Büyük şehirlerdeki insan sayısı arttıkça, yaşam alanları da küçülmeye devam ediyor. Kolay kiralanabilmesi ve ucuza satın alınabilmesi nedeniyle 1+1 evler gün geçtikçe daha çok talep görüyor. Maddiyat ön plana geçince de sağlık her zamanki gibi önem kaybediyor…
Kalabalık şehir hayatının beraberinde gelen sağlığa yönelik riskler, hesaplı evlerin getirebileceği maddi faydaları ortadan kaldırıyor. İstanbul Florence Nightingale Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı ve Sağlıklı Yaşam Merkezi Direktörü Dr. Özgür Şamilgil, genç yaştakiler için çekici olan küçük dairelerin otuzlu, kırklı yaşlardaki kişiler için hayatı sağlıksız hale getirdiğine dikkat çekiyor. Kalabalık, camları açılmayan, kendi büyük, çalışan için küçük çalışma alanları sunan sağlıksız plazalarda çalışanların evlerine döndüklerinde rahatlayabileceği bir ortam yok artık. Küçücük alanlara sığdırılan bir mekandan ibaret olan bazı evler, stresten kaçış noktası olacağına sağlığı tehdit ediyor.
Küçük evler çekingenlik nedeni
Küçük evler sadece erişkinlerin değil hareketli çocukların da sağlıklı gelişimine engel oluyor. Dar evlerde yaşayan çocukların daha çekingen olduğu, çalışma ve konsantrasyon sorunu yaşadığı, fazla kilolu olduğu biliniyor. Misafir ağırlamaya da imkan tanımayan bu şartlar, sosyalleşme sorunu da yaratıyor.
Hasta bina sendromu nedir?
Dünya Sağlık Örgütü’nün tanımına göre, kapalı devre havalandırma sistemi olan, camları açılamayan, yapay ışıklandırılan ev ve işyerlerinde sürekli olarak bulunanlarda ‘hasta bina sendromu’ görülebiliyor. Sendrom, bu tür binalardaki halı, perde ve duvar boylarındaki kimyasal maddelerin göz, burun, boğaz, cilt gibi duyusal organlarda tahrişe, sinir sistemiyle ilgili bazı şikayetlere ve mikrobik hastalıklara neden olmasıyla birlikte ortaya çıkıyor. Kişiler tat duyusunda bozukluk, kas ve kemik ağrıları, yorgunluk, baş ağrısı, sinirlilik, kuru öksürük, gözlerde sulanma, nefes darlığı, dikkatsizlik ve kilo artışı gibi şikayetlerden yakınıyorlar. Hasta binalarda yaşayanlarda antidepresan ve antialerjik ilaç kullanımının da daha fazla olduğu biliniyor.