22 Kasım 2024 Cuma
Ana SayfaSektörden HaberlerYalıtımsız binalarda kayıp yılda 10 milyar dolar

Yalıtımsız binalarda kayıp yılda 10 milyar dolar

NASA, önümüzdeki kışın olağanüstü sert geçeceği konusunda Türkiye’yi uyardı. Eryap Grup CEO’su Emrullah Eruslu gelecek kara kışa yalıtımla giren binalarda enerji harcamalarının yüzde 50 oranında azalacağını belirterek; bunun yanında çatı, dış cephe, giydirme cephe, kapı-pencere ve döşemelerde de doğru kalınlıkta ve doğru uygulanacak yalıtımla ısı kaybını engelleyerek yakıt tüketimini büyük ölçüde azaltmanın mümkün olacağını ifade etti.

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA, Türkiye’de bu yıl kışın son derece sert geçeceği yolunda uyarılarda bulundu. NASA’nın uyarısında Türkiye’de kış mevsiminin her zamanki dönemlerde yaşanacağı, ancak geçmişe oranla çok daha soğuk geçeceği ifade edildi.

'Türkiye'de yalıtımsız binaların sayısı 15 milyondan fazla'

NASA’nın Türkiye hakkındaki kara kış uyarısını değerlendiren Eryap Grup CEO’su Emrullah Eruslu, kışın yaklaştığı bu günlerde ısı yalıtımının ne kadar önemli bir işlem olduğunun bir kez daha ortaya çıktığını belirtti. Isı yalıtımının yapılmadığı evlerde pencere ve kapıların dörtte bir oranında ısı kaybına sebep olduğunu kaydeden Eruslu, “Türkiye'de yalıtımsız binaların sayısı 15 milyondan fazla. Bu rakam da mevcut binaların yüzde 85 kadarında herhangi bir yalıtım olmadığı anlamına geliyor. Yalıtımsız binalar yüzünden boşa harcadığımız enerjinin bütçeye etkisi her yıl 10 milyar doları buluyor” diye konuştu.

'Isı yalıtımı enerjide yüzde 50 tasarruf demek'

Binalarda yaşanan enerji kaybını ısı yalıtımı uygulamaları ile yüzde 50’ye varan oranlarda azaltmanın mümkün olduğunu kaydeden Eruslu, “Yalıtım levhasının kalınlığı arttıkça enerji verimliliği de o oranda artıyor. Yalıtım ürünlerinin çeşitliliği ve kullanım detayları konusunda ülkemiz son derece ileri olmasına rağmen yalıtım kalınlıklarının yetersiz olması nedeniyle yapılan yatırımlar yeterli etkiyi yaratmıyor. Ülkemizde bölgelere göre değişen yalıtım levhası kalınlıkları ortalama 4–5 santimetre olarak öngörülürken, Avrupa ülkelerinde bu değer 15–20 santimetre kalınlığa kadar çıkabiliyor. Yalıtım eksikliği nedeniyle bütçelerin önemli bir bölümü boşa harcanıyor. Yalıtımı hiç olmayan ya da doğru yalıtılmamış binalar, kat adedine bağlı olarak ortalama en az yüzde 20 ile 30 aralığında enerji israfına neden oluyor. Binaların çatılarına, duvarlarına ve döşemelerinize iyi bir yalıtım yaptırıldığına, bir de iyi bir ısıtma cihazı ve otomasyon sistemi kurulduğu takdirde enerji harcamalarında yüzde 50'den fazla tasarruf sağlanabiliyor. Binaların camları da yalıtım için oldukça önemli bir faktör. Camlar tek cam ol­ma­ma­lı, pencerelere çift ve­ya du­ru­ma gö­re üç cam ta­kıl­ma­lı. Kı­sa­ca ısı kay­bet­ti­ği­miz her alanda ya­lıtı­ma­ ihtiyaç duyuyoruz” diye konuştu.

'Türkiye’de yalıtım bilinci yeterince oluşmadı'

Türkiye’de yalıtım uygulamalarının hala fuzuli masraf gibi görüldüğünü, bunun en önemli sebebinin ise yalıtım bilincinin henüz tam anlamıyla oluşmaması olduğunu kaydeden Eryap Grup CEO’su Emrullah Eruslu, “Toplamda yüzde 50’den fazla enerji tasarrufu sağlayan yalıtım uygulamalarının maliyeti, toplam inşaat maliyetinin yüzde 3 ilâ 5’i kadar. Yalıtım sistemi, sağlanan tasarrufla birkaç yılda maliyetini karşılayıp, binanın ömrü boyunca tasarruf sağlamaya devam ediyor” ifadelerini kullandı.

'Enerji Kimlik Belgesi vergi avantajı da getirecek'

2007 yılında yürürlüğe giren 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu gereği 2017 yılından sonra tüm gayrimenkul alım satım ve kiralamalarında Enerji Kimlik Belgesi’nin ibraz edilmesinin zorunlu olacağını hatırlatan Eruslu, “Enerji Kimlik Belgesi uygulamasında, sanayi üretimi için inşa edilen binalar hariç tüm bina türleri, A’dan G’ye kadar giden bir skalada enerji sınıflarına ayrıştırılacak. A sınıfı en verimli seviyeyi belirtirken, G sınıfı en düşük verimli seviyeyi belirtilecek. 2018 yılından itibaren vergilendirme de bu sınıflandırmaya göre düzenlenecek. Yani en az vergi en verimli A enerji sınıfındaki binalara tahakkuk ettirilecek. Bunun dışında binalar, A sınıfında yüzde 75, B sınıfında yüzde 50 ve C sınıfında yüzde 25 oranında alım-satım vergisi indiriminden yararlanabilecekler. Bu da ısı yalıtımının, enerji verimliliğinden başka vergisel anlamda da bütçeye ne derece büyük katkılar sağladığının bir göstergesi” diye konuştu.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI