Şirketlere denetim, vergi ve danışmanlık hizmetleri sunan KPMG, dünyanın en hızlı büyüyen ülkeleri arasında yer alan Nijerya’da yatırım yapmak isteyen Türk inşaat firmalarının işlerini güvenli bir şekilde yürütebilmeleri için ülkedeki yatırım ortamını masaya yatırdı.
KPMG İnşaat, Altyapı ve Gayrimenkul sektörü lideri İsmail Önder Ünal Türk Müteahhitleri için Nijerya’yı değerlendirdi. Ayrıca bu değerlendirmeleri KPMG Nijerya, KPMG Türkiye ve Türkiye Müteahhitler Birliği’nin birlikte düzenlendiği seminer ile Türk müteahhitlerine sunuldu. Değerlendirmelere göre Nijerya Türk şirketleri için büyük potansiyel barındıran bir pazar. Nijerya’daki Türk şirketleri, yol ve köprü gibi altyapı çalışmalarının konut ve okul projelerinde de pazarda etkin rol oynuyor.
KPGM Nijerya’daki yatırım fırsatları Türk inşaat sektörünün Nijerya’nın uzun vadeli kalkınma planlarındaki fırsatları yakalayabilmesi için mevcut durumun değerlendirmesi yapılarak yatırım potansiyeli değerlendirildi.
'Müteahhitlerimiz için fırsatlarla dolu ancak treni kaçırmadan harekete geçmeliyiz'
Nijerya Devleti’nin önümüzdeki 30 yıllık dönemde sadece altyapı karayolu, demiryolu ve gayrimenkul alanlarında 900Milyar dolar yatırım planladığını belirten KPMG İnşaat, Altyapı ve Gayrimenkul sektörü lideri İsmail Önder Ünal, Nijerya’nın dünyanın 12. büyük petrol üreticisi, 8. büyük petrol ihracatçısı ve 10. büyük petrol rezervine sahip ülkesi ve ABD’nin Sahra Altı Afrika’daki en büyük ticaret ortağı olduğunu söyledi.
Altyapıya 25 milyar USD'lik yatırım planlanıyor
Toplam ham petrol ihracatının % 46’sını ABD’ye yapan Nijerya’daki inşaat sektörünün Türk müteahhitlere sunduğu fırsatların oldukça büyük olduğunu belirten Ünal, özellikle altyapı alanında ciddi açıkları bulunan Nijerya’da devletin önümüzdeki kısa vadeli dönemde altyapıya 25 milyar USD yatırım planladığını belirtti.
Sektörde 4 Türk firması aktif rol alıyor
Sektörün “inşaat” ve “altyapı” olmak üzere ikiye ayrıldığını belirten İsmail Ünal,kronik bir konut açığı açmazında yaşayan Nijerya’da yaklaşık 16 milyon konut açığının bulunduğunu ifade ederek şunları söyledi: “186 milyonluk nüfusuyla, Afrika’nın en kalabalık, dünyanın ise 7. ülkesi olan Nijerya’nın nüfusu genç, eğitimli ve canlı. Yalnız 1995’te çıkardığı bir kararname ile %100 yabancı sermayeyle şirket kuruluşuna ve sermaye ile kar payının hiçbir kısıtlama olmaksızın yurt dışına transferine izin veren Nijerya’da Türk inşaat şirketleri oyuna geç katıldılar. Daha fazla ertelerlerse, Afrika’nın en büyük ekonomisinde işlerini büyütme fırsatını kaçıracaklar. Şu an Nijerya’da sektörde aktif olarak faaliyet gösteren başlıca 4 Türk firması var. Almanya’nın domine ettiği pazarda, sırasıyla Fransa, İtalya, Çin, Mısır, İsrail, İrlanda, Lübnan ve İsviçre firmaları da bulunuyor”
'15 yıl sonra Güney Afrika’nın tahtına oynayacak'
Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) değerlendirmesine göre dünyadaki en hızlı büyüyen ekonomileri arasında Afrika’da üç dört ülke arasında yer alan Nijerya’nın dünyada ilk altı yedi ülke arasında olduğunu belirten İsmail Ünal, şöyle devam etti:
“Nijerya’nın, bankacılık alanında yapılan kapsamlı reformların enerji ve petrol endüstrilerine de yansıtılması halinde, önümüzdeki 10-15 yılda Güney Afrika’yı geride bırakacağı tahmin ediliyor.
Pazar odaklı reformlar ile ekonomi güçlenme yolunda
Bu çerçevede, özellikle son dönemde pazar odaklı reformlar ile ekonomisini güçlendirme çalışmaları içerisinde olan Nijerya’nın, sermaye-yoğun petrol ekonomisinden da petrol dışı bir büyümeye yönelmesi de altyapı yatırımları açısından Türk şirketlerine büyük fırsat sağlıyor.
Nijerya, yolsuzluğa karşı yürütülen savaş ve açıklık, şeffaflık ve sorumluluk ilkeleriyle iyi bir yönetim sunan, istikrarlı genç bir demokrasi ve Afrika’nın en büyük ekonomisi olarak yaklaşık 600 milyar USD’lik GDP büyüklüğü ve ülkenin 25%’ini oluşturanorta sınıfı ile yatırımcılara mali ve yatırım teşvikleri sunuyor”