24 Aralık 2024 Salı
Ana SayfaSektörden Haberler"Konut sektörü ekonominin itici gücü"

“Konut sektörü ekonominin itici gücü”

Nazenin Proje Yönetim Kurulu Üyesi Kaan Pehlivan, Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden olan konut ve inşaat sektörünün eski dinamizmini kısmen kaybetmiş olsa da halen ekonominin itici güçlerinden olduğunu söyledi.

Nazenin Proje Yönetim Kurulu Üyesi Kaan Pehlivan, Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden olan konut ve inşaat sektörünün eski dinamizmini kısmen kaybetmiş olsa da halen ekonominin itici güçlerinden olduğunu söyledi.

TÜİK’in 2017 konut verilerini değerlendiren Pehlivan, sektörünün genelinde bir durağanlık olduğunu belirtti.

“Konut satışları artacak”

Konut stoğunda bir artış grafiği olduğunu aktaran Pehlivan, bahar aylarından itibaren bu stoğun yeniden düşüş grafiğine geçmesiyle birlikte konut satışlarının ve inşaat sektörüne dair diğer grafiklerin yükselişe geçeceğini düşündüklerini anlattı.

Pehlivan, Türkiye’nin bölgesinde yaşanan politik durumların hem ekonomik hem de sektörel seyri ciddi derecede etkilemediğini dile getirerek, “2017 yılında yabancılara konut satışının bunun göstergesi. Türkiye bölgesinde her ne olursa olsun her zaman cazibe merkezi olacak.” dedi.

“Yabancı yatırımcı güvenin ispatı”

Türkiye’nin ilerleme ve büyüme bağışıklığına sahip bir ülke olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

“Son yıllarda ülke içinde ve bölgemizde bir çok soruna, savaşlara şahit olduk. Ama büyüme istatistiklerimiz her şeye rağmen yukarı doğru ilerledi. Yabancıların Türkiye’den konut alım grafikleri de bu güvenin bir göstergesidir. Örneğin 2017 yılında yabancıların konut alımları bir önceki yıla göre yüzde 22,2 artış gösterdi. Diğer taraftan yabancıların ülkemizden konut alımlarıyla ilgili dönem dönem endişeler dile getiriyor. Ben bu endişeleri çok yersiz buluyorum. Çünkü globalleşen, cazibe merkezi olan her ülkede bu istatistikler yukarı doğru bir seyir izler. Zaten yabancıların aldıkları konut miktarı toplam satış içerisinde yüzde 1 kadar bile değildir.”

Pehlivan, kadınların konut edinme istatistiklerine de değinerek, “2017 yılında satılan konutların yüzde 29.1’i kadınlar tarafından satın alınırken, yüzde 2.1’nin kadın ve erkekler tarafından ortaklaşa satın alındığını görüyoruz. Birkaç yıldır bu istatistikler birbirine yakın olsa da geçmiş yıllarda aradaki fark çok daha derindi. Kadınlarımızın konut sahibi olmaları onları sosyal hayatta daha güçlü kılıyor ve bizi de çok mutlu ediyor.” şeklinde konuştu.

 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI