Okmeydanı Kentsel Dönüşüm Bilgilendirme Toplantısı kapsamında, Fetihtepe Mahallesi sakinleriyle bir araya gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, bugüne kadar 81 ilde 1 milyon 350 bin konutun dönüşümünün tamamlandığını belirterek Okmeydanı’nda, Fetihtepe, Kaptanpaşa, Keçecipiri, Piripaşa, Piyalepaşa ve Kulaksız mahallelerinin bulunduğu ve içerisinde 80 bin vatandaşın yaşadığı 1 buçuk milyon metrekare büyüklüğündeki bu alanda kentsel dönüşüme başladıklarını söyledi.
İstanbul’un geleceği için çok çalışmaları ve çok hızlı olmaları gerektiğine dikkat çeken Bakan Kurum; “Çünkü maalesef, bizim cennet vatanımızın yüzde 66’sı deprem riski altında ve yaşadığımız toprakların, nüfusumuzun yüzde 71’i de bu alanlarda yaşıyor. Son 100 yılda 6 ve üzerinde 60’a yakın deprem yaşadık ve bu depremlerde 80 bin canımızı toprağa verdik. Çok uzağa gitmeye gerek yok. İstanbul’umuzda bakın 2019 yılının şubat ayıydı. Ekranda görsellerini görüyorsunuz. Yeşilyurt apartmanının enkazında can aradığımız görüntüler ve hemen arkasında yeni yaptığımız sağlam güvenli binalar. Yeşilyurt apartmanı bir anda kendiliğinden yıkılıverdi. O enkazda 21 canımızı kaybettik. Artık deprem olmadan da can kayıpları yaşayabiliyoruz. Çünkü binalarımızın çoğu artık ömrünü tamamlamış durumda. Sadece bina ömrü değil, işte bulunduğumuz mekanda gençlerimiz, kadınlarımız, çocuklarımız sosyal imkanlardan yeteri kadar faydalanamıyorlar.” şeklinde konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2012 yılında, “bedeli ne olursa olsun yapacağız” sözleriyle, kentsel dönüşüm seferberliğini İstanbul’da Gaziosmanpaşa’da başlattığını anımsatan Kurum, “O günden bugüne Türkiye’mizde, 81 ilimizde tam 1 milyon 350 bin konutun dönüşümünü hamdolsun tamamladık. Bugün de ‘Türkiye’nin her yerinde kentsel dönüşüm, deprem dönüşüm’ diyoruz ve projelerimizi hızlı bir şekilde yapmaya devam ediyoruz. Ülkemizin her yerinde Antalya’dan Balıkesir’e, Diyarbakır’a, Erzincan’a, İzmir’e, Bolu’dan, Malatya’ya, Samsun’dan Zonguldak’a kadar birçok ilimizde deprem dönüşüm konutlarımızı yapıyoruz ve hızlı bir şekilde vatandaşlarımızın hizmetine sunuyoruz.” dedi.
Türkiye’deki riskli bölgelerin en başında İstanbul’un geldiğini ve bu anlamda İstanbul’u mahalle mahalle ve sokak sokak depreme hazırladıklarını anlatan Kurum, Türkiye’de 1,5 milyon, İstanbul’da ise 300 bin konutu acilen dönüştüreceklerini belirtti.
Okmeydanı’nda kentsel dönüşümün yerinde, hızlı ve gönül rızasına göre yapılacağını, haktan ve adaletten ödün verilmeyeceğini ifade eden Kurum, kentsel dönüşüm çalışmalarına “Bismillah” dediklerini, mülkiyet noktasında mağdur olunmayacağını, kira yardımı, taşınma yardımı yapılacağını, 2020 yılı bitmeden ilk kazmanın vurulacağını, ada bazlı, yerinde, hızlı ve gönüllü bir şekilde 18 ay içerisinde dönüşümün tamamlanacağını bildirdi.
“Mağdur etmeden oturduğunuz dairenin gerçek değerini hesaplayacağız”
Fetihtepe Mahallesi’ndeki kentsel dönüşüm kapsamında, birinci etapta Emlak Konut Genel Müdürlüğü eliyle 132 bin metrekare inşaat alanında, 21 blok yapılacağını, içerisinde 6 farklı tipte toplam 771 konut, 50 iş yeri olmak üzere 821 bağımsız bölüm bulunacağını ifade eden Kurum, şunları kaydetti:
“75 adet 3+1, 4 farklı tipte 666 adet 2+1 dairemiz olacak. Tüm bu konutlarımız, işçilik kalitesiyle, konforuyla, ferahlığıyla, modern ve kaliteli malzeme kullanımıyla hakikaten 1. sınıf daireler olacak. Sosyal donatılarımızla, yeşil alanlarımızla, otoparklarımızla işte bu sokaklar, bu caddeler birer cazibe merkezi haline gelecek. Trafik sorunu olmayacak, kapalı otoparklarımız binalarımızın altında yeterli miktarda olacak. Otopark sorunu olmayacak. Modern iş yerleriyle bu bölgede ticaret canlanacak, bölgenin marka değeri yükselecek. Sizleri mağdur etmeden oturduğunuz dairenin gerçek değerini hesaplayacağız. Ardından burada, yerinde yapacağımız yeni projenin bedelini de hesaplayacağız. Dileyen vatandaşımıza dairesinin bedelini vereceğiz. Projemizden faydalanmak isteyen kardeşlerimizi ise aradaki farkı yüzde 30’lara varan oranda biz sübvanse edeceğiz, indirim yapacağız, destekleyeceğiz. Geri kalan miktarı da uzun bir vadeye, uygun ödeme koşullarıyla, 20 yıla yayacağız.”