İç pazarda yüzde 10 gerileme yaşayan Türk Mobilya Sektörü’nün 2012 performansını değerlendiren MASKO Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Karcı, “Mobilya satışlarında yüzde 10 oranında düşüş gerçekleşti. Biz de MASKO olarak bu sıkıntılı durumu ihracatla tamamladık. Yaptığımız ataklarla ihracatta yüzde 25 büyüdük” dedi.
İhracat alanında yakaladığı olumlu ivme ile ekonominin başat sektörlerinden biri haline gelen Türk Mobilya Sektörü, 2012 yılını buruk kapatıyor. Yılın son yarısında iç piyasada yüzde 10 gerileme gözlemlenen sektörde faaliyet gösteren üreticiler, zor günler yaşadı. Sektörün karşılaştığı bu gerilemeyi ve 2012’yi değerlendiren dünyanın en büyük mobilya kenti MASKO’nun Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Karcı, “Sektörümüz, 2012 yılında da Türkiye ihracatındaki kritik önemini korudu. Geçen seneyi ihracat alanında yüzde 20 büyüme ile kapatan sektörümüz, 2012 yılında da ihracatta yüzde 20 büyüme yaşadı. Ancak iç piyasadaki satışlarda maalesef beklenen hamle gerçekleşmedi ve son altı ay içinde mobilya iç piyasasında yüzde 10 gerileme görüldü” dedi.
Sektörün belini kıran bu düşüşü kış aylarında peşi sıra gelen zamlara bağlayan Karcı, “Satışlarda yaşanan düşüşte çevre ülkelerde yaşanan gerilimlerin yanı sıra kış aylarında başta petrol ve doğalgaza yapılan zamlar da etkili oldu. Pek çok vatandaşımız daha zaruri ihtiyaçlarına yöneldi ve mobilya için bütçe ayırmadı” dedi.
MASKO ihracata yüzde 25 büyüdü…
Özellikle yılın son altı ayında yaşanan küçülmenin MASKO’daki satışları da negatif açıdan etkilediğini anlatan Karcı, “MASKO’daki mobilya satışlarında da son altı aylık dönemde yüzde 10 oranında düşüş gerçekleşti. Biz de sektörün en büyük oyuncusu olarak bu sıkıntılı durumu ihracatla aştık. MASKO yaptığı ataklarla ihracatta yüzde 25 büyüme yakaladı. Yani mobilya üreticilerimiz iç pazardaki daralmayı yeni pazarlar bularak atlatmayı başardı” dedi.
İhracatta; Libya, Irak özellikle Bağdat ve Basra gibi yeni bölgelerin harekete geçtiğine dikkat çeken Karcı, “Daha önce alışverişimizin olmadığı Libya, Irak, Bağdat ve Basra gibi bölgelerle yeni ticari ilişkiler başladı. Ayrıca Azerbaycan Bakü’deki MASKO projeleri tüm hızıyla devam ediyor. Türk mobilyaları artık aranan bir marka haline gelmeye başladı. Rusya, Nijerya, Libya, Körfez Ülkeleri ve Türk Cumhuriyetleri gibi yeni ülkeler Türkiye ve MASKO ile işbirliği yapmak istiyor. Biz de dünyanın en büyük mobilya kenti olarak yeni pazar arayışlarına devam ederek sektörümüzü daha da ileriye taşıyacağız” dedi.
Balkan ülkeleriyle ihracat sıfır noktasında…
İhracattaki tüm ticari ilerlemelerine karşın Balkan ülkelerinden hiç sipariş alamadıklarını dile getiren Karcı, “Daha önce Bulgaristan’dan çok yoğun siparişler alıyorduk. Bu oranda düşüş yaşandı. Balkan ülkelerinden halen projeler gelmiyor. Son dönemde Türkiye’den fazla ürün alan Almanya ise yerini Irak’a bıraktı. Avrupa’da ciddi bir kriz var. Bölgeye ihracatımız önemli ölçüde geriledi. Almanya, İtalya, İspanya ve Polonya gibi büyük oyuncular kriz dolayısı ile daralan iç pazarları nedeniyle kendilerine kurtarıcı arıyor. Bunun için en iyi üs de bizim ülkemiz. Çünkü giderek artan refah seviyesi ile Türkiye, Avrupa için iştah kabartan bir pazar konumuna geldi. Bu tehlikeyi görüp, durumu iyi değerlendirip, stratejik hamleler yapıyoruz” dedi.
Dünya mobilya sektörü yüzde 4 büyürken Türkiye’nin yüzde 20 büyüme gösterdiğine dikkat çeken Karcı, “Dünya’da mobilya sektörüne baktığımızda, Almanya mobilyanın kilogramını 12,5 Dolar’a satıyor. Biz ise daha kaliteli ürünlerin kilogramını 3,84 Dolar’a satıyoruz. Mobilya ve yan ürünlerinde ise bu rakamlar Türkiye için 2,92 Dolar iken Almanya’da 5 Dolar civarında seyrediyor. Polonya 5 Dolar’a, mobilya denince ilk akla gelen İtalya ise ürünlerini yaklaşık 12 Dolar’a satıyor. Aradaki fark çok fazla. Bu nedenle zaten kaliteli olan ürünlerimizin marka değerini artırıp, kilogram fiyatlarını yükseltebilirsek, tüm dünyaya artık birer marka olan mobilyalarımızı ulaştırabiliriz” diyor.
2013, mobilya sektörünün yılı olacak…
İstanbul ve çevresinin mobilya ihtiyacının yüzde 60’ını karşılayan dünyanın en büyük mobilya kenti MASKO’nun, Türk mobilyasının markalaşma sürecindeki en büyük destekçisi olduğunu ve sektörün yakaladığı kalite standartları ile 2013 yılında daha da büyüyeceğini ifade eden Karcı, “MASKO, ülkemiz mobilya ihracatının yüzde 10’ununu karşılıyor. 170 ülkeye yaklaşık 1,7 milyar Dolarlık ihracat gerçekleştiren Türkiye mobilya sektörü, 2023 yılına kadar bu rakamı 7 milyar Dolara çıkarmayı hedefliyor. Bu hedefte biz de MASKO olarak gerek kurduğumuz yurt dışı bağlantıları gerekse tanıtım ve fuar çalışmalarımızla sektöre destek vermeyi sürdüreceğiz. Ayrıca yaptığımız özel tasarım ürünlerle de 2013 yılında hem iç hem de dış pazarda büyümeyi hedefliyoruz” dedi.
2013 yılı için mobilya sektörünün önünün açık göründüğünü anlatan Karcı, “Komşu ülkelerdeki karışıklıkların bitmesiyle ihracattaki potansiyelimiz daha da artacak. 2013’de MASKO olarak Ortadoğu ve körfez ülkeleri ile de ticarete başlayacağız. Türk mobilya sektörünün dış piyasada 2013 yılında yüzde 15 ila 20 arasında büyüyeceğini tahmin ediyoruz. Özellikle inşaat sektöründeki gelişmelerle birlikte yeni yılda iç pazarda yaşanan daralmanın da aşılacağını öngörüyoruz” dedi.