Bankalar, 5 milyon liranın üzerindeki konutlar için verecekleri konut kredilerinde en az iki değerlendirme raporu istemeye başladı.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği (TDUB) Başkanı Encan Aydoğdu, bankaların 5 milyon lira üzerinde değere sahip gayrimenkuller için kullandıracakları kredi veya teminatlar için 30 gün içinde farklı değerleme kuruluşlarına iki adet değerleme raporu isteyeceğini, aynı gayrimenkule ilişkin iki rapordaki değer farkının yüzde 10’dan az olması durumunda bu iki rapordaki değerlerin aritmetik ortalaması esas alınacağını, iki rapor arasındaki farkın yüzde 10’dan fazla olması halinde ilk iki değerleme kuruluşu dışındaki üçüncü bir değerleme kuruluşuna değerleme yaptırılarak birbirine en yakın olan iki değerin aritmetik ortalaması alınacağını söyledi.
Konut kredisi çekmek isteyen vatandaşların bankalar tarafından kendilerine yönlendirildiğini dile getiren Aydoğdu, değerleme şirketleri üzerinden alınan raporlara göre kredi büyüklüğünün belirlendiğini ifade etti.
Aydoğdu, 5 milyon lira üstü gayrimenkuller için iki rapor verilmesinin kendilerinin talep ettiğini söyleyerek “5 milyon lira üzerinde çekilecek kredilerde yüzde 10’luk bir sapma ciddi bir rakama denk geliyor. 500 bin liralık kredideki sapma ile 10 milyon liradaki sapma arasında ciddi bir fark var. Biz 450-500 veri üzerinden değerleme yapıyoruz. Sektörde genelde sapma oranı yüzde 10-15 civarında ama büyük kredilerde sapma payı miktarı arttığı için kredi yükünü etkiliyor. Tezatlık oluşmasın, kredi kullanacak vatandaşta soru işareti kalmasın istedik” dedi.