22 Kasım 2024 Cuma
Ana SayfaSektörden HaberlerTOKİ'den Sektöre 120 Milyar TL!

TOKİ’den Sektöre 120 Milyar TL!

İstanbul Ticaret Odası İnşaat ve Gayrimenkul İhtisas Komitesi'nce düzenlenen etkinlikte Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Mehmet Ergün Turan vatandaşların talep ve beklentilerine cevap verebilmek için yoğun bir çaba ve çalışma içinde olduklarını dile getirdi. TOKİ'yi "Millete iyilik üreten" bir kurum olarak tanımladığını söyledi.

TOKİ'nin ülkede düzenli konut stokunu artırmak için 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın direktifleriyle 1984 yılında kurulduğunu hatırlatan Mehmet Ergün Turan, 2002 yılında 58'inci hükumetin "Planlı Kentleşme ve Konut Seferberliği" başlatarak TOKİ’yi de yeni bir vizyona kavuşturduğunu dile getirdi.

Toplamda 700 Bin Konut
Son 13 yılda Türkiye'nin tamamında başlanan konut yapımı ile 700 bin rakamına ulaştıklarını ifade eden Turan, "Kamu kuruluşları ile yapılan protokoller çerçevesinde 8 bine yakın sosyal donatı üretimi sağlandı. Bunların içinde 266 hastane, 1003 okul, 18 stadyum, 68 bin kapasiteli yurt/pansiyon ve hizmet binaları gibi faaliyetimiz bulunmakta ve Türkiye'in 50 yıllık açığını kapatmaktadır. 539 cami, 619 ticaret merkezi inşa edilmiştir. Son 13 yılda TOKİ'nin yaptığı konutlarda oturan vatandaşımızın sayısı yaklaşık 3 milyondur" dedi.

Ev Sahibi Ilamayacak Yaklaşık 450 Bin Kişiye Konut Sahibi Olma Fırsatı Yaratıldı
TOKİ’nin 81 ilde 711 bin 910 konut ve 8 bin 30 sosyal donatı uygulaması hayata geçirdiğini hatırlatan Turan, “Konut fiyatları ve kiraların piyasa şartlarında oluşmasını sağlayan, aşırı fiyat artışını önleyen önemli bir fonksiyonumuz var. 13 yılda yaklaşık 120 milyar TL yatırım yaptık. Bir başka deyişle, piyasa şartlarında hiçbir zaman ev sahibi olamayacak yaklaşık 450 bin kişiye konut sahibi olma fırsatı yarattık” diye konuştu. 

Üretilen konutların yüzde 85'inin sosyal konut olduğunu söyleyerek öncelikle dar gelirli vatandaşlara ulaşımaya çalışıldığını vurgulayan Turan; "Bu konutlar öncelikle dar ve orta gelir düzeyindeki vatandaşlarımıza verilmektedir. Bu grupların içerisinde engelliler, şehit aileleri ve maluller ile emekliler için ayrı bir kontenjan ayırmış durumdayız. 64. Hükümet programında da ifade edildiği gibi; emeklilerimizi uygun koşullarla ev sahibi yapacağız. Turizm çalışanları, gazeteciler gibi meslek örgütlerinin yanı sıra farklı şehirlerde organize sanayi bölgesi çalışanlarına dönük konutlar da üretilmektedir." dedi.

Sadece Barınma İhtiyacını Karşılamak Değil Sosyal Bir Yaşam Alanı Sunmak
Gelir seviyesi artmış, yaşam beklentisi daha yukarı taşınmış bir ülke olan Türkiye'de vatandaşların TOKİ'den beklentilerinin de farklılaştığını ve geliştiğini belirten Turan, şöyle devam etti:
 
"İnsanlarımız artık sadece 'barınma' ihtiyacını gidermek değil, çevre ile etkileşimini artıracağı, kendisine sosyalleşme imkanı sunan sosyal yaşam alanları talep etmektedir. Bu nedenle; dünün beklentilerine, dünün imkan ve kabiliyetleriyle çözüm üreten TOKİ konutlarından, daha nitelikli ve konforlu yaşam alanlarını içeren TOKİ konutlarının üretimine geçilmiştir. Yeni üretim disiplinleri gerçekleştiriyoruz. Yol haritamızdaki en önemli unsurlardan biri 64. Hükümetimizin programında da yer aldığı üzere, başta kadim şehirlerimiz olmak üzere tüm mekanlarımızda dikey değil yatay bir yapılaşma olacaktır.
 
Toplumumuzda dayanışma kültürünü yaşatma arzusu vardır. Hepimizin aradığı; bu topraklara ait olan, farklı gelir gruplarının aynı semtte buluşabildiği; semt sakinlerinin, esnafın iç içe olduğu, 'mahalle kültürü' kavramında vücut bulan, dayanışmayla mutlu olacağımız sosyal yaşam alanlarıdır. Huzur bulduğumuz bu geleneksel yaşam kültürünün modern şehirlerimizde hayat bulması için, TOKİ olarak artık, sosyal ihtiyaçlara cevap verecek, mahalle kültürünün oluşmasına imkân tanıyan projeler üretiyoruz."

TOKİ'nin 2023 olarak hedefinin 1 milyon 200 bin konuta ulaşmak ve bunun için her yıl yaklaşık 60 bin nitelikli ve kaliteli konut üreteceklerini  söyledi.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI