyle, 171 bin 832 konut ve 27 bin 339 işyeri olmak üzere toplam 199 bin 171 adet bağımsız bölüm içeren 57 bin 73 binada riskli yapı tespiti gerçekleşti. Bakanlık toplamda 49 bin 363 adet konut ve işyeri içeren 14 bin 659 adet riskli binanın yıkımını da tamamlandı.