İstanbul Aydın Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Kubilay Kaptan, küle dönen Galatasaray Üniversitesi’yle ilgili uyardı, “Dış cephede çökme tehlikesi var. Şayet kalabalık bir gazeteci grubu içeri girerse bina her an çökebilir” dedi.
Galatasaray Üniversitesi’nin Ortaköy’deki tarihi binasının küle dönmesinden sonra, ortaya çıkan manzara yavaş yavaş netleşmeye başladı. İstanbul Aydın Üniversitesi Afet Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Kubilay Kaptan, yangından sonra Galatasaray Üniversitesi’nde yaptığı incelemeleri şöyle anlattı: “Elektrik kablolarının ek yerlerinden bile kıvılcım çıkar. Kablolar dışarı korumasız konulmuşsa yangın bu sebepten meydana gelmiştir. Bir fare bile kabloyu kemirmiş ve yangını tetiklemiş olabilir. Oyma işçilikler, özel eserler, kütüphaneler, eski ahşap eserler ve döşemeler küle dönmüş. Sadece dış cephe duruyor. Dış cephenin de çökme tehlikesi bulunuyor. Şayet kalabalık bir gazeteci grubu görüntü almak için içeri girerse bina çökebilir. Yetkililer dışında kimsenin binaya girmemesi lazım. Üst tavandan geriye hiçbir şey kalmamış. Bire bir restore etmek için her şeyin envanterinin çıkarılmış olması lazım.”
Son 20 yıl içinde 75 tarihi eser yandığına dikkat çeken Kaptan, Kabataş Lisesi ve Feriye Lokantası’nın olduğu tarihi yapıların da riskli yerler arasında olduğunu söyledi: “Çırağan Caddesi’ndeki Dolmabahçe Cami’nden Ortaköy Cami’ne kadar olan kısımdaki yapıları inceledik. Dolmabahçe dışındaki yapılar riskli. Ama daha vahimi İstanbul’un tarihi yarımadasındaki yapılardır. Bu tarihi yapıların deprem ve yangına karşı tek tek elden geçirilmesi gerekir.”
‘Ortaylı’nın kütüphanesi yandı’
Galatasaray Üniversitesi’nin yangın sonucu kül olan Ortaköy’deki tarihi binasında 40 yıldır öğrenci ve öğretim görevlisi olarak bulunan GS İletişim Fakültesi’nden Gülsün Güvenli’nin de 3. kattaki odası küle döndü. Güvenli, dehşet gecesini VATAN’a anlattı: “Okulun içine girdim. Üçünkü kat tamamen yanmıştı. Bazı odaların yangın nedeniyle çöktüğünü gördüm. Alt katların kurtulma şansı yüzde 40 deniyor. En üst kat harabe halinde. İlber Hoca’nın kütüphanesi tamamen yanmış. Duvarlar dışında içeride bir şey kalmadı. Galatasaray Eğitim Vakfı ve tüm camia kenetlendik. 20 milyon lira ve 1 yıllık gayretli çalışmadan söz ediliyor. Hem öğrenciler ve mezunlar hem de hocalarımız gerekirse inşaatta çalışıp tuğla taşıyacaklarını söylediler. Herkes duvar içinden geçen elektrik kablosunun yanmaya devam ederek çatıya ulaşıp yangını alevlendirdiğini düşünüyor. 40 yıldır okuldayım. Soba çatır çatır alevler çıkarırken bile okul yanmamıştı. Eğitim aksamaz. Dersler yolun karşısında bulunan binada yapılıyor. İdari kayıtların hepsi kül oldu. Yazılı belgeler gitti, ancak bilgisayara kayıtlı evrak ve dökümanları kurtaracağız.”
‘Ekibimiz binadan ayrılmadı’
Galatasaray Üniversitesi’ndeki yangınla ilgili İstanbul İtfaiyesi ön çalışma raporunu açıkladı. Raporda, “İhbar saat 19:37’de İtfaiye Komuta Merkezimize yapılmış, Beşiktaş İtfaiye grubu ekipleri tam takım halinde saat 19:38’de hareket etmiş ve saat 19:43’te meydana gelen yangına müdahaleye başlamıştır. Olay yerinden ayrılmış ya da ayrılmaya teşebbüs etmiş her hangi bir ekibimiz yoktur” ifadeleri yer aldı.
Son 3 yıldaki tarihi yangınlar
– 28.11.2010: Haydarpaşa Garı’nın üst katları yandı.
