İnşaat sektörü, 2011 yılını krize rağmen yine iyi bir performansla kapattı.
Türkiye ekonomisinin yakaladığı büyüme rüzgârında en önemli katkıyı sunan inşaat sektörü, 2011 yılını krize rağmen yine iyi bir performansla kapattı.
Türkiye müteahhitlik firmaları yurt dışında 20 milyar dolara yakın projeyi alarak yine önemli bir başarıya imza attı. Yurt dışı faaliyetlerde 2010 yılındaki 23 milyar dolarda küçük bir düşüş yaşayan sektör temsilcileri, bu yıla ise temkinli girdi. Yurt dışında 93 ülkede 1972- 2011 yılları arasında 6 bin 500 projeye imza atan Türkiye müteahhitlerinin, 2012 yılında sertleşen rekabet koşullarına nasıl hazırlandıklarını, beklentilerini, kentsel dönüşüm projelerini ve deprem kuşağındaki Türkiye’yi, Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Emin Sazak ile konuştuk.
Ekonomist: Deprem gerçeği ve kentsel dönüşüm ile başlamak gerekirse sizce nerede hata yapıyoruz, neden binalarımız en ufak bir depremde can alıyor?
Emin Sazak: Genel olarak farkındalığa ihtiyacımız var aslında. Maalesef tevekkül, tedbirin önüne geçiyor, o zamanda hep beraber hata yapıyoruz. En son yaşanan Van depremi örneğin, orada insanların güvenli olmadığı kanıtlanmış binaların içinde yaşamaya devam etmesinin iki nedeni var aslında. Birincisi başka gidecek yerleri yok, ikincisi insanlar alışıyorlar ve yer değiştirmek istemiyorlar. Bu da bir tevekkül işte. İnançları doğrultusunda orada yaşamanın herhangi bir sıkıntı yaratmayacağına inanıyorlar.
Kentsel dönüşüm bunun önüne geçebilecek mi?
Geçmeli. Bakınız topraklarımızın yüzde 92’si, nüfusumuzun ise yüzde 98’i deprem riski altında. Bu riski yaşanan depremlerde görüyoruz, yetmezliklerimiz ani ve acı bir şekilde ortaya dökülüyor. İşte kentsel dönüşüm bu nedenle çok önemli.
Bu süreç beklediğiniz gibi devam ederse ne kadarlık bir eko sistem yaratır?
Bizim beklentimiz 400 milyar dolarlık bir ekonomi yaratacak potansiyel var. Fakat bu işte önemli olan kararlılık. Kentsel dönüşüm yasasının çıkmasıyla birlikte de inşaat sektörüne önemli bir iş potansiyeli çıkacağı kesin.
Ne kadar sürecek bu yapılanma sizce?
Kademelendirme yapılması lazım ama her şeyden önce tespitler doğru yapılmalı. Depreme dayanıklı olan veya olmayan binaların envanteri ortaya konmalı. Böyle bir dönüşümün 10 yıldan önce tamamlanmasını beklemek ise gerçekçi olmaz. Ama daha kritik bölgelere konsantre olarak bu hızlandırılabilir.
Ekonomist