Küçük ve orta ölçekli işletmelerin şansının da yüksek olduğu ödüller, işletmelerde sürdürülebilirlik çalışmalarının yaygınlaştırılmasını sağlamak için inovasyonun teşvik edilmesini hedefliyor.
İşletmelerde sürdürülebilirlik çalışmalarının yaygınlaştırılmasını sağlamak için inovasyonun teşvik edilmesini hedefleyen 'Sürdürülebilirlik için Inovasyon-Avrupa Birliği Çevre Ödülleri'nin Türkiye Programı'nda 2013-2014 dönemi heyecanı başlıyor.
Türkiye Programı REC Türkiye ile TÜSİAD işbirliğiyle düzenlenen 'Sürdürülebilirlik için Inovasyon-Avrupa Birliği Çevre Ödülleri;' 'yönetim', 'ürün', 'süreç' ve 'uluslararası işbirliği' olmak üzere dört kategoride verilirken Türkiye ödül sürecine 2006 yılından beri katılıyor.
Avrupa Komisyonu tarafından Avrupa Birliği'ne üye 27 ülke ve üyelik müzakerelerini yürüten Hırvatistan ile Türkiye'de verilen ödüller, Çevre Dostu yönetim anlayışı, uygulama ve ürünlere öncülük eden işletmelerin başarılarını takdir etmek ve diğer kurumların bu anlayışı benimsemelerini desteklemek amacıyla iki yılda bir sahiplerini buluyor.
Küçük ve orta ölçekli işletmelerin şansı da yüksek!
'Sürdürülebilirlik için Inovasyon-Avrupa Birliği Çevre Ödülleri'nin Avrupa jürisinde dört dönemdir Türkiye Programı jüri üyesi olarak görev yapan, iki dönem jüri başkanı olan aynı zamanda Avrupa jürisinde de yer alan Şeyda Keskin, ödül süreci ile ilgili bilgi verirken özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerin şansının daha çok olduğunu ve bugüne kadar bu ölçekte ödülleri Avrupa'da kazanan çok sayıda şirket bulunduğunu açıkladı.
Yönetim, ürün ve süreç kategorilerinde bugüne kadar aralarında Erdemir, Arçelik, Ford Otomotiv, Enerjisa, Kros Teknolojik Ürünler A.Ş. gibi Türk kuruluşlarının ödül kazandığını hatırlatan Keskin, bu sürece katılmanın ve Avrupa Birliği'nin yaklaşımlarını benimsemenin çok önemli olduğunu vurguladı. Keskin, "Kabul etsek de etmesek de Avrupa Birliği Uyum yasaları, değişen çevresel, ekonomik ve toplumsal şartlar hepimizi çevre konusunda Avrupa Birliği'nin stratejilerine uymaya zorluyor" dedi.
Geleceği görmek yeterli!
Avrupa Birliği 2020 stratejisinin 'Akıllı Büyüme: Bilgiye ve İnovasyona dayalı bir ekonomi', 'Sürdürülebilir Büyüme: Kaynaklarını verimli kullanan, daha yeşil ve daha rekabetçi bir ekonomi' ve 'Kapsamlı Büyüme: Yüksek istihdam sağlayarak sosyal ve bölgesel uyumu destekleyen ekonomi' olmak üzere üç temel hedef belirlediğini aktaran Şeyda Keskin, şunları söyledi:
"Belirlenen bu temel hedeflerin hayata geçirilmesi için Avrupa Komisyonu 'kaynakları verimli kullanan bir Avrupa vizyonu tanımlayarak inovasyona dayalı sürdürülebilir işletme anlayışı benimsemiş şirketlerin ödüllendirilmesinin gereğini ortaya koyuyor. Bu süreçte yer almak veya bunu öğrenmek için büyük ölçekli bir kuruluş olunmasına gerek yok sadece geleceği görmek yeterli. Avrupa ödül sürecinde incelediğim dosyalardan büyük çoğunluğu küçük ölçekli kuruluştu. Bu stratejilere yönelik karar almadıkça rekabet şansı yakalamak ve sürdürülebilir bir şirket olmak çok zor."
'Sürdürülebilirlik için Inovasyon-Avrupa Birliği Çevre Ödülleri' 2013-2014 Türkiye Programı için müracaatların çok yakında başlayacağını da hatırlatan Keskin, katılım şartlarının REC Türkiye'den öğrenilebileceğini sözlerine ekledi.