11 mayıs perşembe günü gerçekleştirilen Marka Şehirler Zirvesi'nde "Referandum Sonrası İnşaat Sektöründeki Gelişmeler" panelinde bir konuşma yapan Muammer Ceylan; ''Son zamanlarda sektörümüzde çok büyük marka projelerinin hayata geçirildiğini görüyoruz. 2016 yılının ikinci yarısında yaşanan başarısız darbe girişimine rağmen, sektörümüz bir önceki yıla oranla büyümeye devam etmiş ve 1 milyonun üzerinde konut satışı yaparak yılı kapatma başarısını yakalamıştır. Ve 2016 yılında yabancı yatırımcılara, özelikle Ortadoğulu iş adamlarına 25 bin konut satışı yapılmıştır. Öte yandan 2017 yılında özellikle kentsel dönüşüm projelerinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından desteklenmesiyle inşaat sektörünün 2017 yılında 2 milyon konut satışına imza atacağını düşünüyoruz. Bu konutların da 50 bin ila 75 bininin yabancılara satışı beklenmekte. Ayrıca bakanlık desteğini arkasına alan kentsel dönüşüm projeleriyle önümüzdeki 10 yıl içinde de 7 milyon 500 bin konutun yenileneceğini öngörüyoruz'' dedi.
Gurbetçilerin konut alımındaki yeni rotası; Türkiye
Son zamanlarda bölgemizde yaşanan sosyo-ekonomik gelişmeler nedeniyle yurt dışındaki gurbetçilerin birikimlerini kendi vatanlarına yönlendirdiğini belirten Ceylan, “2017 yılında gurbetçilerin ciddi oranda konut alımı gerçekleştireceğini düşünüyoruz. Ayrıca Ortadoğu ülkelerindeki yatırımcıların Avrupa ve Amerika kıtasındaki birikimlerinin iade edilmesinde zorluk çıkartılması, yine bu ülke yatırımcılarının Türkiye konut sektörüne önemli oranda yatırım yapacağının sinyali olarak değerlendiriyoruz. Öte yandan yeni çıkan 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı yasasına göre 1 milyon dolarlık konut alan yabancılara, T.C. vatandaşlığı verilmesi, gurbetçiler dahil, yurt dışından döviz ile konut alan yatırımcıların KDV’den muaf tutulması gibi destekleyici yasaların gündeme gelmesiyle de konut sektörü için 2017’nin altın yıl olduğunu söylesek yanılmayız.”
5 yıllık gelişim sayesinde sektörümüz dünyada 2. sırayı almıştır
Öte yandan her sektörde olduğu gibi inşaat sektöründe de markalaşmanın büyük önem taşıdığını söyleyen Muammer Ceylan, “Marka şehirler ve marka şehirlere ulaşmak için ‘akıl’ çok önemlidir. Bu nedenle markalaşan şehirlerimizi akılla inşa etmeliyiz. Teknoloji ve inovasyonu arkamıza alarak şehirlerin insan yaşamına uygun sosyal, ekonomik ve kültürel dönüşümlerini yapması gerekmektedir. Toplumun ve insanın yararına geliştirilecek Ar-Ge ve inovasyon destekli akıllı kentsel projeler, şehir uygulamalarının ana hareket noktası olmalıdır. İnşaat sektörünün bir temsilcisi olarak Türkiye’nin markalaşması için özel ve kamu sektöründeki bütün temsilcilere büyük görev düştüğüne inanıyoruz. Bu farkındalıkla da sektörümüz, son 5 yıldır markalı projelerin altına imza atmıştır. Teknolojiyi arkasına alan bir sektör olarak bu 5 yıllık gelişim sayesinde sektörümüz, dünyada 2. sırada yer almaktadır” diye açıkladı.
Türkiye’yi marka şehir haline getirmek Türkiye inşaat sektörünün elinde
Ayrıca dünyanın birçok ülkesinde Afrika başta olmak üzere dünyada eşi benzeri olmaya marka şehirler kurulduğunu aktaran Ceylan İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Ceylan, Türkiye inşaat sektörünün ülke ekonomisin lokomotiflerinden biri olduğunu aktardı. Ceylan,”İnşaat sektörü, Türkiye’nin en büyük istihdam sağlayan kollarından biridir ve tek başına yüzde 8, sektöre bağlı 250 yan sektör çalışanıyla da bu oran yüzde 25’i bulmaktadır. Bu farkındalıkla dünya da eşi benzeri olmayan, tarih kokan şehirlerimizi yeni projeler ve lansmanlarla dünyanın kıskanacağı marka şehirler haline getirmek bizim yani Türkiye inşaat sektörünün elindedir” diye açıkladı.