Türkiye’yi etkisi altına alan soğuk hava ve kar yağışı, bir rekor getirdi. Doğalgaz tüketiminde Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesine ulaştık. 10 Ocak 2013’te bir günde 187 milyon metreküp doğalgaz tükettik, yani bir günde doğalgaza 171 milyon TL harcadık. Dünyada daha soğuk iklimlere sahip ülkeler, bizden çok daha az doğalgaz tüketirken ülkemizde doğalgaz tüketimi artıyor. Herkesin aklına ‘neden’ sorusu geliyor. Aslında nedeni basit; ülkemizdeki binaların sadece yüzde 15’inde ısı yalıtımı var, bu nedenle enerjimizi verimli kullanamıyoruz. Yüzde 85 oranındaki yalıtımsız binalar yüzünden hem vatandaşın hem de ülkemizin parası boşa gidiyor.
Yaşadığımız soğuk hava ve kar yağışı yüzünden doğalgaz kullanımı arttı ve 10 Ocak 2013 tarihinde Cumhuriyet tarihinin en yüksek tüketim seviyesi olan 187 milyon metreküpe ulaştı. Böylece ülke olarak bir günde 171 milyon TL’yi doğalgaza harcamış olduk. Isınmak için çareyi doğalgazda bulan vatandaşımızın oturduğu binaların yüzde 85’i yalıtımız olduğu için harcanan paranın yüzde 50’si boşa gitti. XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Başkanı Ertuğrul Yörük, ısınmak için harcadığı enerjiden tasarruf etmek isteyen ve doğalgaz faturasını düşürmek isteyen vatandaşların binalarına ısı yalıtımı yaptırması gerektiğini belirtti.
XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Başkanı Ertuğrul Yörük, doğalgaz tüketimindeki artışla ilgili şunları söyledi: “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, geçtiğimiz hafta boyunca Türkiye’yi etkisi altına alan kar yağışının, doğalgaz tüketiminde ciddi bir artışa neden olduğunu ve 10 Ocak 2013 tarihinde de günlük doğalgaz tüketiminin 187 milyon metreküpe çıkarak en yüksek seviyeye ulaştığını söyledi. Ülkemizde maalesef yalıtımsız binaların sayısı 15 milyondan fazla, bu da mevcut binaların yüzde 85’inin yalıtımsız olduğu anlamına geliyor. Yalıtımsız binalarımız yüzünden doğalgaz tüketiminde rekor kırıyoruz. Oysa enerjisinin yüzde 73’ünü ithal eden ülkemizin tüketim rekorlarına değil yalıtımlı binalara ihtiyacı var. Yalıtımsız binalar yüzünden enerjimizi boşa harcıyoruz ve her yıl bunun ülke ekonomisine bedeli 7,5 milyar doları buluyor. Yalıtımsız binalarda oturanlar da her ay yalıtımlı binalarda oturanlara kıyasla 2 kat daha fazla doğalgaz faturası ödüyor. Yani hem ülke ekonomimiz hem de vatandaşımız yalıtımsızlık yüzünden parasını havaya savuruyor, bütçesine delikler açıyor.”
Türkiye’den daha soğuk mevsim koşullarına sahip Avrupa ülkelerinde doğalgaz tüketiminin daha düşük olduğunu ifade eden Ertuğrul Yörük, “Yalıtımsız bir bina yılda 300-350 kwh/m2 enerji tüketirken, ülkemizdeki mevcut TS 825’e uygun inşa edilmiş ve yalıtımı yapılmış bir bina yılda 80-100 kwh/m2 seviyelerinde enerji tüketiyor. Avrupa Birliği ülkeleri ise yalıtım konusunda bizim çok daha önümüzde. Onlar şimdi yılda 15 kwh/m2’nin altında enerji tüketen Pasif Ev’leri yapmaya başladı. Türkiye olarak Avrupa Birliği ülkeleri gibi enerjimizi verimli kullanmak için ilk hedefimizin ülkemizde yalıtımsız binanın kalmaması olması lazım. Bunun için önümüzde kentsel dönüşüm gibi çok güzel bir fırsat da var” diye konuştu.
Ertuğrul Yörük, “Isı yalıtımı yaptırmak sanıldığı kadar pahalı bir uygulama da değil. Binalarda gerek doğalgaz gerekse elektrik faturalarında yüzde 50 tasarruf sağlayan ısı yalıtımı, bir binanın toplam inşaat maliyetinin yüzde 3 ila 5’i kadar. Bununla birlikte sağladığı tasarrufla birkaç yılda kendi kendini amorti edip ömür boyu tasarruf sağlıyor. Kalite standartlarına uygun CE belgeli XPS ürünlerle yapılan ısı yalıtımı bina ömrü boyunca performansını devam ettirerek tasarruf sağlıyor. Bu nedenle kaliteli ürünlerle yapılan ısı yalıtımı, bireylerin ekonomisi için yatırım niteliği taşıyor. Vatandaşın gerçek bir enerji tasarrufu için ısı yalıtımı yaptırırken kaliteli ürünleri araması son derece önemli. Unutmayalım ki tükettiğimiz fazla enerji, çocuklarımızın, torunlarımızın geleceğinden çaldığımız enerji” açıklamalarında bulundu.