Türkiye’nin özel sektör tarafından hayata geçirilen en büyük kentsel dönüşüm projesi olan Piyalepaşa İstanbul’un temel atma töreni gerçekleşti. Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ve Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat’ın katıldığı törende kürsüye çıkan Kadir Topbaş proje hakkındaki görüşlerini paylaştı.
Adnan Polat'ın 'Piyalepaşa'ya da metro gelir mi?' sorusuna, metrodan bölgeye yaklaşık 1 km'lik bir yürüyüş tüneli yapılmasını öneri olarak sunan Kadir Topbaş, Üsküdar – Kabataş yürüyüş tünelinin de 2018'in sonunda biteceğini söyledi.
Güzel bir projede buluşulduğunu ve bu anlamda gururlu olduklarını söyleyen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'un zor süreçlerden geçtiğini, artık planlı bir gelişimin bir parçası olduklarını şu şekilde anlattı, "Bugüne kadar maalesef plansız bir sürecin yansımalarını yaşadık. Bundan 60 yıl önce sanayileşme sürecine giren Türkiye’de, maalesef o dönemin hızlı göç alan kentlerinin başında İstanbul geliyordu. 60 yılda toplam 14 milyona yakın insan İstanbul’a göç etti. Ve plansız, düzensiz bir gelişme süreci yaşandı. Beyoğlu’nda başkanlık yaptığım dönemlerde maalesef ortada bir plan yoktu ve 5 binlik planları ile defa o dönemde parçacığı olarak hazırlayıp meclise sunduk. Gideceğiniz yeri bilmiyorsanız, vardığınız yerin hiç önemi yoktur."
'Piyalepaşa Her Detayıyla Tam Bir Yaşam Alanı'
Topbaş dünyanın her noktasında, teknolojik gelişmelerin getirdiği bir takım olgularla yeni yaşam kalitesini oluşturmak için ciddi bir değişim ve dönüşüm olduğunu belirterek, Piyalepaşa projesinin bu anlamda doğru konsepti yakaladığnı söyleyerek, İngiltere'de başından geçen bir olayı anlattı; "Maalesef geçmişte kentsel dönüşüm derken salt, tek tip projeler üzerine gidiliyordu. Londra’da bir bölgede kentsel dönüşüm faaliyeti uygulanmış ve bu bölge iş merkezi haline getirilmiş. Burayı ziyaret ettiğimde bana bu dönüşümde bir hata yaptıklarını söylediler. Tamamı iş merkezinden oluşan bir bölge oluşturduklarını ve mesai saatleri haricinde burada kimsenin olmadığını belirttiler. Artık yeni dönüşüm yapılan bölgelerde karma bir yaşam alanları kuruyorlar. Burada hem iş yeri, hem oteli, hem barınma alanları hepsi bir arada. Piyalepaşa projesini ben bu yönüyle önemli buluyorum. Bir taraftan yerel yönetimlerimiz, hükümetimizin verdiği kararlar doğrultusunda kentsel dönüşüm yaparken özel sektörün de burada aktif olması bizim işimizi kolaylaştırıyor."
'Eğer Yönetimler Barınma İle İlgili Ortaya Bir Yol Haritası Koymazsa, İnsanlar Bir Şekilde Kendi Yaşam Alanlarını Oluşturur'
Doğru bir yaşam alanında yetişen insanın davranışlarının da o derece düzgün olacağını belirten Topbaş, "İstiklal Mahallesi Hacıhüsrev’de bulunun camiinin yanında Çırçır Suyu diye bir mesire alanı vardı. Çocukluğumuzda pikniğe gider oralarda uçurtma uçururduk. Göçlerin getirdiği yoğunlukla dengesiz bir yerleşim düzeni ortaya çıktı. Sadece barınma ihtiyacı karşılandı. Şöyle bir gerçek var ki; insanın doğuştan gelen haklarının başında yaşam hakkı, inanç hakkı ve bir de barınma hakkı geliyor. Eğer yönetimler barınma ile ilgili ortaya bir yol haritası koymazsa insanlar bir şekilde kendi yaşam alanlarını oluştururlar ve ortaya çarpık yapılaşma dediğimiz olgu çıkar. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan belediye başkanlığı döneminde İstanbul’da gecekondu mantığını adeta bitirdi. Bu anlamda kendisine çok teşekkür ediyorum. Artık kimse gecekondu yapmaya kalkmıyor. İnsanlar daha ucuza, kira öder gibi konut sahibi olabiliyorlar."
'Metro İstasyonundan Buraya Bir Yürüme Tüneli Yapılsın'
Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat'ın "Buraya da metro gelir mi?" sorusuna espirili bir dille yanıt veren Kadir Topbaş, Adnan Polat'a metrodan Piyalepaşa'ya yaklaşık 1 km'lik bir tünel yapılabileceği önerisinde bulundu;
"Sayın Adnan Bey bahsetti; bir metro da buraya gelse diye. Artık adres almaya başlayacağız ‘Nerede oturuyorsunuz? Nereye metro getirelim?’ diye. Biz her yerde metro her yere metro dedik. Haritalara hangi durakların ne kadar yürüme mesafesinde olduğunu ve oraya gidilirse kaç kalori yakılacağını yazmayı düşünüyoruz. Kentteki en büyük sıkıntılardan biri hareketsizlik, hareket etmek lazım. Ve öneri olarak Adnan Polat’a şunu sunuyorum. Buranın yakınında olan adliyeye 1-2 sene içerisinde metro geliyor. O metronun e-5 tarafına bakan istasyon çıkışından, Bomonti’deki kulelerin de katılacağı bir yürüme tüneli yapabilirsiniz. Sayın Zorlu Bey bu tavsiyemizi yerine getirdi. Metro istasyonundan alışveriş merkezine bir yürüme tüneli yapıldı ve gayet güzel işliyor. Aynı şekilde burada da Bomonti’dekiler ile birlikte organize edilip, yaklaşık bin metrelik bir yürüyüş tüneli yapılabilir. Devlete de bir katkı sunmuş olursunuz diye düşünüyorum."
'Üsküdar – Kabataş Yürüyüş Tüneli 2018'in Sonunda Bitmeli'
Artık tünel yapmak konusunda oldukça rahat olduklarını söyleyen Kadir Topbaş Üsküdar – Kabataş yürüme tünelini örnek göstererek 2018'in sonunda bitmesi gerektiğini gerekli kişilere ilettiğini belirtti. Şu anda Türkiye olarak çok güzel bir süreç yaşandığının altını çizen Topbaş, "Artık kurumsal taassup kalmadı. Yani merkezi yönetim, hükümet, hükümetin ilgili bakanlıkları, belediyeler, sivil toplum kuruluşları (politize olmamış sivil toplum kuruluşları), iş dünyası ve vatandaşlar el ele verebiliyorlar. İşte bu en doğru gelişme sürecinin anahtarıdır." dedi.