23 Kasım 2024 Cumartesi
Ana SayfaSektörden Haberlerİnşaat Sektöründe Yatay Şehirleşme Hareketliliği

İnşaat Sektöründe Yatay Şehirleşme Hareketliliği

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Alan itibarıyla sınırlı olduğumuz yerlerde dikey mimari kullanılabilir. Sıkıntı olmayan yerlerde bizim özgün, yatay mimarimizi kullanmamız lazım" sözleriyle gündeme getirdiği yatay şehirleşme olgusuna gayrimenkul profesyonellerinden olumlu karşılık geldi.

'İnşa Edilecek Şehirlerin Merkezinde İnsan Olması Gerekiyor'
MÜSİAD Ankara Şube Başkanı İlhan Erdal; "Bizim bundan sonra inşa edeceğimiz şehirlerin merkezinde insan olması gerekiyor. Geçmişteki ecdadımızın da inşa ettiği gibi mahalle kültürü olan, insanların kaynaştığı daha diyalog kurabileceğimiz bir şehircilik mentalitesinin oturtulması lazım. Bu şehirler yapılırken master projelerle her şey ince ince düşünülerek şehircilik tasarlanmalı."

Yatay Şehirleşme 'Yüzyılın Projesi'
Başta Ankara olmak üzere çok sayıda kentte doğru arsa çözümlemeleri ile yeni yerleşim yerlerinin ortaya çıkmasını sağlayan Onursal Gayrimenkul Geliştirme AŞ’nin Yönetim Kurulu Başkanı Onur Öngün, ‘yüzyılın projesi’ olarak tanımladığı yatay şehirleşme hamlesine yönelik tüm çalışmaları yürekten desteklediklerini belirtti. Türkiye’nin kendine özgü mimarisinin yatay şehirleşme için çok uygun olduğunu vurgulayan Öngün, şunları söyledi: “Büyükşehirler başta olmak üzere ülkenin çok sayıda kenti metrelerce yükseklikteki konut ve iş merkezlerinin inşa edilmesi, şehir siluetlerinin yenilenmesini sağladı.  Ama artık Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Fatma Güldemet Sarı’nın attığı adımlar sayesinde bu durum tersine dönmeye başlayacak. Türkiye’nin tarihi dokusunun gelecek nesillere doğru emanet edilmesine katkı sağlayacak yatay şehirleşme, kentlerimizin görünümlerinin de daha düzenli ve sağlıklı olmasına yardımcı olacak.”

'Şehirleşme Yatay Şehirleşmeye Yönelik Olmalı'
Başkent Ankara'nın da söz konusu gelişmelerden olumsuz etkilenen şehirler arasında yer aldığını vurgulayan Tellioğlu, "Dar alanda dikey yapılar yerine geniş alanda yatay yapılar alt yapıyı rahatlatarak şehir kalitesi ve konforunu yükseltecektir" dedi. Birçok şehirde hayata geçirilen kentsel dönüşüm projelerinin de bundan sonraki süreçte farklı değerlendirilebileceğini dile getiren Tellioğlu, "Yataş şehirleşme söz konusu olduğunda kentsel dönüşümün rolü de bir kat daha artmaktadır. Özetle mevcut durum bize şehirleşmenin yatay şehirleşmeye yönelik olması gerektiğini söylemektedir" ifadelerini kullandı.

 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI