Hilton Parksa otelini kapatan ABD’li dev bu kez bir başka markası DoubleTree için Antalya’da yeni bir tesis açıyor. Hatırlayacağınız gibi mayıs ayında Sabancı Holding ile 1990’da hizmete aldığı 199 odalı Maçka’daki Hilton Parksa otelini kapatan ABD’li dev bu kez bir başka markası DoubleTree için Antalya’da yeni bir tesis açıyor.
DoubleTree by Hilton Antalya Kemer oteli 2018’in ilk çeyreğinde hizmete girecek.
ABD’li markanın ilk oteli
324 odalı bu yeni otel için ABD’li şirket, Hasançebi İnşaat Turizm Yatırımları adlı firmayla işbirliği yapacak. Hilton’un resmi sitesinden duyurduğu bu yeni tesisi diğerlerinden ayıran ise deniz turizmine yönelik olması. Özel plajı ve 6 restoranı bulunması planlanan DoubleTree by Hilton Antalya Kemer, aynı zamanda markanın Türkiye’deki ilk resort oteli olacak.
Dünya genelinde hemen hemen her ülkede oteli bulunan Hilton’un şemsiyesi altında Waldorf Astoria, Curio, Tapestry, Garden Inn gibi 15 farklı marka yer alıyor. Bunlar arasındaki DoubleTree, genel olarak şehir otelciliği yapıyor. Van’dan Nevşehir’e, Elazığ’dan İzmir’e birçok şehirde Hilton’un DoubleTree markası bulunuyor ve genel olarak şehir merkezlerinde yer alıyor. DoubleTree tesisiyle birlikte Hilton, Antalya’daki ilk otelini de faaliyete geçirmiş olacak.
Cengiz, Bosna’nın yoluna talip
Türk inşaat şirketleri son dönemde yönünü dünyanın farklı ülkelerindeki yol projelerine çevirmeye başladı. Doğuş Grubu’nun Hindistan’da ilgilendiği yaklaşık 1 milyar dolarlık Zolija Tüneli ile Limak, Cengiz ve Makyol gruplarının yine aynı ülkede rakip oldukları Nagpur-Mumbai Super Communication Expressway adlı 701 kilometre uzunluğundaki yollar bunlardan bazıları.
Geçtiğimiz hafta bilindiği üzere Limak Grubu, Rusya’da 570 milyon dolarlık bir yol projesi üstlendi. Ufa şehrinde 4 yılda tamamlanacak proje 12.5 kilometrelik otoyolu kapsıyordu. Türk müteahhitlerinin yol çalışmalarına bir yenisi daha ekleniyor: Bosna-Hersek…
Saray Bosna yönetimi ülkenin kuzey ve güneyini birbirine bağlayacak 100 milyon euroluk bir otoyol projesi için çalışma başlattı. Kuzey-Güney Otobanı adı verilen bu yol projesi için 5 teklif alındı. Bu teklifler arasında en iddialı olan ise Türk şirketlerinin oluşturduğu ortak girişim grubu. Bu grupta Cengiz-Fernas ve Özgün adlı inşaat şirketleri bulunuyor. Projenin finansmanı ise Avrupa Yatırım Bankası’ndan sağlanacak.
En zorlu yolu yapmıştı
Bilindiği üzere Cengiz İnşaat daha önce de Bosna-Hersek’in en önemli yol projelerinden birini üstlenmişti. Macaristan'ın başkenti Budapeşte ile Hırvatistan'daki liman kenti Ploce'yi birbirine bağlayacak VC Koridoru adı verilen otoyol projesinin Bosna-Hersek bölümündeki Vlakovo-Tarcin adı verilen bölümünün ihalesini Cengiz İnşaat 237 milyon dolara kazanmıştı.
İçeride farklı, dışarıda farklı konsorsiyum
Cengiz İnşaat genelde yurt dışında pek konsorsiyumla hareket eden bir şirket değil. Türkiye’de üstlendiği projeler arasında yer alan Artvin'de yapılacak dünyanın en yüksek üçüncü barajı Yusufeli, Kuzey Marmara Otoyolu projesinin Asya kısmı, tamamlandığında dünyanın en büyüğü olacak 3’üncü havalimanı gibi dev projelerde Limak, Kalyon gibi gruplarla birlikte çalıştı ve çalışıyor.
Elektrik dağıtım işlerinde de benzer şekilde 3’lü ortaklıklar kurmayı tercih ediyor. Cengiz Holding’in Bosna-Hersek’teki yol ihalesine Fernas ve Özgün İnşaat ile birlikte girmesi, bir anlamda yurtdışında da farklı bir 3’lü konsorsiyum deneyimi oluyor.