25 Kasım 2024 Pazartesi
Ana SayfaSektörden HaberlerBir Zamanlar Balkon Keyfimiz Vardı!

Bir Zamanlar Balkon Keyfimiz Vardı!

Yapılan araştırmalar sonucu insanlarımızın % 80 gibi yüksek çoğunluğu “balkondan keyfinden vazgeçmem” dese de yavaş yavaş yeni yapılan binalarda balkonun yerini, balkon niyetine yapılmış olan ve adına Fransız balkon denilen çıkıntılar var artık. Balkonlu evlerin balkonlarında da eski kalabalıkları göremiyoruz artık.
 
Mimar Funda Varlık ve İç Mimar Oya Çavdar’a göre, insanlarımızın balkon keyfinden uzaklaşmalarına etki eden 5 önemli sebep var. Bu sebepler özellikle büyük şehirlerde ve yüksek yapılarda komşuluk kavramının bitmesi, küresel ısınma ile birlikte artan hava sıcaklıkları, internet üzerinde sosyal medya ve televizyon seyretme bağımlılıklarının çok fazla artması, balkonların birbirine yakınlığı ve izlenmek istenmemesinin getirdiği mahremiyet ve yine büyük şehirlerde imar yönetmeliklerindeki değişiklikler.
 
Büyük Şehirlerde ‘Komşuluk! Kavramını yitirmeye başladık!
Yakın akrabalık ilişkilerinin bile çok önüne geçen ve hayatımızın çok büyük bölümünü birlikte geçirdiğimiz, komşuluk kavramını maalesef kaybetmeye başladık. ‘Ev alma komşu al’, ‘Komşu komşunun külüne muhtaç’ gibi deyimleri artık kullanmaz olmaya başladık. Kalabalık şehirlerde ve apartmanlarda yaşamanın bedeli olarak hayat kavgası adı altında beşeri ilişkilerin de azalmasıyla komşuluk ilişkileri yavaş yavaş ölüyor, aynı apartmanda oturanlar bile birbirini tanımaz hale gelmeye ve yabancılaşmaya başladı. Ekonomik kaygılarla birlikte kadınların da iş hayatında aktif rol alması komşulukların oluşmasını ve devamını olumsuz etkiliyor. Bu yabancılaşmalar balkon muhabbetini de bitirmeye başladı.
 
İklimlerde yaşanan değişmeler sonucu hava sıcaklıklarının artık mevsim şartlarının üzerinde seyretmesi ve insanların klimalı ortamlarda yaşamak istemesi..
Balkonlar, uzun yıllar boyu ailelerin özellikle yaz aylarında evin en çok kullandığı kısmı olma özelliğini taşıdı. Kahvaltıların yapıldığı ve yemeklerin yenildiği, misafirlerin ağırlandığı, hatta geceleri yatakların serilip uyunduğu mekanlar oldu. Küresel olarak yaşanan iklim değişiklikleri sonucu yaz aylarının artık uzun ve bunaltıcı geçmesi ve neredeyse balkonlarda bile nefes alınamaz hale gelinmesi, evlerdeki klima sayısını arttırarak insanların serinletilmiş odalarına hapsolmasına yol açtı.
 
Çok ciddi anlamda televizyon ve internet bağımlısı olduk!
Evlere kapanmamızda televizyon izleme alışkanlıklarımızın artması ve internet üzerinde özellikle de sosyal medyanın hayatımızın çok fazla içine girmesi etkili oluyor. Yaz aylarında zamanımızı klimalarla serinletilmiş odalarda ya televizyon seyrederek ya da internette sosyal medya başında geçirmeye başladık ve artık balkonlara çıkmamaya başladık.
 
Mahremiyet, varolan balkonlarımızın da izole edilmesine yol açıyor..
Evinin balkonu olsa bile insanları balkondan soğutan en önemli nedenlerden biri de mahremiyet.. Binaların balkonlarının birbirlerine birkaç metre yakınlıkta yapılması ve iç içe bir yaşamın ortaya çıkması mahremiyetin duvarlarını yıkmaya başladı.. Bu hassasiyet insanları balkondan uzaklaştırdı. Son yıllarda balkonlarını kapatanların sayısı bir hayli çoğaldı. İnsanlar kendilerini izole etmeye başladı. Komşu bina ve dairelerden kolayca seyredilen ve konuşmaların duyulduğu bir balkonda insanlar oturmak istemiyor.
 
Belediyelerin imar planlarında yaptıkları değişiklikler
Son 10 yıldaki imar uygulamaları nedeniyle balkonlar azaldı, küçüldü nerdeyse yok oldu. Birçok imar uygulamasında balkonun dairenin metrekaresinden sayılması balkonları bitirdi.
 
İmar yönetmeliğinde emsale girmediği için artık Fransız balkonlar tercih ediliyor. Yeni binaların birçoğunda 20 cm derinliği geçmeyen ve sadece çiçek saksıları koyabileceğimiz, tümüyle camlı kapılardan çıkılan ve ancak bir insanın ayakta durabileceği bir alana sahip çıkıntılar var artık. Estetik kaygılardan öte gittikçe imarı küçülen evlerde rant nedeniyle saksı koymaktan öte bir işe yaramayan Fransız balkonlar müteahhitlerce tercih ediliyor. Bu balkon modelleri son dönemlerde inşa edilen binalarda en çok kullanılan balkon modelleri içerisinde yer alıyor ancak bir yaşam ve keyif alanı olarak kullanılamayan Bu balkonlar komşularla, mahalleyle iletişim kurmayı zorlaştırıyor. 40 santimlik alana masa atıp yemek yeme, kitap okuma imkanı da yok.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI