Türkiye'nin öncelikli gündem maddelerinden biri olan kentsel dönüşüm Yapı-Endüstri Merkezi ve İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) tarafından masaya yatırıldı. Kentsel dönüşümde emsal sorunu ve Kat Mülkiyeti Kanunu’na değinen İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, Fikirtepe'de ancak 4,2 emsal verildiğinde konutların yeniden yapılabilir hale geldiğini söyledi.
Durbakayım, “Çünkü kısa katlı binalar var. Bu durum Bağdat Caddesi'nde mümkün olmuyor. Oradaki binalar düşük emsal nedeniyle yıkılıp yeniden yapılamıyor. İnsanlar istismar noktasına geldi. Bütün ada 1'e kaç alırız derdinde” diye konuştu.
Nüfus artışı durmalı
İstanbul'un artan nüfus sorununa işaret eden Durbakayım, “İstanbul'un nüfusunun bu noktada kalması lazım. Anadolu boşaldı. İstanbul'un artık taşı toprağı altın değil”diye konuştu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı Afet Yasası'nı desteklediklerini vurgulayan Durbakayım, şunları söyledi:
“Afet yasasının yanında can güvenliği yasasını bekliyorum. İnsanları göz göre göre tabutların içerisinde oturtanlara da yaptırım gücü gelmesi gerekiyor. Sivil toplum örgütleri, halk birlikte hareket etmeli. Kanunlar çıkana kadar duyarlı değiliz. Hangi sivil toplum örgütü bu konu hakkında raporlama yaptı? Vatandaş istismar noktasına geldi. Canını düşünmek değil, sağlayacağı rant peşine düşüldü. Yaptırım gücü getirecek yasayı sonuna kadar destekliyorum.”
50 katın üstünde beton çılgınlık
Yükselen binaların aksine, şehrin yatay konsepte geçmesini savunan ve “Yüksek bina yapmak ihtisas işidir” diyen Durbakayım, “İstanbul dünyanın en değerli yerlerinden biri. 50 katın üzerinde betonarme yapmak çılgınlık. Çeliğe geçmek lazım. Binayı yapmak önemli değil, tesisatını döşeyebilmek zor” diye konuştu.
Benzin pahalıyken dönüşüm zor
Kentsel Dönüşüm ve Türkiye toplantısında konuşan İstanbul Şehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Güvenç ise, şehrin ulaşım sıkıntısının çözülmesi gerektiğini, raylı sistem, hızlı tren projelerinin hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Son günlerin tartışmalara yol açan benzin zamlarına da vurgu yapan Güvenç, “Benzine ödediğimiz para ABD'nin 4 katı. Kentsel dönüşüm şehrin dışından başlamış olabilir. Ulaşım bu kadar pahalıyken insanlar neden uzağa gitsinler” değerlendirmesini yaptı.