Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Uluslararası İşgücü Genel Müdürü Sadettin Akyıl, ölümlü iş kazalarının yüzde 40'ının inşaat sektöründe meydana geldiğini belirterek, "En çok ölümlü kazaların meydana geldiği sektörlerden inşaat birinci, maden sektörü ikinci sırada yer alıyor." dedi.
Akyıl, SGK Antalya İl Müdürlüğünde "Çalışma Hayatında Milli Seferberlik, İş Sağlığı ve Güvenliği Hedef Sıfır Programı"nda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun öncülüğünde, 2017'nin milli istihdam seferberliği yılı olarak programlandığını hatırlattı.
İnşaat sektöründe iş kazalarının sıfırlanması amacıyla deklarasyon imzalandığını aktaran Akyıl, iş kazalarının önlenmesi ve bu konuda bilinç oluşması için il il gezerek, çalışma yaptıklarını dile getirdi.
İş sağlığının toplumsal bilinç haline getirilmesi gerektiğine işaret eden Akyıl, şunları kaydetti:
"Farkındalık oluşturmak amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı ile yürütülen çalışma kapsamında okullarda ders kitaplarına iş sağlığı ve güvenliğinin önemini belirten küçük notlar konuldu. İş kazalarının önlenmesinde son on yılda yapılan çalışmalarla önemli yol alındı.
Amacımız iş kazalarını sıfıra indirmek. 2002'de ülkemizde çalışan sayısı 5 milyon 223 bin 283 iken, 2015'te 13 milyon 998 bin 398 çalışan var. Bu artış yüzde 168 oranında gerçekleşmiş çalışan sayısı. Ölümlü iş kazasında ise 2002'de 100 binden 16,8 iken 2015'de 100 binde 8,8'e düşmüş. Çalışan sayısı artıyor ama iş ölümlü iş kazasında yüzde 50'ye yakın düşüş var."
Ağır kusurlu, tehlikeli sektörlerde ölümlü kazaların daha fazla olduğuna değinen Akyıl, "Ölümlü iş kazalarının yüzde 40'ı inşaat sektöründe meydana geliyor. En çok ölümlü kazaların meydana geldiği sektörlerden inşaat birinci, maden sektörü ikinci sırada yer alıyor." dedi.
SGK İl Müdür Nejat Deniz, iş kazalarının önlenmesinde farkındalık oluşturmanın önemli olduğuna dikkati çekti.