27 Kasım 2024 Çarşamba
Ana SayfaSektörden HaberlerYabancılar yasayı 4 koldan deliyor

Yabancılar yasayı 4 koldan deliyor

 

Bir taraftan yabancıya satış konusunda mütekabiliyetin kaldırılması beklenirken, diğer taraftan ise yasanın çıkmasını beklemeyen yabancılar yasayı delmenin yollarını çoktan buldu

Şu anda Türkiye'den yabancı ülke vatandaşının mülk edinebilmesi, o ülkenin Türk vatandaşa izin vermesine bağlı. Konu, mütekabiliyet, yani karşılıklılık esasına dayalı olarak işliyor. Yasayla Türk vatandaşlara mülk satıp satmama şartı kaldırılacak. İsteyen her ülkenin vatandaşı gayrimenkul sahibi olabilecek. 42 ülke vatandaşı, Türklere o ülkelerden toprak almaya izin verilmediği için Türkiye’de gayrimenkul alamıyor. Bu ülkelerden bazıları ise farklı yöntemlerde de olsa Türkiye’den gayrimenkul alabiliyor. İşte o yöntemler:
1. Yöntem: 42 ülkenin vatandaşları bireysel olarak gayrimenkul alamıyor ama Türkiye’de bir şirket kurarak alım yapabiliyor. Yasa yabancı şirketlerin Türkiye’den gayrimenkul almasına izin veriyor. Bu sayede birçok yabancının yatırım yaptığı biliniyor.
2. Yöntem: Konut alamayanların başvurduğu bir diğer yöntem ise Türkiye’de bir tanıdıkları ya da emlak ofisleri aracılığı ile alım yapmak. Buna göre yabancı tapuyu alamıyor ama konutun sahibi olabiliyor.
3. Yöntem: Bu yöntemi ise genelde Azerbaycan gibi Türkiye’nin yakın ilişkide olduğu ülkeler uyguluyor. Özellikle Azeri vatandaşlar Türk vatandaşlığına geçerek gayrimenkule yatırım yapıyorlar.
4. Yöntem: Bazı ülkelerle özel koşullar geçerli. Mesela Rusya’da 6 ay ikamet edenlere gayrimenkul satılıyor. Türkiye’de de Ruslara aynı koşul uygulanıyor. 6 ay ikamet eden Ruslara gayrimenkul satılabiliyor.

Tercih toplu yaşamak


Son dönemin en önemli gündem başlıklarından olan yabancıya satış konusuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Sotheby’s Realty Türkiye Genel Müdürü Arman Özver ise, başta Ortadoğulular olmak üzere Rusya’dan, Azerbeycan’dan ve Türkî Cumhuriyetlerden birçok yatırımcının Türkiye’ye ilgi gösterdiğini söyledi. Yabancıların mütekabiliyetle ilgili yasanın çıkmasını dört gözle beklediklerini ifade eden Özver, bireysel başvuruların dışında kurumsal alımların da yapılacağına dikkat çekti. Tercih edilen yerler arasında özellikle İstanbul’un yer aldığını vurgulayan Özver, “Araplar Boğaz kıyılarını görmek istiyor. Bireysel alımlarda ise yatırımcılar banliyölerde ve yeşilin içinde kalmayı tercih ediyor” dedi. Sarıyer, Beykoz, Reşadiye ve Polenezköy gibi semtleri buna örnek gösteren Özver, şehir dışından ise Yalova ve Sapanca gibi yerlerin revaçta olduğuna değindi. Özver, Türkiye’den konut almak isteyen bireysel yatırımcıların aynı bölgede toplu halde yaşamak istediklerini de aktardı. Yatırımcıların ayrıca lüks segmentteki ofis binalarına ve AVM’lere de baktıklarını belirten Özver, kurumsal amaçlı yatırımcıların ekip olarak geldiklerine dikkat çekerek, tek tek ev değil bina aradıklarını söyledi. Bu anlamda, şehir içindeki lüks konutlara eğilimin olduğunu ileten Özver, Levent ve Taksim gibi merkezi bölgeleri örnek verdi.

Fiyatlar Yükselirse Yabancılar Kaçar

Yasa tasarıyla ilgili öngörülerini de aktaran Arman Özver, yabancı yatırımcıların mütekabiliyetle ilgili düzenlemeyi yakından takip ettiklerini ve sektördeki gelişmeleri izlediklerini anlattı. Başta Ortadoğulular olmak üzere yabancı yatırımcıların Türkiye’deki gayrimenkul piyasasıyla ilgili çok bilinçli olduğuna dikkat çeken Özver, gayrimenkul sahiplerine de seslenerek “Yabancıya özel fiyat verilmesi ve fiyatların reel değerlerin üstünde tutulması sakıncalı olabilir. Bu durumda yabancılar gayrimenkul almaktan vazgeçebilir ve sektördekiler hayal kırıklığına uğrayabilir” diye konuştu. Yasa tasarıyla ilgili öngörülerini de aktaran Arman Özver, yabancı yatırımcıların mütekabiliyetle ilgili düzenlemeyi yakından takip ettiklerini ve sektördeki gelişmeleri izlediklerini anlattı. Başta Ortadoğulular olmak üzere yabancı yatırımcıların Türkiye’deki gayrimenkul piyasasıyla ilgili çok bilinçli olduğuna dikkat çeken Özver, gayrimenkul sahiplerine de seslenerek “Yabancıya özel fiyat verilmesi ve fiyatların reel değerlerin üstünde tutulması sakıncalı olabilir. Bu durumda yabancılar gayrimenkul almaktan vazgeçebilir ve sektördekiler hayal kırıklığına uğrayabilir” diye konuştu. 

MİLLİYET

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI