Rubledeki büyük değer kaybı ve yüksek enflasyon nedeniyle Rus halkının alım gücü giderek düşüyor. Geçtiğimiz yıl gayri safi yurt içi hasılanın yüzde 3,8 daraldığı Rusya'da, Uluslararası Para Fonu (IMF) tahminlerine göre 2016'da da yüzde 0,6'lık bir düşüş bekleniyor.
Rus Ekonomik Kalkınma Bakanlığının verilerine göre, enflasyon rakamlarının da yüksek seyrettiği Rusya için 2015'te yüzde 12,2 olan enflasyon oranının, bu yılın sonunda da yüzde 6,4'e gerilemesi bekleniyor.
Geçtiğimiz yılın son çeyrek rakamlarına göre, nihai tüketimde hane halkı harcamaları yüzde 8,9 azalırken, perakende ticaret oranı yüzde 11,7 düşüş gösterdi.
Tüketici taleplerindeki düşüşün Ekonomi Bakanlığı tarafından endişe verici durum olarak görüldüğü Rusya'da, yatırımların sayısı da geçtiğimiz yıl yaklaşık yüzde 6 azaldı.
Birleşmiş Milletler (BM) tarafından geçtiğimiz hafta yayınlanan Dünya Yatırım Raporu'na göre ise Rusya'ya doğrudan yabancı yatırım 2015'te bir önceki yıla göre yüzde 92 düşüş gösterdi.
Rus ekonomisi için bir başka problem olan enflasyon da Rusya İstatistik Kurumunun (Rosstat) açıkladığı verilere göre 2015'te 12,9 seviyesine yükseldi.
Rus Alfa Bank yetkilileri, Rusya'da perakende fiyatların 2016'da yüzde 8 artacağı tahminini, Türkiye'ye yönelik yaptırımlar nedeniyle yüzde 10'a revize etti.
Öte yandan Rus devletine ait araştırma şirketi VTsIOM'un geçtiğimiz kasım ayında yayınlanan araştırma sonuçlarına göre, Rus halkının yüzde 39'u yeteri kadar gıda ve giyecek alamıyor.
Moskova emlak piyasasında zorlu dönem
Uzun yıllar dünya emlak piyasalarının gözdelerinden sayılan Moskova'da, geçtiğimiz yıl konut satışlarında büyük düşüş yaşandı.
Rusya Federal Kayıt, Kadastro ve Kartografya Servisi verilerine göre, 2015'te Moskova'da, yeni inşa edilen konutlar hariç, 113 bin 779 konut satışı gerçekleşti.
Bir önceki yıl 162 bin 38 konut satışının gerçekleştiği Moskova'da, yeni konutlarda da bu yıl 2014 yılına göre yüzde 18 oranında azalma yaşandı.