Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mazhar Yıldırımhan, iş sağlığı ve güvenliği konusunda gerekli tedbirlerin alınmaması ve meslek hastalıklarından dolayı ortaya çıkan yıllık maliyetin 70 milyar lira civarında olduğunu belirterek, "Bu, gayri safi milli hasıla içinde büyük bir yük." dedi.
Yıldırımhan, SGK Giresun İl Müdürlüğünde düzenlenen basın toplantısında, iş sağlığı ve güvenliğinin önemine işaret etti.
Modern iş sağlığı ve güvenliği yaklaşımında önleyici, sürekli iyileşmeye odaklı bir anlayışın söz konusu olduğunu dile getiren Yıldırımhan, "Bu anlayışı hayata geçirmek için vazgeçilmez olan husus güvenlik kültürüdür. Ülkemizin bu alanda çok ciddi bir eksikliği var. Bu eksikliği süratle kapatmamız gerekiyor. İş sağlığı ve güvenliği kültürünü bir yaşam biçimine dönüştürmemiz gerekiyor." ifadesini kullandı.
Tüm sektörlerin iş sağlığı ve güvenliğini birinci sıraya koymaları gerektiğini belirten Yıldırımhan, şöyle devam etti:
"İş kazalarının büyük bölümü inşaat sektöründe meydana geliyor. Biz inşaat sektörü üzerinden tüm sektörlere dikkati çekiyoruz. Ölümlü iş kazalarında hedefimiz sıfır. Hiçbir insanımızın iş sağlığı ve güvenliği konusundaki eksikliklerden kaynaklı ölmesini, yaralanmasını istemiyoruz. Önleyici tedbirlerimizin mutlaka alınması gerekir. İş sağlığı ve güvenliği konusunda alınmayan tedbirlerden veya meslek hastalıklarından dolayı her yıl ortaya çıkan maliyet yaklaşık 70 milyar lira. Bu, gayri safi milli hasıla içinde büyük bir yük."
Yıldırımhan, Türkiye genelinde 2015 yılında bin 252 ölümlü iş kazası meydana geldiğini ve bunların 473'ünün inşaat sektöründe olduğunu ifade etti.
"Giresun'da 4 bin 700 ilave istihdam söz konusu oldu"
Yıldırımhan, çalışma hayatında milli seferberlik programına değinirken de Giresun'da 6 ayda 4 bin 700 ilave istihdam yaratıldığını söyledi. Mazhar Yıldırımhan, bunun yanında devlet kurumlarının da 3 binin üzerinde ilave istihdam yarattıklarını belirterek, "Toplam rakam yaklaşık 8 bin civarında. Giresun gayet iyi bir çalışma ortaya koydu, Türkiye ortalamasına göre gayet iyi bir durumda." dedi.
Program kapsamında aranan 3 ay sigortasızlık şartının 10 güne indirilmesi
"İş dünyasından '3 ay sigortasızlık uzun bir süre, eleman bulmakta zorlanıyoruz' şeklinde talep geldi ve bu süre 10 güne indirildi. Yani 10 gün sigortasız olan bir elemanın bir iş yerinde istihdamı söz konusu olduğunda yine bu teşviklerden istifade edecek. Yalnız burada şuna dikkat çekmek istiyorum; aynı iş yerinden bir kişiyi işten çıkarıp yeniden işe almak kesinlikle söz konusu olamayacak. Bir de işveren 31 Aralık tarihi itibarıyla kaç kişi çalıştırıyorsa onun altına inme imkanı yok."
Yıldırımhan, toplantının ardından Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Çotanak Stadyumu inşaatında incelemelerde bulundu, işçilerle görüştü.