– 19.02.2011: 500 yıllık Beyazıt Camisi’nin içinde yer alan Hünkâr Kasrı’nın 2’nci katında yangın çıktı
– 23.12.2012: Fatih’teki Tarihi Kapalıçarşı’da Örücüler kapısı yandı.
– 25.12.2012: İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü binası, yangında harabeye döndü.
– 13.07.2012: Ortaköy’de Gaziosmanpaşa İlköğretim Okulu’nun bulunduğu 110 yıllık tarihi Naime Sultan Yalısı yandı.
– 22.01.2013: Galatasaray Üniversitesi Beşiktaş kampüsündeki 142 yıllık ahşap binası yandı.
Hangi tarihi binalarda risk var?
İstanbul Aydın Üniversitesi Afet Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından hazırlanan “İstanbul’da yangından dolayı risk altında bulunan tarihi yapılar” raporunda yer alan yerler ise şöyle:
SARAYLAR
– Büyük Saray
– Mangana Sarayı
– Tekfur Sarayı
– Brias Sarayı
– Eski Saray
– Kavak Sarayı (Üsküdar Sarayı)
– Davutpaşa Sarayı
– Topkapı Sarayı
– Paşa Sarayı
– Feriye Sarayları
– Adile Sultan Sarayı
– Neşetâbat Sarayı
– Beyhan Sultan Sahil Sarayı
– Yıldız Sarayı
– Dolmabahçe Sarayı
– Beylerbeyi Sarayı
KÖŞKLER
– Sepetçiler Köşkü
– Florya Atatürk Deniz Köşkü
– Aynalı Kavak Yazlık Köşkü
– Filizli Köşk
HANLAR
– Balkapanı Hanı
– Burmalı Hanı
– Büyük Valide Hanı
– Ali Paşa Hanı
– Büyük Yeni Hanı
– Cebeci Hanı
– Hasan Paşa Hanı
– Kalcılar Hanı
– Küçük Yeni Hanı
– Serpuş Hanı
– Taşhan
– Saksı Hanı
– Yıldız Hanı
Ortaylı’nın nadide kitapları da yandı
Galatasaray Üniversitesi’nin tarihi binasını kül eden yangında, Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın bağışladığı 6 bin kitaplık nadide eserlerin bulunduğu kütüphane de yok oldu. Tarihi kitaplarının YANMASINA çok üzülen Prof. Ortaylı, üzüntüsünü twitter’da takipçileriyle paylaştı:
“Kütüphane kullanılamaz durumda. Bu gece ziyaret edeceğim. Yazık.. Yanan sadece kütüphane değil, tarihimiz… Osmanlı’nın son yüzyılından izler.. Umudumuz binanın hızla restore edilmesi.. Çırağan Sarayı Oteli’nin yangın tertibatına bir bakın bir de yanındaki GSÜ’nün. Tarih ‘para’ ediyorsa değer veriyoruz. GSÜ’nün derhal restore edilip okul olarak devam etmesi lazım. Bu yangınlar tarihi fonksiyonları değiştirmemeli. Galatasaray Üniversitesi İlber Ortaylı Kütüphanesi’nde başka yerlerde olmayan nadide eserler vardı. Birtakım okumuş cahiller tarihi eserler okulda olmaz diyor. Olur efendim bal gibi de olur. Kimse otel için heveslenmesin… Otelden de, saraydan da, müzeden de anlamayan kasabalı bir güruh ortaya çıktı. Sahilde okul olmaz, otel olurmuş. Yeni hedefleri Selimiye. Burada ‘askeriye’nin ne işi var? diyorlar. Eee ne olacak. ‘Otel’ olsunmuş. Başka isteğiniz var mı? GSÜ ananesi olan bir okuldur. Burada birçok insanın anısı vardır ve buraları korumak bir ülkenin kalitesini gösterir. Müteahhitler her yere gökdelen dikmeyi bıraksın. Çamlıca’ya cami kadar Süleymaniye’nin önüne yapılan metroyu da tartışalım. Benim merak ettiğim Galatasaray camiası bu okula sahip çıkabilecek mi? Bürokrasiye karşı durabilecekler mi? Bir imparatorluğun arşivi Suriçi’nde olur, Kağıthane’de olmaz. Otellere yer var da, arşive mi yer yok?”
Galatasaray Üniversitesi’nde büyük tehlike
PROJE BİLGİ FORMU
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR