Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan ve uygulama alanı genişletilen Performans Programı kapsamında gayrimenkul alımında dahi "vergi borcu yoktur" yazısına ihtiyaç duyulacak.
Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı Vergi alacağını toplamak için şimdiye kadar sadece devlet ihalelerine girenlerden istenen 'Vergi borcu yoktur' uygulamasını genişleteceğini açıkladı. İdare 2013 yılında neler yapacağını açıkladığı Performans Programı'nı açıkladı. Programın ilgi çeken maddesi "Vergi borcu yoktur" yazısıyla ilgili olan bölüm oldu. Maliye 2013'te şimdiye kadar yasal bir hak olarak verilmiş olan (6183 sayılı Kanun) ancak geniş olarak uygulanmayan "Vergi borcu yoktur" uygulamasını genişleteceğini açıkladı. İdare yazısında devlet ihalelerine girecek olanların yanı sıra devlet yardımı ile teşvik alan kişi ve kurumlarda da vergi borcu olmaması koşulunu arayacaklarını bildirdi.
MİRAS MARKA ALINAMAYACAK
Böylece örneğin devletten doğrudan destek alan çiftçiler veya yüzde 25 devlet katkısı alan Bireysel emeklilik sistemine giren vatandaşlar, bu paraları devletten alırken vergi borcunun tümünü Ödemiş olacak. İdare bunun yanında Harç ödenip alınan izinlerde de vergi borcu olmamasını arayacağını belitti. Ancak diploma, noter harçlarından senet, Tapu harcı, gemi ve Liman harçlarını öderken bu koşul aranmayacak. Ancak içinde ehliyet almak için ödenen harcın da bulunduğu Trafik harçları ile ev yaptırmak için alınan bina İnşaat harcı ile o evde oturmak için alınan izni belirten Yapı kullanma izin harcını verirken vergi borcu olup olmadığına bakılacak ve eğer borç varsa izin alınamayacak. Öyle ki, babadan miras kalan marka bile alınamayacak.
'Uyumlu' vatandaşa kolaylık sağlanacak
İdare yazısında "….Maliye Bakanlığı'na bağlı tahsil dairelerine vadesi geçmiş borcun bulunmadığına ilişkin belge aranılması zorunluluğu getirmeye, bu kapsama girecek amme alacaklarını tür, tutar ve işlemler itibarıyla topluca veya ayrı ayrı tespit etmeye, zorunluluk getirilen işlemlerde hangi hallerde bu zorunluluğun aranılmayacağını ve maddenin uygulamasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye Maliye Bakanlığı'nın yetkili olduğu hükme bağlanmıştır" diyerek yeni bir yasal düzenlemeye ihtiyaç olmadığını belirtiyor. Ancak "Söz konusu hüküm çerçevesinde bazı ödeme işlemlerinde vergi borcu bulunmaması uygulamasına genişletilerek devam edilecektir" sözü tüm işlemler için değil bazıları için bu uygulamanın yapılacağını ortaya koyuyor.
Maliye saydığımız söz konusu işlemler içinden seçme yapacak.
Hepsine şart gelmeyebilir Maliye seçim yapacak
Gelir İdaresi Başkanlığı, 2013 yılında vergi gelirlerini artırmak ve denetimi sıkı tutmak için de 3 bin gelir uzman yardımcısı, 100 devlet gelir uzman yardımcısı, 100 avukat alacak. Gelir İdaresi'nin halen 40 bin 244 personeli bulunuyor. İdare vergiyi kontrol altında tutmak için 2013'te 2 milyar 80 milyon lira harcayacak. Performans programında ayrıca önceki yıl İnternet vergi dairesini kullanan mükellef sayısının 1 milyonu aştığı ancak 2012'te bu rakamın 589 bine kadar indiği görüldü. Ayrıca mükelleflerin uyumlu ve uyumsuz olarak ayrılacağı, uyumlu vatandaşlara kolaylıklar sağlanacağı belirtildi.
200 işlem için 'önce borcunu öde' denecek
Harçlar Kanunu'na ek olarak yayımlanan 8 sayılı listede yer alan birçok Harç ödenirken vergi borcuna bakılacak. 8 sayılı listede ise vatandaşların Ticari hayata katılması için olmazsa olmaz bir çok konu var. Vatandaşlar bu konular için harç ödeyip devletten izin alıyorlar. Yaklaşık 200 işlem için devlet önce vergini öde diyecek.
Vergi Borcu Olana Gayrimenkul satışı yapılmayacak
PROJE BİLGİ FORMU
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR