Zamanında Habitat’ın dünyanın en iyi uydu kenti seçtiği, Avrupa Birliği yanısıra ABD Mimarlar Odası’ndan en iyi proje ödülleri alan Bahçeşehir, Türkiye’de konutlarda ilk kez şeker pembesi, çivit mavisi, çağla yeşili gibi renklerin kullanıldığı yerleşim merkezi. Mustafa Süzer’in Emlak Banka’sı, Mesa, Nurol ortaklığıyla 1980’li yıllarda 5 bin dönüm üzerinde hayata geçirdiğı uydukent 4.5 milyar dolara mal oldu. Başbakan Erdoğan’ın İstanbul için açıkladığı Yeni Şehir projesi nedeniyle bölgenin önemi artmış durumda. Yeni şehrin sınırlarının dayandığı Kayaşehir, Başakşehir sınırları içinde.
Sağlık Kent de bölgede
Kayaşehir’de TOKİ’nin planladığı konut sayısı 60 bin. Şu ana kadar bunun 17 bini teslim edildi. TOKİ’nin bölgede planladığı konut sayısı miktarı tüm Türkiye için planladığı rakamın üstünde…. Yine içinde en büyük ihtisas hastanelerinin olacağı Sağlık Kent ilçe sınırları içinde yapılıyor. Olimpiyat Stadı’nın hemen arkasında yapılacak Sağlık Kent’in inşaasının 2015 içinde tamamlanması planlanıyor. 2 bin 200 yataklı hastane kompleksinin ilçeyi sağlık merkezi yapacağı bilgisini veren Başakşehir Belediye Başkan Yardımcısı Nurettin Ertemel, “Tüm bu değerleriyle Başakşehir yeni İstanbul’un yükselen değeri” diyor.
Önceki akşam Başakşehir Belediyesi’nin düzenlediği “Anılarla Bahçeşehir” buluşmalarının ilk konuğu Bahçeşehir semtinin kurucusu Süzer Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Süzer’di. Kanal İstanbul, 3. köprü, yeni havalimanı, “Sağlık Kent” ve “Bio Kent” projelerinin kesişme noktasında olduklarını söyleyen Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, seçmenlerini 1980’li yıllara götürdü…Toplantının moderatörlüğünü ise Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Çelik yaptı.
Süzer Holding Onursal Başkanı Süzer, Bahçeşehir’in kuruluş öyküsünü dinleyenlerle paylaştı:
5 milyon m2’lik arazi
''5 milyon metrekarelik bu araziyi 1982 başında Handan Eşkinozlugil’den aldım. Bu arazi askeri bölge değil. Yetkililer ısrar etti. Yazılı belge getirmeden olmaz. Bunun üzerine Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) İstanbul’da o bölgeyle ilgili birimlerine başvurduk. 'Sizin arazi bizde "buster" düşme alanı olarak görünüyor' dediler şaşırdık. Hoşdere’de Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın birimleri var. Orada füze atış talimleri yapılıyor. Füzelerin boş kovanlarına "buster" denir. Siz o araziye konut yapmaya kalkarsanız, atılan füzelerin boş kovanları başınıza düşer.
Nurol ve Mesa ile ortak yürütmeye soyunduğuğumuz Bahçeşehir projesinde karşımıza çıkan bu önemli sorunu çözmek için uzmanları topladık. Arazi ve çevresinin haritasını masaya koyduk. 5 milyon metrekarelik arazimizin neredeyse 3’te biri "buster" (Füze kapsülü) alanında kalıyor. Nasıl çözüm bulacağız. Füzelerin yönü üzerine kafa yoran uzmanlar, 'O füzeler ancak İstanbul’un merkezine doğru atılırsa boş kovanı bu araziye düşer. Aksi halde bir risk yok' dedi.Ama TSK’nın İstanbul’daki birimleri 'Biz anlamayız. Bizim kayıtlarımızda sizin arazinizin bir bölümü "buster alanı" olarak görünüyor' dedi.''