26 Aralık 2024 Perşembe
Ana SayfaSektörden Haberlerİstanbul'a 10 yeni turizm rotası

İstanbul’a 10 yeni turizm rotası


TUREB, İstanbul İl Kültür Turizm Müdürlüğü ve Kalkınma Ajansı'nın destekleriyle hazırlanan Sürdürülebilir Turizm İçin Alternatif Tur Rotaları Projesi kapsamında İstanbul için yepyeni 10 gezi rotası hazırlanacak ve bu rotalar için 400 uzman rehber yetiştirilecek.

İstanbul Rehberler Odası'nın, İstanbul Kalkınma Ajansı'nın mali katkısı ve İstanbul Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü'nün desteğiyle gerçekleştireceği "Sürdürülebilir Turizm için Alternatif Tur Rotaları" Projesi ile ilgili çalışmalar bir basın toplantısıyla tanıtıldı. Proje kapsamında İstanbul coğrafyasında üretilen yeni 10 tur rotası ortaya konacak ve her rota için 40 uzman rehber yetiştirilecek. Projenin hedefinde İstanbul turizmine Kültür Turizmi anlamında ivme kazandırmak hedefleniyor.

'İSTANBUL TURİZMİNİ YÜKSELTMEK HEDEFİMİZ'

Toplantıya katılan İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili projeyle ilgili şu sözleri söyledi:

"İstanbul ile ilgili hep şikayet ettiğimiz iki konu var. Birincisi ortalama 2,5 – 3 gün olan turistin Konaklama süresinin bir türlü uzatılamaması ve gelen turistlerin niteliğinin artırılması. Bu şikayetleri gidermenin yolu da İstanbul'da yeni rotalar bulmaktan ve bunları icraata koymaktan geçiyor. Proje bunu hedefliyor. Kalkınma Ajansı'na projeye katkısından ötürü teşekkür ediyoruz. Geçen yıl bize ciddi bir bütçe ayrıldı. Kabul edilen projelerden biri de bu. İstanbul'da kullanmadığımız pek çok rota var. Bizim bu rotaları ortaya çıkarmamız ve gezilebilir hale getirmemiz lazım. TUREB bu anlamda Kalkınma Ajansı'na bir proje sunmuş. Biz bu projeyi tam olarak destekliyoruz. İstanbul'da rehberlik yapan biri asla 'Ben oldum' diyemez. Sürekli kendini geliştirmelidir. TUREB bu projeyle böyle bir fırsat da sunuyor. Projenin başarılı olacağına inancım tam. Elbirliği ile İstanbul turizmini geliştirmeye çalışıyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum."

'İŞTE İSTANBUL'UN YENİ 10 TURİZM ROTASI'

Toplantıda konuşan TUREB Başkanı Şerif Yenen ise projenin ayrıntılarını anlattı ve şunları söyledi:

"Herkes İstanbul'a gelen Turist sayısını artıracağız, turizmi 12 aya yayacağız diyor. Bu anlamda bize düşen payı yerine getirmeye çalışıyoruz. Gelen Turist sayısını artırmak, kalış süresini en az 1-2 gün daha artırmak, kitle turizminin yanısıra kültür turizmini geliştirmek hedeflerimiz. İstanbul'a gelen ziyaretçilerin gittiği 4 – 5 yer var. Topkapı Sarayı, Sultanahmet Meydanı, Ayasofya Müzesi, Kapalıçarşı ve Boğaziçi turları. Ziyaretçi akışı genelde bu yönde. Herkes aynı anda aynı şeyi yapmak istiyor. Tarihi Yarımada bu trafiği kaldırmıyor. İnsanlar bazen yoğunluktan kilometrelerce yürüyebiliyorlar. Bu üçgenin dışına insanları yönlendirmemiz lazım. Bizim bu projedeki amacımız bu. Kalkınma Ajansı'na ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne teşekkürlerimizi iletiyoruz. Proje ile ilgili 285 bin TL destek alıyoruz. Projenin yüzde 10'unu ise TUREB olarak finanse ediyoruz. Yoğun bir çalışma gerçekleştirdik ve 10 tane rota belirledik.

Bu rotalar şöyle:

1. Bizans Döneminde İstanbul
2. Osmanlı Döneminde İstanbul
3. İstanbul'da İslam
4. İstanbul'da Musevi Mirası
5. İstanbul'da Hristiyanlık
6. İstanbul'da Mimari
7. İstanbul'da Yalılar
8. İstanbul'da Ticari Yapılar (Han, Kervansaray, Çarşılar vs.)
9. İstanbul'da Su Yapıları
10.İstanbul'da Kuş Gözlemleri

Her program için en az 40 rehber yetiştireceğiz. Uzmanlar tarafından haftada 3 gün teori, bir gün pratik dersleri yapılacak. Nisan ayının ortasında 400 rehber bu programdan mezun olacak. Aynı rehber birden fazla programa katılabilecek. Ancak tercihimiz tüm kontenjanların ayrı rehberler tarafından değerlendirilmesi. Uzman fotoğrafçılarla tanıtım kitleri oluşturacağız ve telifsiz bir şekilde bunları acentelere sunacağız. Acentelerin yeni tur programları geliştirerek kültür turizmine katkı sağlamalarına yardımcı olmak. Her şey bittikten sonra TÜRSAB ile işbirliği içinde tüm rotaları kapsayan bir toplantı yapacağız. Kamuoyu ile de bunu paylaşacağız ve projemiz tamamlanmış olacak.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI