Kentsel dönüşümün Türkiye’nin olmazsa olmazı olduğunu vurgu yapan Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat, "Türkiye’nin her yerinde yaşanabilir, daha sağlam ve daha sağlıklı binalar yapılması gerekiyor. Dünyada kentler yapıldıkça güzelleşiyor fakat Türkiye’de özellikle İstanbul’da yıkıldıkça güzelleşiyor. Zamanında vatandaş barınma ihtiyacından dolayı bu yapıları yaptılar. O dönemdeki siyasi idareler de buna müsaade gösterdi. İstanbul’un bir çok bölümü büyük bir köye ve kötü bir köye dönüştü. Şimdi düzeltmeye çalışıyoruz." dedi.
'Büyük Deprem Yakında'
"Uzman kişilerin söylediklerinden yola çıkarak Türkiye’de her 130 yılda bir büyük depremler olduğunu görüyoruz." diyen Adnan Polat son büyük depreminde 100 yıl önce yaşandığını söyleyerek Türkiye'yi bekleyen tehlikeye dikkat çekti
'Kentsel Dönüşüm Yasası Düzenlenmeli ve Bizde Katkıda Bulunmalıyız'
'İnşallah deprem olmaz' demenin çare olmadığını, tedbirlerin alınması gerektiğinin altını çizen Adnan Polat, "Türkiye’deki siyasi irade bu deprem tehlikesini gördü ve kentsel dönüşüm yasası çıkardı. Ve yasayı tasarlarken her şeyi öngörebilmeye çalışdılar. Fakat yasa uygulamaya girdiği vakit ortaya öyle konular çıkıyor ki kimsenin öngörebilmesi mümkün değil. Dolayısıyla kentsel dönüşüm yasasında yeniden düzenleme gerekiyor. Bu düzenleme yapılırken de bizim gibi işin içinde yer alan kişiler olarak o yasanın hazırlanmasında bir çalışma grubu oluşturup, katkıda bulunmamız gerekiyor.
Kentsel Dönüşümdeki Problemler
Kentsel dönüşüm alanlarında bir çok farklı durum söz konusu. Arsa sahibi var, üstünde ruhsatlı evi olan grup var. Arsa sahibi var, üstünde ruhsatsız yapı var. Arsa sahibi var, üstünde başka birisinin yapmış olduğu ruhsatsız yapı var. Kamu arazisi üzerine konut yapmış bir kısım var. Anıtlara, vakıflara, hazineye ait arazilere konut yapmış kimseler var. Bu saydıklarım işin mülkiyetle ilgili kısmı.
20 Santimetrekareye 24 Hak Sahibi
Bir de şöyle bir ayrıntı var mülkiyetle ilgili yine. 3 nesil öncesinden 100 metrekare arSası olan birinin 10 çocuğu var. Arsa ona bölünüyor, 10 metrekare kalıyor. Onlarında yine 4-5 tane çocuğu oluyor. Bir bakıyorsunuz 1 metrekare arsa üzerinde hak sahibi olan 150’den fazla insan var. Bakanlık kat karşılığı teklif sunmamızı istiyor. 1 metrekareye karşı biz nasıl kat karşılığı bir teklif sunabiliriz? 20 santimetrekarede 24 kişi geldi Piyalepaşa projemizde. Bu kişiler birde fırsatçı davranıp, satmayarak, daha fazla kazanacağını düşündüğü için problem yaratan kişiler. Diğer taraftan bu 100 metrekare alan bölünmüş fakat babadan oğla intikali yapılmamış, veraset vergileri ödenmemiş. Dolayısıyla bu problemleri de çözmek zorunda kalıyorsunuz." dedi.
Gecekondulardaki Problem
Gecekondu olarak başkasının arazisine konut yapanlar için "Devlet şöyle bir model koydu. 'Rakamlar farazi' 100 metrekare evin enkaz bedeli 100 bin lira ise, 40 senelik bir evde %40 fiyattan düşülüyor, 60 bin lira enkaz bedeli çıkıyor." diyen Adnan Polat, insanların burada 30-40 senedir yaşadığını belirterek, "60 bin lira verip bu insanları dışarı attığımızda bu insanlar ne yapacak? Biz bu bölgelerden para kazanmayı düşünmüyoruz, insanlara şehrin dış taraflarında bir daire alma parasını teklif ediyoruz. Fakat fırsatçı, kriz sektörü yaratanlar bu teklifleri kabul etmeyip projenin hayata geçmesine engel oluyorlar." dedi.
Bunların haricinde kanun damga vergisi gibi vergilerle ilgili bazı muafiyetlerin olduğunu ve bunu her belediyenin kendine göre uyguladığını söyleyen Adnan Polat, vergi konusunun da disipline edilmesi gerektiğini söyledi. Bu şekilde yüzlerce problemin olduğunu paylaşan Adnan Polat, hepsinin yeni düzenlemeyle düzeltilmesi gerektiğini belirtti.