19 Kasım 2024 Salı
Ana SayfaSektörden HaberlerBinanız İçin Enerji Kimlik Belgesini Aldınız mı?

Binanız İçin Enerji Kimlik Belgesini Aldınız mı?

20 milyonu aşkın bina stokunun yer aldığı ülkemizde, Enerji Kimlik Belgesi (EKB) karnesini yasal zorunluluğa rağmen çıkaranların sayısı sadece 330 bine ulaştı. Yasaya göre yeni başlayan inşaatlarda, en az C sınıfı EKB alınamazsa, o binalara ruhsat da verilmiyor. Aralık 2015 verilerine göre, Türkiye’deki 329 bin 62 adet yeni binanın en az C sınıfı EKB’si var.
 
Enerji Kimlik Belgesinin, (EKB) binaların enerji tüketimini ve sera gazı salımını A ile G arasında sınıflandıran bir belge olduğunu söyleyen enerjikimlikbelgesi.com platformunun kurucu ortağı Emre Ilıcalı, konuyla ilgili Mehmet CANITATLI'ya konuştu.
 
Ilıcalı, EKB’nin binaların ne kadar enerji harcadığını gösteren bir karne olduğunu belirterek, ’’Bu belgeler tıpkı beyaz eşyalardaki gibi ne kadar enerji verimli olduğunu gösteren sınıflandırmalara sahipler.  A sınıfı bir EKB’si olan bina, G sınıfına göre enerjiyi daha verimli kullanan, dolayısıyla daha az enerji faturası ödeten, çevreye daha az sera gazı salımı yapan binadır. A sınıfı EKB, enerji verimliliğinde karnesinde en iyi notlara sahip bina olarak kayıtlara geçiyor’’ dedi.
 
Belge neden zorunlu?
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’nın Avrupa Birliği uyum süreci kapsamında yürürlüğe koyduğu Enerji Kimlik Belgesinin, 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren yeni binalar için yürürlüğe girdiğini hatırlatan Ilıcalı, ’’Mevcut binaların da Mayıs 2017 tarihine kadar mutlaka en az C sınıfı EKB alması gerekiyor.  EKB alması şart olmayan binalar ise, sanayi binaları, iki yıldan az kullanılacak olan binalar, 50 metrekarenin altında kullanım alanına sahip binalar, seralar, atölyeler, depo, ardiye, ahır gibi binalar, mücavir alan dışında kalan ve inşaat alanı bin metrekarenin altında kalan binalar olarak tanımlanmıştır’’ dedi.
 
Enerji sınıfı nasıl belirlenecek?
Bir binanın enerji sınıfı, mevcut bina için hesaplanan tüketim değerleri ile aynı binanın, aynı yerde imal edilmesi durumunda oluşacak tüketim değerlerinin birbirine oranlanmasıyla belirleniyor.  Asgari şartları sağlayan bina (C sınıfı) enerji sınıfı endeksinde 100 puan alıyor. Daha verimli binalarda bu rakam düşüyor. Dolayısıyla endeksi yüksek olan bina, enerjiyi en fazla harcayan bina anlamına geliyor.
 
Belge alınmazsa ne olur?
Emre Ilıcalı, yasanın Mayıs 2017 tarihine kadar mevcut binaların EKB almasını şart koştuğuna dikkat çekerek, ’’ EKB’si olmayan bina ve dairelerin ikinci elde alım ve satımının, hatta kiralamasının yapılamayacağı belirtiliyor. 10 yıl geçerliliği olacak belgenin bir suretinin, her tür alım-satım ve kiralama işleminde karşı tarafa verilmesi gerekiyor. Dolayısıyla EKB’si olmayan binalar hem enerji faturasını yüksek eder hem de cezalarla karşı karşıya kalır’’ uyarısında bulundu.
 
Enerji Kimlik Belgesi nasıl alınır?
Enerji Kimlik Belgesi, mevcut binalar için Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş, bünyesinde enerji kimlik belgesi uzmanı istihdam eden, BES Enerji gibi danışmanlık şirketleri tarafından düzenlenir.  EKB’nin binanın tamamı için hazırlanması şarttır. İsteğe bağlı olarak kat mülkiyetine sahip her bir bağımsız bölüm için ayrı ayrı düzenlenebilir. Birkaç günde çıkarılabilen belgenin maliyeti ise metrekare üzerinden belirleniyor.
 
Mehmet CANITATLI / Emlakdream.com – 19 Mayıs 2016
 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI