22 Kasım 2024 Cuma
Ana SayfaManşet5 Milyon Köy Nüfusu; 80 Milyon Kent Nüfusunu Besleyemez !..

5 Milyon Köy Nüfusu; 80 Milyon Kent Nüfusunu Besleyemez !..

Gayrimenkul Sektörü Stratejisti ve Emlakdream editörü, Bilge Özdemir, “Devlet eliyle TOKİ yönlendirmesi ve Özel Sektör Katkısı ile Köye Model projeleri başlatılmalıdır“ önerisini emlakdream.com’a özel değerlendirdi.

96 YILDA TARİH OLAN KÖYLER

Cumhuriyetin kuruluşundan sonra 1927 yılında yapılan ilk genel nüfus sayımında nüfusumuz 13.464.564’ dı.

Bu nüfusun 10,3 milyon kişi ile yüzde 75,8’i köy ve beldelerde, 3,3 milyon kişi şehirde yaşamaktaydı.
Kent nüfusu, köy nüfusunu ilk kez 1985 yılında geçmişti. Bu yılda il, ilçe merkezi nüfusu 26 milyon 866 bin kişi, köy, belde nüfusu 23 milyon 799 bin kişi olarak hesaplanmıştı.
Türkiye nüfusu 2022 yılında toplam 85.279.553 olup; belde ve köylerde yaşayanların oranı %6,6‘ya gerilemiştir.
 
Bunca yılın nüfus sayım sonuçlarına baktım, manşetlerde;
 
  • nüfusumuz bu kadar oldu…
  • bu kadarı erkek;
  • bu kadarı kadın…
 
kadın & erkek sayısında dengeyi sağlamışız da… Bizi köyde besleyecek kalmamış. Hepimiz şehirli olmuşuz.
 
Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerimizde, terör ve güvenlik kaygılarıyla yaşadıkları köylerden göç etmek zorunda kalanları bir tarafa koyduğumuzda geri kalanlara ne oldu?
 
Şimdi, kendime ve size soruyorum; 5 milyon hem kendi karnını ve 80 milyonu doyurabilir mi? Bir de kalkmışız Dünyayı doyuracağız diyoruz!..
 
Şehir merkezlerinde yapılan sera tarımcılığı, üretim çiftlikleri hayvancılığı ile hesaplı yumurta yenebilir mi?
 
Bize ne oldu da Tarım ve Hayvancılık ülkesi ithal ürünler ile fiyat dengesi sağlıyor, ihtiyacını karşılıyor derseniz; olan olmuş, kapitalizme yenik düşmüşüz… düşürülmüşüz.
 
Tarih kayıtlarında Cumhuriyet Halk Partisi’nin 1969 yılı seçim bildirgesinde yer alan Köykent projesi ve 1973’de kurulan Köy İşleri Bakanlığı tarafından Türkiye Cumhuriyetinin Köy Enstitüleri Projesi’nden sonraki en kapsamlı kırsal kalkınma projesi olan “KÖYKENT“in bile bu göç dalgalarını durduramadığını görüyoruz.
 
Belki de isminden anlaşıldığı gibi köyü; kent yapma çabası köyden kente göçü özendirmiş bile olabilir.
 
Bununla kalmamışız, Köylerimizi kanunla şehirli yapmışız;
Türkiye’de kırsal nüfusun yaşadığı ve köy kanununun uygulandığı yerleşme birimleri 2010 verilerine göre 34.247 iken 2014 Türkiye yerel seçimleri ile yürürlüğe giren yeni büyükşehir yasası ile birlikte olan köy sayısı 18.335’e düşürülmüş.
 
Kısacası 96 yılda %75’den %5’lere kadar; şehirleşme özentisi, bölgesel olanaksızlıklar, terör ve hatta düzenlemeler ile köyleri şehir yapmışız, şimdi köyü de… köylüyü de arıyoruz.
 
KÖYÜ; KÖY YAPALIM;
Dünyada Tarım ve Hayvancılığın daha fazla önem kazanmaya başladığı dönemdeyiz.
 
784 bin kilometre karelik yüzölçümü büyüklüğü ile dünyanın 36. ülkesiyiz.
MODEL KÖY UYGULAMASI
 
Öncelikli olarak toplam nüfus yapısının %25’i köylerde yaşayan tarıma – hayvancılığa destek verenlerden oluşan yapı hedefi ile hareket etmeliyiz.
81 ilimizin yakınlarında “model köy“ uygulamasına geçip; “0” dan alt ve üst yapısı 2000 nüfusu barındırabilecek caddesi – sokağı – meydanı – peyzajı ile belli alana yayılmış ahırı – tavuk kümesi ile birlikte köy evleri geliştirelim, tarım arazileri konumlandıralım, geliştirilenleri özel sektör marifeti ile geliştirelim.
 
Bir yerde TOKİ tarafından geliştirilen Tarımköy Projelerinde arazi tahsisini TOKİ’ye bırakıp; model proje geliştirme işini özel sektöre bırakalım.
 
TOKİ köylerin; köy konsepti ile yeniden dönüştürülmesi, standartların geliştirilmesi fonksiyonunu üstlenerek, göç eden değil, köyüne sahip çıkan nesiller geliştirsin.
 
Öngörüm, öncelikli köye göç talebinin, köyden şehire göç edenlerden değil, şehirlilerden / şehirlilerden geleceği yönündedir.
 
Bu bir moda akımı olur ise, takipçisi olur. Bu akımı geliştirebilecek yaratabilecek Özel Sektör proje geliştiricileridir.
 
Bu projelerin üst yapı önceliği, talep gören hedef kitle profili olacaktır. Bu profilin özelliklerine göre sağlık hizmetinden, eğitim hizmetine üst yapı geliştirilecektir.
KÖYLÜ MİLLETİN EFENDİSİDİR!
 
“Türk köylüsü “Efendi” yerine getirilmedikçe memleket ve millet yükselmez!…”
 
Mustafa Kemal Atatürk

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI