TOKİ'nin 5 Başkan Yardımcısından biri olan, 1965 Burdur doğumlu inşaat mühendisi Mehmet Özçelik, Almanya'nın finans merkezi Frankfurt şehrinde Uluslararası Bankacılar Forumu ile Maleki Grup tarafından düzenlenen 'Türk-Alman Yatırım Zirvesi 2016' sempozyumunda, Türkiye’deki inşaat sektörünün durumu ve TOKİ’nin gerçekleştirdiği ve yapacağı projelere ilişkin bilgiler verdi.
İnşaat sektörünün 2000’li yıllardan beri dünya piyasalarında dalgalandığını belirten Mehmet Özçelik, “Ancak Türkiye, başta Avrupa olmak üzere dünyada ortaya çıkan ekonomik yavaşlamaya karşılık ciddi bir duraklama içine girmemiştir. Kamu, özel veya kamu-özel sektör işbirliği modelleriyle gerçekleştirilen birçok inşaat yatırımları oldukça başarılı bir şekilde devam etmektedir.” değerlendirmesinde bulundu.
TOKİ’nin dargelirliler ve emekliler için yaptığı projelere en az 3 – 4 kat talep geliyor
Mehmet Özçelik, başta ABD olmak üzere dünyada bazı ülkelerde yaşanan konutta balon endişesinin Türkiye için söz konusu olmadığına dikkati çekerek, şunları söyledi: “Özellikle İdaremizin ürettiği sosyal konutlara 3-4 kat talep gelmektedir. Bu bağlamda konut kredilerindeki büyüme yüzde 15 oldu. Yabancılara 2013 yılında 12 bin, 2014 yılında 19 bin ve 2015 yılında da 23 bin konut satıldı. Sadece 2015 yılında satılan konutların değeri yaklaşık 5 milyar dolardır.”
Yaklaşık 2 milyon kişinin doğrudan veya dolaylı olarak inşaat sektöründe istihdam edildiğini aktaran Mehmet Özçelik, sektörün toplam istihdamdaki payının ise yüzde 8 olduğunu ifade etti.
TOKİ başka ülkelere rol model de olmaktadır..
Kurumun 2023 hedeflerine de değinen Mehmet Özçelik, konuşmasını şöyle sürdürdü: “TOKİ’nin 2023 hedefi 1 milyon 200 bin konuttur. Bunun için planlarımızı yapmış durumdayız. Bu yıl yaklaşık 60 bin nitelikli ve kaliteli konutu ihale edeceğiz. Açıklıkla belirtmek isterim ki Türkiye’nin sosyal konut alanındaki deneyimi özellikle konut sorunu olan ülkelerde son derece dikkat çekmekte ve ilham kaynağı olmaktadır.”